Cum face Republica Moldova față pandemiei fără vaccin, fără guvern și cu un sistem sanitar epuizat

Cum face Republica Moldova față pandemiei fără vaccin, fără guvern și cu un sistem sanitar epuizat
Cum face Republica Moldova față pandemiei fără vaccin, fără guvern și cu un sistem sanitar epuizat. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/02/2021, 17:24

Zilnic, în Republica Moldova mor câte 20 de oameni din cauza complicațiilor provocate de COVID-19 iar 30% din testele realizate în această țară au rezultat pozitiv.

Cu toate acestea, în Republica Moldova nu a fost vaccinată nicio persoană, iar țara nu a reușit să achiziționeze nici măcar o doză de vaccin, informează G4Media, care citează Deutsche Welle.

Numărul persoanelor care au decedat din cauza COVID-19 a ajuns la 3.780, iar cel al persoanelor infectate a ajuns la 176.000, în condițiile în care populația țării este sub trei milioane de locuitori.

Autoritățile de la Chișinău ar fi trebuit să primească primele doze de vaccin din programul COVAX încă la finalul lunii trecute, dar acest lucru nu s-a întâmplat deoarece Ministerul Sănătății nu a fost pregătit să recepționeze serul, anunța președintele Maia Sandu, la scurt timp după preluarea mandatului.

„Din păcate, la minister, nu s-a întreprins absolut nimic pentru pregătirea procesului de vaccinare”, spunea ea.

Republica Moldova a rămas fără Guvern în plină pandemie

Cu câteva ore înainte ca Maia Sandu să fie învestită în funcție, Guvernul condus de Ion Chicu a demisionat. Premierul Chicu, perceput ca fiind controlat de fostul președinte pro-rus Igor Dodon, dar și ministrul Sănătății și alți miniștri, au refuzat să asigure interimatul.

Mai mult, de la Ministerul Sănătății au demisionat toți secretarii de stat, astfel că țara s-a văzut în situația de a fi fără conducere la autoritatea responsabilă de gestionarea pandemiei.

„Noi ne-am documentat, am încercat să aflăm unde este Ministerul cu pregătirea pentru vaccin. Ministerul este nicăieri! A fost creată o comisie care s-a întrunit într-o singură ședință și nimic din ce trebuie să se întreprindă nu a fost întreprins”, spunea Maia Sandu la sfârșitul lui decembrie.

Abia pe 11 ianuarie Ministerul Sănătății de la Chișinău a prezentat Planul național de imunizare. Tot la acea dată, Ministerul anunța că a primit confirmarea că Republica Moldova poate primi primele doze de vaccin la finalul lunii, pentru ca vaccinarea propriu-zisă să înceapă în luna februarie.

Vaccinul tot nu a ajuns

Cu toate acestea, vaccinul tot nu a ajuns în Moldova. La finalul lui ianuarie, Ministerul Sănătății anunța că serul va ajunge la Chișinău la jumătatea lunii februarie, însă nici acest lucru nu s-a întâmplat.

Ultimul termen anunțat de autorități este finalul lunii februarie, termen până la care mai sunt doar câteva zile.

Între timp, cetățenii sunt din ce în ce mai reticenți față de vaccinul împotriva COVID-19, reticență alimentată și de informațiile false din mediul online.

Pe 18 ianuarie, Ministerul Sănătății a instituit un grup de comunicare privind vaccinarea, dar jurnaliștii au aflat abia recent de existența acestuia, mai exact după ce Centrul de Jurnalism Independent a primit un răspuns la o solicitare de informații.

Sursa citată notează, însă, că acest grup de comunicare nu a făcut nicio campanie vizibilă de informare a populației cu privire la importanța vaccinării.

Guvernul nu a prevăzut niciun leu pentru achiziționarea de doze de vaccin

Consilierul prezidențial în domeniul Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat recent că Guvernul demisionar nu a prevăzut niciun leu în bugetul pentru 2021 pentru achiziționarea de doze de vaccin împotriva COVID-19.

Cu sprijinul COVAX, Republica Moldova ar urma să primească în mod gratuit 20% din necesarul de vaccinuri, iar România a promis că va furniza până la 200.000 de doze de vaccin, ceea ce înseamnă încă 3%.

Toate acestea în contextul în care medicii susțin că este nevoie ca 70% din populație să fie vaccinată pentru ca „lanțul pandemic” să fie rupt.

În contextul în care Moldova nu are un Guvern funcțional, iar șansele învestirii unuia nou sunt minime, dată fiind actuala configurație politică, țara are doar două soluții: donațiile din partea comunității internaționale sau utilizarea banilor din fondul de rezervă pentru achiziționarea de vaccinuri, o măsură pe care economiștii o consideră foarte periculoasă.

Numărul de cazuri este în creștere

De trei săptămâni, numărul de noi cazuri de infectare cu COVID-19 a început să crească din nou în Republica Moldova. Din acest motiv, autoritățile au înăsprit restricțiile, dar populația le ignoră.

Specialiștii atrag atenția că boala durează acum mai mult și este mai severă, semn că noile tulpini ale SARS-CoV-2, mult mai contagioase, au pătruns deja în Moldova.

„Suntem din nou la limita capacității spitalelor de a mai primi și a îngriji pacienți. Personalul medical lucrează la limite fizice. La limită sunt și dispozitivele medicale, oxigenului și logistica”, a explicat Adrian Belîi, șeful Departamentului ATI al Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău

Potrivit unor date neoficiale, sistemul medical din Republica Moldova funcționează cu un deficit de 40% din personalul necesar în secțiile ATI. Pentru a acoperi acest gol, Moldova ar avea nevoie de 20 de ani și ca, în acest interval, niciun medic să nu mai plece din sistem și nici să nu mai iasă la pensie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”