De ce este prematură deschiderea școlilor? Avertismentul epidemiologului care a făcut predicții despre evoluția pandemiei (EXCLUSIV)

De ce este prematură deschiderea școlilor? Avertismentul epidemiologului care a făcut predicții despre evoluția pandemiei (EXCLUSIV)
MeDe ce este prematură deschiderea școlilor? Avertismentul epidemiologului care a făcut predicții despre evoluția pandemiei
Publicat: 22/01/2021, 21:30

Numărul mic de teste COVID și modalitatea de raportare creează aberații statistice, astfel, avem o imagine falsă a epidemiei în România, avertizează epidemiologul Octavian Jurma. Totodată, cercetătorul din Timișoara care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției epidemiei spune că școlile ar trebui deschise progresiv, deoarece în prezent nu avem o imagine clară asupra epidemiei.

”Deschiderea școlilor trebuie făcută progresiv”

„Școlile s-au deschis cu tam-tam în octombrie și s-au închis după două săptămâni, la fel și restaurantele. Aceste fluctuații sunt mult mai periculoase atât pentru economie cât și pentru psihicul oamenilor. În București, în mod particular, aveam această scădere dramatică a cazurilor de COVID, care este, fără îndoială, accentuată de o scădere a numărului de teste care nu se publică. Pentru perioada 22 noiembrie până în 22 decembrie, în București media era de peste 9000 de teste pe zi, în 21 decembrie coborâsem pe la 6000 de teste și fără nicio umbră de îndoială acest număr de teste a continuat să scadă. Efortul de testare a fost mai mic și asta se reflectă în scăderea națională al numărului de teste. În acest context, se poate folosi rata de incidență deoarece are o formulă simplă de calcul. Se ia numărul de cazuri din 14 zile cumultat, se împarte la populație și se înmulțește cu factorul de incidență, incidența la mie sau la suta de mii de locuitori”, explică specialistul Jurma.

Spre exemplu, luni, 18 ianuarie, la cele 1,162 de cazuri raportate oficial s-au adaugat încă 2,000 de cazuri la incidență, rezultândd 3,081 de cazuri noi. În ziua urmatoare din cele 153 de cazuri noi s-au scâzut 1,461, astfel încat numărul de cazuri noi înregistrat marți a fost de -1,308. Între cele două zile avem o variație de peste 4,000 de cazuri noi necesară pentru a reconcilia diferența dintre valorile zilnice ale incidenței la 1,000, mai subliniază Octavian Jurma.

„Sunt clase cu câte 36 de copii înghesuiți”

Totodată, Octavian Jurma atrage atenția asupra deschiderii școlilor, spunând că acestea trebuie deschide progresiv, deoarece nu avem imaginea corectă a epidemiei: „La restricții am mers sprogresiv, ar fi recomandat și la deschidere să fie așa pentru a nu intra într-o capacană”, atrage atenția epidemiologul Jurma.
Atitudinea autorităților este disproporționată față de pericolul enorm pe care îl are această boală. Încep să vină rapoarte dinspre Brazilia care arată că tulpina de COVID-19 este una mult mai agravată. Inclusiv OMS, guvernele din Occident sunt extrem de prudente, iar noi nu am stat în carantină ca ei. Situația în România a fost relaxată comparativ cu alte țări. Dincolo de faptul că se deschid restaurante, cinematografe, care sunt opționale pentru poulație, deschidem școli. Sunt profesori care nu au apucat să se vaccineze în timp util. De altfel, avem clase cu câte 36 de copii înghesuiți”, spune acesta.
Cât privește situația la nivelul unităților medicale, specialistul atrage atenția că este în continuare una gravă: „Secțiile de ATI sunt arhipline. Majoritatea pacienților sunt pe oxigen. Situația este foarte  gravă, faptul că noi o ignorăm nu înseamnă că nu este gravă. Am avut o creștere a cazurilor de două ori foarte rapidă, de la 1200 la 10.000 și riscăm o situație similară pentru care nu suntem pregătiți”, mai spune epidemiologul Jurma.

Ce se întâmplă în București? Luni, 18 ianuarie 2021, cele 1,162 de cazuri noi raportate în București au reprezentat 77%…

Publicată de Octavian P Jurma pe Marţi, 19 ianuarie 2021

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Mișcare neașteptată în televiziune. Scărlătescu, Dumitescu și Bontea revin la Pro TV
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Mesajul emoționant al Alinei Ceușan pentru fiul cel mare, Rock, dupa ce a anunțat ca...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Tipul de personalitate prezice cine este sau nu fericit, dar și cine este într-o relație