COVID-19. Comandantul Spitalului Militar ROL 2: Am câștigat multe bătălii. / Ține foarte mult de populație să scăpăm bine din acest război

COVID-19. Comandantul Spitalului Militar ROL 2: Am câștigat multe bătălii. / Ține foarte mult de populație să scăpăm bine din acest război
Colonel medic dr. Florea Costea, medic primar Medicină de urgenţă, Comandantul Spitalului Militar ROL 2 / Sursa foto/video: Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”
Publicat: 31/05/2020, 18:36
Actualizat: 31/05/2020, 18:38

Colonel medic dr. Florea Costea, medic primar Medicină de urgenţă, Comandantul Spitalului Militar ROL 2 din nordul Capitalei, crede că bătălia finală cu noul coronavirus va fi dată în secțiile de terapie intensivă, dar pentru a ieși din acest război este nevoie de aportul populației în respectarea normelor de prevenție.

„Am zile în care sper că se încheie. Urmăresc zilnic cifrele, mai ales pe București și Ilfov și, deși cred că suntem pe un trend descendent, ține foarte mult de populație să scăpăm din acest război bine”, spune dr. Florea Costea, într-un interviu postat pe contul de Facebook al Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „ Dr. Carol Davila”.

Sute de pacienți vindecați și externați

„Am câștigat multe bătălii. Primii le-au câștigat cei de la DSU, cu izolare, cu urmărit pacienții, au lucrat impecabil și au muncit. Aici am câștigat și noi sute de bătălii cu pacienții vindecați și trimiși acasă. Cred că bătălia finală, războiul se va câștiga în terapie intensivă, cred că ei vor ieși ultimii din luptă. Și dacă am câștigat sau nu războiul, colegii din Terapie Intensivă o să ne spună, ei sunt niște virtuozi ai medicinei. Războiul nu e încheiat și am mai speranțe în colegii din anestezie – terapie intensivă să-l finalizeze pozitiv pentru oameni, să ieșim bine”, a conchis Comandantul Spitalului Militar ROL 2.

Formațiunea medicală pe care o conduce funcționează ca secție externă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) și, prin procedurile stabilite, FMT ROL 2 preia pacienți de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” și Spitalul Clinic Colentina, care sunt transportați cu autospeciale SMURD pentru transport victime multiple.

Unul dintre cadrele medicale militare care fac parte din echipa Spitalului ROL 2 este Agnes Ciucă, asistent cu o vastă experiență câștigată în teatrele de operații. Într-un interviu recent, ea explica diferența dintre cele două fronturi de luptă: „Acolo eram îmbrăcați în costum cu vestă antiglonț și cască, lucram în permanență cu 18-20 de kilograme pe noi, aici, chiar dacă costumul este aparent mai ușor, condițiile sunt mai grele, în sensul că stresul psihologic și pericolul de contaminare este foarte mare”, a mărturisit asistentul medical militar”.

La sfârșitul lunii aprilie, conducerea spitalului ROL-2 din incinta institutului „Ana Aslan” anunța că Secția de terapie intensivă a devenit funcțională și că, la 10 zile de la începerea preluării pacienților diagnosticați cu COVID-19. 12 dintre cei aproximativ 50 de pacienți tratați erau deja declarați vindecați și externați.

Potrivit MApN, spitalul are în compunere corturi medicale și containere – care cuprind, printre altele, unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare. Totodată, în incinta Institutului de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan” Otopeni este acreditată și funcționează o tabără cu peste 130 de spații de cazare destinată formelor ușoare și medii pentru pacienții infectați cu COVID-19, iar în clădirea institutului funcționează Unitatea de Primiri Urgențe și se regăsesc spațiile de cazare pentru personalul care încadrează facilitatea medicală.

Până duminică, 31 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.257 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.256 au fost declarate vindecate și externate. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 124 de noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 160 de pacienți.

Video realizat de col. Oana Ciobanu şi Daniel Iancu / Sursa foto/video: Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. E femeia potrivită". Robi, dezvăluiri sincere în fața...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Adevărul despre SERVICE-URILE AUTO. Ce trebuie să știe cei care își duc mașina la reparat
Iubitul Aryney Sabalenka a fost ucis la Miami Open, unde se află și Halep
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
„Nu le doresc nici dușmanilor mei să treacă prin ce-am trecut eu”. Maria Ciobanu dezvăluie...
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Un fizician susține că Universul nu are nevoie de materie întunecată pentru a exista