COVID-19. Cei zece nou născuți diagnosticați pozitiv vor fi retestați. Ce alte măsuri a luat DSP Timiș la Maternitatea Odobescu

Redactor:
Madalina Prundea
COVID-19. Cei zece nou născuți diagnosticați pozitiv vor fi retestați. Ce alte măsuri a luat DSP Timiș la Maternitatea Odobescu
Șapte din cei 10 bebeluşi de la Maternitatea Odobescu din Timişoara au teste negative la coronavirus.

Cei zece bebeluși confirmați cu noul coronavirus la Maternitatea Odobescu din Timișoara vor fi retestastați, a anunțat Ministerul Sănătății, printr-un comunicat transmis de Direcția de Sănătate Publică Timiș. Mai mult, decizia de retestare le vizează și pe proaspetele mămici, care au avut rezultate negative la primul test efectuat.

O echipă de control a DSP Timiș, formată din medici epidemiologi, a mers la Maternitatea Odobescu Timișoara, unde a analizat structura funcțională și fluxurile unității sanitare, după ce ieri s-a aflat că zece nou născuți au fost confirmați cu infecție cu noul coronavirus, a anunțat marți seara Ministerul Sănătății.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a solicitat luni Direcției de Sănătate Publică Timiș să demareze de urgență o verificare la Spitalul Municipal cu privire la cazurile de nou născuți depistați pozitiv la COVID 19. Din primele informații, la spitalul municipal au fost recoltate probe de la 49 de mame și tot atâția nou născuți în data de 01 aprilie 2020, testele au fost lucrate în 5 și 6 aprilie 2020, iar rezultatele testelor au arătat că un număr de 10 nou născuți pozitiv la COVID-19, în timp ce testele mamelor acestor nou născuți erau negative. Nouă mame împreună cu nou născuții lor au fost externate deja, între 2 și 4 aprilie 2020, în unitatea sanitară fiind în continuare internată o singură mamă.

Olimpia Oprea, manager al unității sanitare, a detaliat marți, la Gândul Live, contextul în care au apărut cazurile și măsurile luate pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. „Noi considerăm că sunt rezultate fals pozitive și am solicitat DSP și toată lumea a fost de aceeași părere că trebuie refăcută testarea. Avem un singur bebeluș în maternitate, a fost testat deja și așteptăm rezultatul, să vedem ce facem în continuare”, a spus Olimpia Oprea, în intervenția la Gândul Live.

„Echipa de control a stabilit măsuri de reorganizare a activității medicale, pe echipe formate din minimul necesar de resurse umane, atât pentru asigurarea eficientizării serviciului medical, cât și pentru minimizarea expunerii. Astfel, în Spitalul Odobescu s-au constituit două zone: o zonă verde și una roșie. Pacientele ce se vor adresa acestei unități, vor fi consultate de personal medical care va purta echipament corespunzător, după care se vor izola și vor fi testate Sars-Cov 2. În funcție de rezultat, pacientele vor fi îndrumate către Spitalul Bega dacă rezultatul va fi pozitiv, iar dacă acesta va fi negativ vor fi internate la Spitalul Odobescu”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

În urma controlului s-a dispus și izolarea la domiciliu a persoanelor externate si retestarea acestora.

„Menționăm faptul că repetarea testelor Covid-19 se va efectua atât pentru nou născuții depistați pozitiv (în număr de 10), cât și pentru mame. În acest context, la Timișoara au fost prelevate deja probele de la 5 mame și tot atâția nou născuți. S – a luat legătura și cu direcțiile de sănătate publică din județele limitrofe pentru prelevarea probelor pentru celelalte persoane”, arată documentul transmis.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Mai mult, conducerea DSP Timiș a dispus efectuarea unei anchete de către o echipă de inspectori sanitari.

Între timp, procurorii au deschis un dosar penal în cazul bebelușilor infectați cu noul coronavirus de la Maternitatea Odobescu din Timișoara. Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, a fost înregistrat un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și se fac cercetări privind posibile nerespectări ale măsurilor de prevenire și combatere a bolilor infectocontagioase și implicit a reglementărilor în materie, ce ar fi putut facilita infectarea cu SARS CoV 2 a 10 nou-născuți și a altor 25 persoane – cadre medicale, lehuze și o gravidă, în cadrul Maternității Odobești din Timișoara.

Inchide