Directorul OMS solicită amânarea administrării celei de-a treia doze de vaccin

Directorul OMS solicită amânarea administrării celei de-a treia doze de vaccin
Publicat: 24/08/2021, 09:24

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a solicitat o amânare de două luni a administrării dozelor de rapel anti-COVID. Acest lucru a apărut la doar câteva zile după ce mai multe ţări, inclusiv SUA, au confirmat că intenţionează să ofere o a treia doză de vaccin.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că este „dezamăgit” că ţările au încercat să îşi vaccineze întreaga populaţie în detrimentul persoanelor vulnerabile din alte ţări şi a pus sub semnul întrebării eficacitatea dozelor de rapel.

„Există o dezbatere şi nu există un consens cu privire la eficienţa unei a treia doze”, a spus Tedros.

El a precizatcă ţările care controlează mijloacele de producere a vaccinurilor – în special ţările G20 – ar trebui să se implice mai mult și să se asigure că vaccinurile sunt accesibile în întreaga lume.

Din cele 4,8 miliarde de doze administrate la nivel global, 75% au fost adiministrate în 12 ţări, a adăugat el.

Ce țări au decis deja imunizarea populației cu a treia doză de vaccin anti-Covid

În timp ce o mare parte din lume încă așteaptă prima doză de vaccin anti-Covid, multe țări se pregătesc sau au început deja să administreze cea de-a treia doză de vaccin, scrie publicația Politico.

Prima oară, doar Israelul și Ungaria și-au anunțat planurile de a administra cea de-a treia injecție în această vară, dar acum multe țări din Europa, dar Statele Unite au anunțat că vor oferi a treia doză de ser din toamnă. Unele state au și început derularea campaniei.

Țările bogate au luat repede această decizie – uneori înainte ca oamenii de știință să recomande acest lucru – din teama că varianta Delta va duce la o creștere a numărului de infectări, după au apărut din ce în ce mai multe dovezi că protecția oferită de vaccinul Pfizer, serul preferat de țările bogate, crește cu timpul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase