DILEMĂ. Alergie de sezon sau COVID-19? Cum să faci diferența dintre simptome

DILEMĂ. Alergie de sezon sau COVID-19? Cum să faci diferența dintre simptome
Primăvara apar alergiile la polen de copaci și arbori cu înflorire timpurie și ierburi
Publicat: 19/04/2020, 10:34
Actualizat: 19/04/2020, 10:41

Alergiile de primăvară pot provoca simptome pe care cei care le experimentează ar putea să le confunde cu cele determinate de infecția cu noul coronavirus. Specialiștii Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) au întocmit materiale informative pentru a-i ajuta pe cei cu alergii respiratorii să le distingă înainte de a fugi la medic. Conform studiilor, nu sunt date care să indice că persoanele care suferă de alergii respiratorii sunt mai predispuse să contacteze noul coronavirus.

Românii care suferă de alergii respiratorii, respectiv cele specifice primăverii, la polen, au fost mai feriți în acest sezon, dacă au respectat regulile impuse prin ordonanțele militare, dar nu înseamnă că în case au scăpat de factorii care le provoacă.

„Sezonul de primăvara de anul acesta ar trebui să fie destul de agresiv, deoarece am avut vreme caldă încă de la sfârșitul lunii februarie, prin urmare o polenizare timpurie. Primăvara vorbim doar de polen de copaci și arbori cu înflorire timpurie și ierburi”, explică Dr. Irina Alexandru, specialist în alergologie și imunologie.

„Pe de altă parte, sezonul acesta nu este un sezon relevant pentru a aprecia potențialul alergiilor sezoniere deoarece multe persoane deja sunt la domiciliu de ceva timp, având în vedere situația în care ne aflăm. Prin urmare, nu se mai expun la fel de mult alergenilor respiratori. În schimb se expun mai mult alergenilor respiratori de interior, cum sunt acarienii din praful de casă”, explică medicul alergolog.

Alergolog dr Irina Alexandru / Sursa: Facebook
Alergolog dr Irina Alexandru / Sursa: Facebook

Din populația României, aproximativ 20-25% au această afecțiune. La nivelul Europei, 40% din populație prezintă alergii respiratorii, în mare parte fiind rinite alergice, iar estimările sunt că până în anul 2025 aproape 50% dintre europeni vor suferi de o formă de alergie, respiratorie sau cutanată, explică Dr. Irina Alexandru.

Întrebări & răspunsuri de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor

Specialiștii Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) au întocmit un material de tipul „Întrebare&Răspuns”, la care au adăugat tabele în care sunt grupate simptomele specifice alergiilor de sezon, comparativ cu cele produse de infecția cu COVID-19.

  • Întrebare: Au persoanele care suferă de alergie de polen sau alegii, în general, un risc mai mare să dezvolte o formă mai severă a bolii când sunt infectate cu COVID-19?

Răspuns ECDC: O mare proporție din populație (până la 15-20%) raportează simptome de alergie de sezon provocată de polen, printre care cele mai frecvente sunt mâncărime la nivelul ochilor, nas înfundat, secreție nazală apoasă și uneori strănut și erupții cutanate. Alergiile, inclusiv formele ușoare de astm alergic, nu au fost identificate drept un factor de risc major pentru infecția cu COVID-19 sau pentru dezvoltarea unui rezultat mai nefavorabil, conform studiilor actuale. Formele moderate sau severe de astm, pentru care pacienții au nevoie de tratament zilnic, sunt incluse în afecțiunile pulmonare cronice care predispun la o formă severă a bolii.

  • Întrebare: Cum pot face diferența dintre simptomele alergiei de sezon/la polen și cele ale infecției cu COVID-19?

Răspuns ECDC: O persoană infectată cu COVID-19 are de obicei simptome similare unei gripe ușoare, care sunt destul de obișnuite și trebuie să fie distinse de simptomele cauzate de răceală sau de alergiile de sezon. Trebuie reținut că un diagnostic definitiv nu poate fi dat decât în urma testării în laborator.

  • Întrebare: Ar trebui să se autoizoleze cei care suferă de alergii atunci când dezvoltă simptome specifice?

Răspuns: Nu, nu este niciun motiv pentru persoanele care au simtomele specifice alergilor de sezon să se autoizoleze. Ei ar trebui să continue să respecte regulile generale de distanțare socială și să ceară sfatul medicului dacă simptomele de agreavează, dacă fac febră sau au dificultăți de respirație.

Tabel comparativ al simptomelor pentru alergie COVID 19 / Sursa: ECDC
Tabel comparativ al simptomelor pentru alergie COVID 19 / Sursa: ECDC

Sezonul ambroziei se apropie

Dincolo de actuala stare de urgență, mai sunt puține luni și începe sezonul alergiilor la ambrozie. „Alergia la ambrosia se manifestă doar din luna iulie-august până în octombrie – noiembrie. Ambrosia și artemisia sunt buruieni ce înfloresc din vară până toamna târziu”, precizează medicul alergolog Irina Alexandru.

Potrivit unui raport al Ministerului Mediului, din decembrie 2018, din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

„Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate”, arăta Ministerul Mediului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Trei zodii, weekend agitat. Vin probleme peste probleme
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer