DECIZIE OFICIALĂ. Producţia maşinilor Dacia, la Mioveni, va fi reluată în luna mai

DECIZIE OFICIALĂ. Producţia maşinilor Dacia, la Mioveni, va fi reluată în luna mai
Publicat: 09/04/2020, 14:44
Actualizat: 09/04/2020, 15:48

Producţia de maşini în uzinele Dacia de la Mioveni, întreruptă în contextul epidemiei de COVID-19 în martie, va fi reluată la începutul lunii mai. După Paşti, se reia activitatea în Uzina Mecanică şi Şasiuri. În fabrica Dacia lucrează peste 13.000 de oameni.

Sindicaliştii din uzinele Dacia de la Mioveni şi reprezentanţii patronatului au semnat, joi, un acord privind reluarea activităţii în fabrică, relatează Mediafax.

Angajații care au fost în șomaj tehnic se pot întoarce la muncă doar în condiţii de siguranţă, aşa că s-a stabilit ca întreaga activitate de producţie de maşini să fie reluată începând cu data de 4 mai, au anunțat reprezentanţii angajaţilor.

Ion Iordache, vicepreședintele Sindicatului Dacia, a detaliat, în 18 martie, motivele care au dus la decizia de intrare în șomaj tehnic a angajaților de la Uzinele Dacia, într-o intervenție telefonică la Gândul Live.

„Noi am analizat ce se întâmplă în România. Am văzut cam cum se prevede problema pandemiei şi am dat răgaz angajatorului nostru, Dacia, să facă toate condiţiile pentru a relua în condiţii de securitate activitatea pentru toţi salariaţii”, a declarat, Nicolae Paveslescu, lider sindicatul Dacia, citat de Mediafax.

A doua zi după Paşte, 250 de oameni din cei peste 4.000 de salariaţi din Uzina Mecanică şi Şasiuri vor începe producţia de motoare şi cutii de viteză, potrivit reprezentanţilor sindicatului din fabrica Dacia.

La aceeași dată, alţi 190 de oameni vor începe să lucreze în departamentul „presaj”, unde se produce o parte din piesele folosite la fabricarea autoturismelor.

Potrivit lui Nicolae Pavelescu, cei 440 de angajaţi care vor începe lucrul mai devreme vor veni la serviciu pe bază de voluntariat, iar angajaţii din categoria de risc, predispuşi îmbolnăvirii cu COVID-19, vor sta acasă.

„Fabricaţia de automobile se reia în data de 4 mai. În schimb, la uzina de mecanică, a doua zi după Paşti, vor începe lucrul 250 de oameni, într-o singură echipă. În zona de vehicule, va lucra cu 190 de oameni, în două echipe. Lucrul se face pe bază de voluntariat şi vom avea în vedere ca oamenii care sunt expuşi, adică, cei cu boli cornice, boli profesionale, să fie evitaţi, chiar dacă vor dori să lucreze voluntar”, a spus liderul de sindicatul Dacia.

Potrivit unor surse din cadrul uzinelor Dacia, până la reluarea integrală a activităţii, angajaţii Dacia vor sta acasă în condiţiile negociate în contractul colectiv de muncă.

Au fost definite măsuri de siguranță riguroase

Dacia a transmis joi un comunicat de presă în care arată că, în acord cu partenerii sociali și din respect pentru protejarea și siguranța angajaților, toate măsurile sanitare de protecție în vigoare, în România, au fost implementate pentru a relua progresiv activitatea de fabricație derulată pe platforma industrială Dacia de la Mioveni.

Astfel, începând cu data de 21 aprilie, activitățile de producție ale celor două uzine vor fi reluate pe bază de voluntariat:

– Uzina Mecanica și Șasiuri este pregătită să redemareze activitatea în echipă redusă de lucru

– Uzina Vehicule va relua producția în departamentul Presaj, în 2 schimburi

Din data de 4 mai, vor reîncepe activitățile ambelor uzine.

Pe tot parcursul perioadei în care activitatea de producție a fost întreruptă au fost definite si aplicate măsuri pentru a proteja angajații în perspectiva revenirii acestora la lucru. Aceste măsuri care țin de igienizare și securitate vor fi aplicate în mod riguros. Angajații vor fi informați despre necesitatea respectării măsurilor luate pentru protejarea sănătății lor și a colegilor.

Încă de la debutul crizei pandemice, generată de noul virus COVID -19, Groupe Renault România s-a asigurat să ia măsuri adaptate de protecție pentru ansamblul angajaților din toate sediile unde își desfășoară activitatea.