Bogdan Aurescu: România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă

Bogdan Aurescu: România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă
Bogdan Aurescu: România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 19/02/2021, 15:57

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri la Chișinău că România consideră Republica Moldova ca fiind o prioritate absolută de politică externă, iar singura cale spre prosperitate și dezvoltare pentru țara vecină este continuarea parcursului european și implementarea completă a reformelor la care Chișinăul s-a angajat prin Acordul de Asociere.

Declarația oficialului a fost făcută vineri, în timpul vizitei oficiale a acestuia la Chișinău, relatează site-ul agenției Agerpres.

Aurescu a fost prezent la Chișinău cu ocazia acordării unui nou sprijin Republicii Moldova din partea României în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit unui comunicat al MAE.

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi din nou cu dumneavoastră, pentru a reafirma şi consolida angajamentul României de a susţine cetăţenii Republicii Moldova. Doresc să vă asigur, şi cu acest prilej, că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă. A fost şi este poziţia consecventă a României că singura cale către prosperitate şi dezvoltare pentru Republica Moldova este continuarea parcursului european şi implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere. România va susţine întotdeauna această cale, atât în plan bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene”, a declarat Aurescu.

Aurescu: Suntem cel mai important și mai sincer partener al Republicii Moldova

Ministrul român a mai declarat că vizita sa are ca scop punerea în practică a proiectelor de sprijinire a țării vecine anunțat de președintele Klaus Iohannis în cadrul vizitei sale din decembrie.

Aurescu a mai spus că vizita sa este o bună ocazie de a pune de acord agendele de lucru ale celor două țări, „în interesul direct al cetățenilor Republicii Moldova”.

„Suntem şi ne dorim să rămânem cel mai important şi cel mai sincer partener al Republicii Moldova şi al cetăţenilor ei, în baza relaţiei speciale, fundamentate pe comunitatea de limbă, istorie şi cultură care ne leagă şi pe Parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a exprimat susţinerea fără echivoc pentru agenda reformatoare a preşedintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Şi am văzut – şi aţi văzut cu toţii – deschiderea deosebită de care s-a bucurat şi se bucură doamna preşedinte în Europa. Ne bucurăm că Republica Moldova este, din nou, un interlocutor valabil, credibil pentru partenerii săi occidentali şi îi urez doamnei preşedinte mult succes în continuare pe această dimensiune de politică externă, dar şi în procesul de reformă democratică, în spirit european. Vom fi alături de domnia sa pe acest drum, aşa cum suntem şi astăzi, aici, în Piaţa Marii Adunări Naţionale”, a subliniat ministrul român de Externe.

Aurescu a afirmat că România va continua proiectele desfăşurate în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova, inclusiv cele de interconectare, menite să aducă ţara vecină, prin intermediul României, mai aproape de spaţiul Uniunii Europene.

„Republica Moldova trebuie să aspire să îşi ocupe locul meritat între naţiunile democratice şi dezvoltate ale Europei. Va fi nevoie de multă acţiune hotărâtă pentru întărirea sistemului democratic şi a instituţiilor, pentru consolidarea statului de drept, precum şi eforturi solide în direcţia combaterii corupţiei şi asigurarea egalităţii tuturor în faţa legii – toate acestea reprezintă elemente fundamentale pentru prosperitatea întregii societăţi”, a adăugat Aurescu.

România a donat echipamente medicale de 2,3 milioane de euro Republicii Moldova

Bogdan Aurescu a explicat că a venit la Chișinău împreună cu o delegație din care face parte și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. El a adăugat că a participat la livrarea de echipamente medicale de aproape 2,3 milioane de euro, care urmează tranșei de ajutor din ianuarie.

„Acest gest de astăzi dovedeşte consecvenţa noastră, dar şi dorinţa sinceră şi dezinteresată de a sprijini pe toţi cetăţenii Republicii Moldova în momentele cele mai grele. De asemenea, doresc să evidenţiez susţinerea de care se bucură în prezent Republica Moldova la nivelul Uniunii Europene şi care s-a materializat prin asistenţa consistentă oferită în lupta împotriva COVID-19. Cele 1,5 milioane de măşti chirurgicale, 100.000 de măşti pentru personalul medical, 100.000 de combinezoane şi 100.000 de mănuşi pe care le aducem astăzi cu noi vor continua să ajute la salvarea unor vieţi şi la gestionarea cât mai eficientă a pandemiei în Republica Moldova”, a spus Aurescu.

Aurescu a participat vineri, alături de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, de Aureliu Ciocoi, prim-ministrul în exercițiu al țării și de Peter Michalko, ambasadorul UE la Chișinău, la ceremonia de acordare a unui nou sprijin din partea României. Sprijinul constă în echipamente medicale și de protecție pentru limitarea efectelor pandemiei de COVID-19 în țara vecină.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
ASOCIAȚIA Corinei MARTIN și-a dat SFÂRȘITUL OBȘTESC, îngropată în DATORII!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Veste cumplită pentru toată România. Un ministru din noul Guvern a recunoscut chiar acum
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...