DEZBATERE. Covid-19, virusul rasist. De ce sunt vulnerabile persoanele de culoare și migranții?

DEZBATERE. Covid-19, virusul rasist. De ce sunt vulnerabile persoanele de culoare și migranții?
DEZBATERE. Covid-19, virusul rasist. De ce sunt vulnerabile persoanele de culoare și migranții? / Sursa FOTO: mpinteractiv.ro
Publicat: 21/04/2020, 13:19

Este Covid-19 un virus rasist? Statistica asta spune, că există o rată mai mare de infectare şi deces în rândul persoanelor de culoare din SUA și a migranților din Europa.

Într-o analiză bazată pe statistici din zona epidemiologică și având la bază nişte cifre evidente, BBC prezintă dovada că  infectarea cu coronavirus poate fi influenţată inclusiv de factori rasiali, etnici şi financiari interdependenţi unii de ceilalţi.

Potrivit televiziunii britanice, în oraşul american Chicago, 72% dintre cei decedaţi au fost cetăţeni de culoare (până la data de 20 aprilie), în ciuda faptului că proporţia afroamericanilor este de numai 33% în metropola din nord. Astfel de statistici regăsim şi în statul Georgia, unde balanţa pacienţilor a inclinat de asemenea către afroamericani – 60%.

Dar nici Marea Britanie nu este ocolită. În Regatul Unit, din 2.249 de pacienţi diagnosticaţi la începutul epidemiei, 35% au fost de altă culoare decât cea albă (la o pondere de doar 14% a acestora din populaţia totală).

„Dată fiind istoria lungă a inegalităţilor în materie de sănătate, aceste exemple nu ar trebui să ne surprindă. Pandemia este doar ultimul dintre exemplele despre cum dinamica rasială se poate manifesta în moduri complexe şi variate”, arată BBC.

Factorii majori care contribuie la componenta rasială a coronavirusului

Christine Ro, autoarea studiului, identifică factorii majori care contribuie la această componentă rasială a coronavirusului, influenţati în mare măsură de cel financiar. Potrivit acesteia, prăpastia economică majoră dintre unele comunităţi, alte disparităţi rasiale, rata de angajare şi domeniile de activitate, dar şi condiţiile de trai şi barierele lingvistice, toate influenţează rata îmbolnăvirilor şi a deceselor.

Sursa citată aminteşte că, în 2018, în Statele Unite ale Americii, gospodăriile locuite de afroamericani erau de două ori mai predispuse la imposibilitatea de a ajunge în situaţia unui trai de subzistenţă, iar una din cinci familii se confrunta constant cu lipsa accesului la necesarul optim de hrană.

Și, chiar dacă erau foarte mari, cifrele din SUA păleau în faţa celor din Africa, unde 91,1% dintre gospodăriile cetăţenilor de culoare erau considerate vulnerabile la foamete!

BBC notează că această lipsă constantă în ceea ce priveşte accesul la o nutriţie optimă influenţează şi faptul că în rândul afroamericanilor din America a fost identificată o posibilitate ridicată de dezvoltare a unor afecţiuni precum diabetul ori hipertensiunea arterială.

Educația și accesul la educație

Vulnerabilitatea unor comunităţi ori grupuri este dată şi de faptul că acestea trăiesc în zone poluate şi adesea nu au acces la un sistem de sănătate modern. Din ce motiv? Fie pentru că nu îşi permit să plătească asigurări de sănătate, fie pentru că statul lor nu este recunoscut din punct de vedere al legalităţii. De asemenea, aceste comunităţi sunt mai predispuse ori prezintă deja o rată sporită a şomajului, iar dintre cei care lucrează mulţi o fac în domenii de risc.

De asemenea, educaţia şi accesul la educaţie contribuie la aceste statistici, dar fiind că persoanele mai puţin educate înţeleg cu greu limbajul medical şi sfaturile doctorilor ori nu iau în considerare avertizările privind pericolul virusului.

„Ce o să ne omoare mai întâi: virusul sau sărăcia asociată virusului?”, se întreabă Wael Elamin, microbiolog al King’s College Hospital din Dubai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York