DILEMĂ. Alergie de sezon sau COVID-19? Cum să faci diferența dintre simptome

Redactor:
Madalina Prundea
DILEMĂ. Alergie de sezon sau COVID-19? Cum să faci diferența dintre simptome
Primăvara apar alergiile la polen de copaci și arbori cu înflorire timpurie și ierburi

Alergiile de primăvară pot provoca simptome pe care cei care le experimentează ar putea să le confunde cu cele determinate de infecția cu noul coronavirus. Specialiștii Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) au întocmit materiale informative pentru a-i ajuta pe cei cu alergii respiratorii să le distingă înainte de a fugi la medic. Conform studiilor, nu sunt date care să indice că persoanele care suferă de alergii respiratorii sunt mai predispuse să contacteze noul coronavirus.

Românii care suferă de alergii respiratorii, respectiv cele specifice primăverii, la polen, au fost mai feriți în acest sezon, dacă au respectat regulile impuse prin ordonanțele militare, dar nu înseamnă că în case au scăpat de factorii care le provoacă.

„Sezonul de primăvara de anul acesta ar trebui să fie destul de agresiv, deoarece am avut vreme caldă încă de la sfârșitul lunii februarie, prin urmare o polenizare timpurie. Primăvara vorbim doar de polen de copaci și arbori cu înflorire timpurie și ierburi”, explică Dr. Irina Alexandru, specialist în alergologie și imunologie.

„Pe de altă parte, sezonul acesta nu este un sezon relevant pentru a aprecia potențialul alergiilor sezoniere deoarece multe persoane deja sunt la domiciliu de ceva timp, având în vedere situația în care ne aflăm. Prin urmare, nu se mai expun la fel de mult alergenilor respiratori. În schimb se expun mai mult alergenilor respiratori de interior, cum sunt acarienii din praful de casă”, explică medicul alergolog.

Alergolog dr Irina Alexandru / Sursa: Facebook
Alergolog dr Irina Alexandru / Sursa: Facebook

Din populația României, aproximativ 20-25% au această afecțiune. La nivelul Europei, 40% din populație prezintă alergii respiratorii, în mare parte fiind rinite alergice, iar estimările sunt că până în anul 2025 aproape 50% dintre europeni vor suferi de o formă de alergie, respiratorie sau cutanată, explică Dr. Irina Alexandru.

Întrebări & răspunsuri de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor

Specialiștii Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) au întocmit un material de tipul „Întrebare&Răspuns”, la care au adăugat tabele în care sunt grupate simptomele specifice alergiilor de sezon, comparativ cu cele produse de infecția cu COVID-19.

  • Întrebare: Au persoanele care suferă de alergie de polen sau alegii, în general, un risc mai mare să dezvolte o formă mai severă a bolii când sunt infectate cu COVID-19?

Răspuns ECDC: O mare proporție din populație (până la 15-20%) raportează simptome de alergie de sezon provocată de polen, printre care cele mai frecvente sunt mâncărime la nivelul ochilor, nas înfundat, secreție nazală apoasă și uneori strănut și erupții cutanate. Alergiile, inclusiv formele ușoare de astm alergic, nu au fost identificate drept un factor de risc major pentru infecția cu COVID-19 sau pentru dezvoltarea unui rezultat mai nefavorabil, conform studiilor actuale. Formele moderate sau severe de astm, pentru care pacienții au nevoie de tratament zilnic, sunt incluse în afecțiunile pulmonare cronice care predispun la o formă severă a bolii.

  • Întrebare: Cum pot face diferența dintre simptomele alergiei de sezon/la polen și cele ale infecției cu COVID-19?

Răspuns ECDC: O persoană infectată cu COVID-19 are de obicei simptome similare unei gripe ușoare, care sunt destul de obișnuite și trebuie să fie distinse de simptomele cauzate de răceală sau de alergiile de sezon. Trebuie reținut că un diagnostic definitiv nu poate fi dat decât în urma testării în laborator.

  • Întrebare: Ar trebui să se autoizoleze cei care suferă de alergii atunci când dezvoltă simptome specifice?

Răspuns: Nu, nu este niciun motiv pentru persoanele care au simtomele specifice alergilor de sezon să se autoizoleze. Ei ar trebui să continue să respecte regulile generale de distanțare socială și să ceară sfatul medicului dacă simptomele de agreavează, dacă fac febră sau au dificultăți de respirație.

Tabel comparativ al simptomelor pentru alergie COVID 19 / Sursa: ECDC
Tabel comparativ al simptomelor pentru alergie COVID 19 / Sursa: ECDC

Sezonul ambroziei se apropie

Dincolo de actuala stare de urgență, mai sunt puține luni și începe sezonul alergiilor la ambrozie. „Alergia la ambrosia se manifestă doar din luna iulie-august până în octombrie – noiembrie. Ambrosia și artemisia sunt buruieni ce înfloresc din vară până toamna târziu”, precizează medicul alergolog Irina Alexandru.

Potrivit unui raport al Ministerului Mediului, din decembrie 2018, din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

„Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate”, arăta Ministerul Mediului.

BOMBĂ! Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu...
Breaking News. S-A SINUCIS. Tragedia care a șocat astăzi toată România
FOTO, Prodanca, apariție interzisă într-un costum de baie ireal de mic! Doar Reghe ar trebui...
Un om al strazii a gasit un portofel de firma, plin cu bani si l-a...
FOTO. Anamaria Prodan s-a pozat în vacanță și a primit mii de like-uri! Cea mai...
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Veste importantă pentru șoferii români. Ce se întâmplă dacă se descoperă că mașina are kilometrajul...
Politişti reţinuţi pentru tortură. Poliţia Capitalei, în mijlocul unui scandal major. Valeriu Şuhan, fost ofiţer...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Grupa de sânge care te face mai sensibil în fața infectării cu SARS-CoV-2
Breaking News. S-A SINUCIS. Tragedia care a șocat astăzi toată România
Are 72 de ani, dar asta nu l-a oprit să se iubească cu o studentă....
Descoperire UNICĂ și FĂRĂ PRECEDENT în Italia! „Este EXTRAORDINAR, mai avem încă 20 de hectare...
Vremea o ia razna în România. Se întâmplă în următoarele 24 de ore
Dacia de senzație: modelul sport de vis care ar face de râs chiar și un...
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT. Medicii nu au mai putut face nimic...
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide