Criza transportatorilor internaționali, generată de pandemie: Șoferi ținuți în frig la vamă, marinari lăsați fără vaccin

Criza transportatorilor internaționali, generată de pandemie: Șoferi ținuți în frig la vamă, marinari lăsați fără vaccin
imagine ilustrativă: IGPF
Publicat: 30/09/2021, 17:06

Marinarii, șoferii de camioane și lucrătorii din transportul aerian au fost nevoiți în vreme de pandemie să suporte carantina, restricții de călătorie și cerințe diferite de la stat la stat privind vaccinarea și testarea anti-COVID, pentru a se menține în activitate. De aceea, cu toții au ajuns într-un punct critic și avertizează că lanțurile globale de aprovizionare sunt în pragul colapsului.

Avertismetul vine de la organizațiile internaționale ale transportatorilor, care au adresat o scrisoare deschisă șefilor de stat, în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), transmite publicația britanică Daily Mail.

Scrisoarea deschisă a fost transmisă în numele a 60 de milioane de angajați din transporturile maritim, rutier sau aerian.

Transportatorii atrag atenția că nu mai fac față volumului mare de muncă, mai ales în contextul restricțiilor impuse de fiecare țară în parte din cauza noului val pandemic.

„Lanțurile globale de aprovizionare încep să cedeze. Doi ani de presiune asupra transportatorilor încep să-și spună cuvântul. (…) Toate sectoarele de transport înregistrează o penurie de lucrători și ne așteptăm să plece tot mai mulți, ca urmare a modului în care au fost tratați acești oameni în timpul pandemiei, fapt ce ar pune lanțurile de aprovizionare sub o și mai mare amenințare. Este timpul ca guvernele să răspundă nevoilor acestor angajați”, scriu reprezentanții transportatorilor.

Ce pătimesc transportatorii în vreme de pandemie

Documentul este semnat de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA), Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) și Federația Internațională a Lucrătorilor din Transport (ITF).

Potrivit lui Stephen Cotton, secretarul general ITF, au existat situații în care marinarii au fost obligați să stea pe nave 18 luni, iar șoferii au fost nevoiți să își facă mai multe vaccinuri anti-COVID, pentru a putea intra în țările care nu recunosc unele dintre seruri.

„A sosit momentul ca șefii de guverne să ne asculte”, a spus Stephen Cotton.

O altă problemă este distribuția inegală a vaccinurilor la nivel global, ceea ce a dus la situația ca doar aproximativ 25% – 30% dintre navigatori să fie complet vaccinați.

Testarea anti-COVID a fost, de asemenea, o provocare: șoferii de tir erau obligați să prezinte teste RT-PCR cu valabilitate foarte redusă, iar din acest motiv unii nu ar fost lăsați să treacă granițele.

Măsurile anti-COVID au provocat în alte state blocaje imense. Măsurile au afectat mii de șoferi de camioane, care au stat la coadă zile întregi la frontieră.

Certificatul verde a atenuat o parte din presiune, dar încă sunt diverse restricții ca urmare a răspândirii accelerate a tulpinii Delta.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 a absolvit Facultatea de Filosofie și Jurnalism. citeste mai mult
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...