„Cum a vrea Dumnezeu!”, „Mai bine să mor eu de moarte bună decât să bage nu ştiu ce în mine”. Ce motive invocă românii care fug de vaccinare

„Cum a vrea Dumnezeu!”, „Mai bine să mor eu de moarte bună decât să bage nu ştiu ce în mine”. Ce motive invocă românii care fug de vaccinare
Localnicii din Vorniceni nu se o înghesuie la centrele de vaccinare / Sursa foto: Adevărul
Publicat: 19/08/2021, 13:43

Campania de imunizare nu este, nici pe departe, un succes în comuna Vorniceni, din Botoșani, care are cea mai mică rată de vaccinare din județ, cu o valoare unitară. Impasibili în fața demersurilor autorităților, localnicii fie nu cred în eficiența vaccinului, fie îl consideră chiar fatal, iar cei mai mulți se lasă în voia lui Dumnezeu.

Localnicii dintr-o comună din judeţul Botoşani fug de vaccinarea anti-COVID 19.  Aceştia cred că serul pentru imunizare este de fapt ucigaş sau că are efect asemănător drogurilor. Aceştia mărturisesc că nu se tem de COVID-19 fiindcă au protecţia divinităţii, scriu jurnaliștii de la Adevărul.

Judeţul Botoşani are una dintre cele mai mici rate de vaccinare anti-COVID-19 din întreaga ţară și se află la coada clasamentului alături de alte judeţe precum Suceava, Giurgiu, Covasna sau Bacău. Doar 24,21 % dintre botoşăneni s-au imunizat contra SARS-COV 2. În ciuda campaniilor de promovare a vaccinării inițiate de Direcția de Sănătătate Publică, centrele sau caravanele de vaccinare au rămas fără cerere.

Printre cei mai reticenţi la vaccinare se numără sătenii din comuna Vorniceni, care sunt cunoscuţi mai ales pentru mândria că strămoşii lor ar fi servit în armatele lui Ştefan cel Mare sau Alexandru cel Bun, scriu jurnaliștii de la Adevărul.

De luptă împotriva COVID-19 prin vaccinare, cei mai mulți nici nu vor să audă. Doar 4,32% dintre săteni s-au imunizat, cel mai mic procent la nivelul judeţului, conform datelor valabile pe 5 august, date publicate de CNCAV. La nivel național, cea mai mică acoperire vaccinală raportată la acea dată era în localitatea Cămărzana, din județul Satu Mare, respectiv de 1,02%.

„Ce vrei, să umblu drogată pe aici?”

Aproximativ 4.000 de persoane trăiesc în cele trei sate care vormează comuna Vorniceni, aflată la 50 de kilometri de municipiul Botoşani, iar majoritatea sunt agricultori şi mici crescători de animale.

Sătenii din Vorniceni fug însă de vaccinarea anti-COVID-19 ca dracul de tămâie. Nici măcar cei în vârstă sau cu boli cronice nu se înghesuie la imunizare. Iar motivele sunt aparent simple. Cei mai mulţi cred că vaccinul face rău, chiar ar fi dus la deces, așa cum au înțeles de pe internet.

O femeie de aproximativ 40 de ani mărturiseşte că se teme de vaccin pentru că ar avea proprietăţi halucinogene. „Nu mă vaccinez, să nu aud. Pe aici nu-i cu vaccinul. Ştim şi noi, am auzit. Ce vrei să umblu drogată pe aici? Că am înţeles că te tehuieşte”, spune femeia.

Sunt și săteni convinşi că vaccinul anti-Covid poate chiar să ucidă, iar teama s-a amplificat după ce unii săteni care s-au vaccinat au mărturisit că le-a fost rău. „Aveam o vecină care la al doilea vaccin care se face era să moară. Da ce am înebunit să bag prostii de astea. Atâţia oameni au murit. Eu mă tem”, mărturisește o botoşăneancă, în vârstă, din Vorniceni.

„Eu nu mă tem fiindcă cred în Dumnezeu şi Iisus Hristos”

Recomandările medicilor nu i-au convins pe cei mai mulți. „S-au făcut atâtea campanii. Am păstrat toate fluxurile de vaccinare deschise, deşi puteam să le închidem fiindcă adresabilitatea a scăzut. Am făcut şi caravane mobile care s-au deplasat în judeţ până în locurile cele mai îndepărtate. Persoanele de la ţară sunt mai greu de convins să se vaccineze dacă nu avem sprijinul preotului, a medicului, a primarului”, spune Monica Adăscăliţei, director DSP Botoşani, potrivit Adevărul.

„Am auzit atâtea că nici nu vreau să aud de vaccin. Medicii ei spun că trebuie să te vaccinezi. Dar sunt şi care zic că nu. Aşa că mai bine îmi văd de treabă. Eu cred că face rău, că aşa vâlvă fără pic de adevăr nu iese”, spune o altă săteancă.

„Eu nu mă tem fiindcă cred în Dumnezeu şi Iisus Hristos. Acolo unde este teamă este şi moarte”, spune convinsă una dintre sătence, care, ca mulți ali localnici, își pun speranța în divinitate.

Alta mărturiseşte că-i este frică, mai ales că are diabet, cu toate acestea nu vrea să se vaccineze. „Normal că mă tem. Că am ceva boli. De vaccinat nu m-am vaccinat. Mai bine să mor eu de moarte bună decât să bage nu ştiu ce în mine. Dacă vine covidul ce să fac. Cum a vrea Dumnezeu. Altfel nu se poate”, spune aceasta.

Surca: CNCAV
Sursa: CNCAV

„Rămâne la latitudinea oamenilor”

Potrrivit viceprimarului comunei Vornicei, Laura Pintilie, se încearcă campanii de promovare a imunizării împotriva SARS-COV 2, dar oamenii nu sunt interesaţi, iar o posibilă explicaţie ar fi rata mică de infectare de la începutul pandemiei.  „Nu s-a făcut nicio caravană de vaccinare aici fiindcă nu a existat cerere. Unul dintre motive ar fi şi că am avut puţine cazuri la Vorniceni. Noi încercăm să promovăm, să informăm dar rămâne la latitudinea oamenilor”, spune viceprimarul din Vorniceni.

Între timp, autoritățile se pregătesc pentru adminstrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19, la nivel național, în contextul creșterii cazurilor de infecție, în acord cu deciziile luate deja de alte state, a explicat recent Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

România a depășit doar zilele trecute pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cu schema completă. Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, care a prezentant analiza preliminară a datelor de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în România, pentru valul 3 al pandemiei.vaccinarea cu schema completă

  • scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19
  • scade de 12 ori riscul de spitalizare și internare la ATI
  • scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?