Bogdan Aurescu: România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă

Bogdan Aurescu: România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă
Bogdan Aurescu: România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 19/02/2021, 15:57

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri la Chișinău că România consideră Republica Moldova ca fiind o prioritate absolută de politică externă, iar singura cale spre prosperitate și dezvoltare pentru țara vecină este continuarea parcursului european și implementarea completă a reformelor la care Chișinăul s-a angajat prin Acordul de Asociere.

Declarația oficialului a fost făcută vineri, în timpul vizitei oficiale a acestuia la Chișinău, relatează site-ul agenției Agerpres.

Aurescu a fost prezent la Chișinău cu ocazia acordării unui nou sprijin Republicii Moldova din partea României în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit unui comunicat al MAE.

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi din nou cu dumneavoastră, pentru a reafirma şi consolida angajamentul României de a susţine cetăţenii Republicii Moldova. Doresc să vă asigur, şi cu acest prilej, că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă. A fost şi este poziţia consecventă a României că singura cale către prosperitate şi dezvoltare pentru Republica Moldova este continuarea parcursului european şi implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere. România va susţine întotdeauna această cale, atât în plan bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene”, a declarat Aurescu.

Aurescu: Suntem cel mai important și mai sincer partener al Republicii Moldova

Ministrul român a mai declarat că vizita sa are ca scop punerea în practică a proiectelor de sprijinire a țării vecine anunțat de președintele Klaus Iohannis în cadrul vizitei sale din decembrie.

Aurescu a mai spus că vizita sa este o bună ocazie de a pune de acord agendele de lucru ale celor două țări, „în interesul direct al cetățenilor Republicii Moldova”.

„Suntem şi ne dorim să rămânem cel mai important şi cel mai sincer partener al Republicii Moldova şi al cetăţenilor ei, în baza relaţiei speciale, fundamentate pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură care ne leagă şi pe Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a exprimat susţinerea fără echivoc pentru agenda reformatoare a preşedintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Şi am văzut – şi aţi văzut cu toţii – deschiderea deosebită de care s-a bucurat şi se bucură doamna preşedinte în Europa. Ne bucurăm că Republica Moldova este, din nou, un interlocutor valabil, credibil pentru partenerii săi occidentali şi îi urez doamnei preşedinte mult succes în continuare pe această dimensiune de politică externă, dar şi în procesul de reformă democratică, în spirit european. Vom fi alături de domnia sa pe acest drum, aşa cum suntem şi astăzi, aici, în Piaţa Marii Adunări Naţionale”, a subliniat ministrul român de Externe.

Aurescu a afirmat că România va continua proiectele desfăşurate în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv cele de interconectare, menite să aducă ţara vecină, prin intermediul României, mai aproape de spaţiul Uniunii Europene.

„Republica Moldova trebuie să aspire să îşi ocupe locul meritat între naţiunile democratice şi dezvoltate ale Europei. Va fi nevoie de multă acţiune hotărâtă pentru întărirea sistemului democratic şi a instituţiilor, pentru consolidarea statului de drept, precum şi eforturi solide în direcţia combaterii corupţiei şi asigurarea egalităţii tuturor în faţa legii – toate acestea reprezintă elemente fundamentale pentru prosperitatea întregii societăţi”, a adăugat Aurescu.

România a donat echipamente medicale de 2,3 milioane de euro Republicii Moldova

Bogdan Aurescu a explicat că a venit la Chișinău împreună cu o delegație din care face parte și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. El a adăugat că a participat la livrarea de echipamente medicale de aproape 2,3 milioane de euro, care urmează tranșei de ajutor din ianuarie.

„Acest gest de astăzi dovedeşte consecvenţa noastră, dar şi dorinţa sinceră şi dezinteresată de a sprijini pe toţi cetăţenii Republicii Moldova în momentele cele mai grele. De asemenea, doresc să evidenţiez susţinerea de care se bucură în prezent Republica Moldova la nivelul Uniunii Europene şi care s-a materializat prin asistenţa consistentă oferită în lupta împotriva COVID-19. Cele 1,5 milioane de măşti chirurgicale, 100.000 de măşti pentru personalul medical, 100.000 de combinezoane şi 100.000 de mănuşi pe care le aducem astăzi cu noi vor continua să ajute la salvarea unor vieţi şi la gestionarea cât mai eficientă a pandemiei în Republica Moldova”, a spus Aurescu.

Aurescu a participat vineri, alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, de Aureliu Ciocoi, prim-ministrul în exercițiu al țării și de Peter Michalko, ambasadorul UE la Chișinău, la ceremonia de acordare a unui nou sprijin din partea României. Sprijinul constă în echipamente medicale și de protecție pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19 în țara vecină.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Efectul postului intermitent asupra metabolismului. Rezultatele testelor pe voluntari
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”