Doctorul Radu Țincu, despre pericolul pe care îl reprezintă petrecerile de pe litoral: Mulți tineri se pot transforma în vectori de transmitere a virusului SARS-CoV-2

Doctorul Radu Țincu, despre pericolul pe care îl reprezintă petrecerile de pe litoral: Mulți tineri se pot transforma în vectori de transmitere a virusului SARS-CoV-2
Specialistul atrage atenția că tinerii se pot infecta cu noul coronavirus în astfel de situații, mai ales în contextul în care procentul celor vaccinați anti-COVID-19 este destul de mic / Sursă FOTO: colaj Gândul
Publicat: 03/05/2021, 10:32

Minivacanța de Paște a venit cu petreceri și amenzi pe litoralul Mării Negre, dar și cu un risc mare de răspândirea a virusului SARS-CoV-2. Medicul Radu Țincu a explicat ce riscuri prezintă astfel de adunări publice în contextul în care procentul persoanelor vaccinate anti-COVID-19 nu este atât de mare în rândul tinerilor.

Sute de tineri, dar nu numai, ales să își petreacă minivacanța de Paște pe litoral, în diferite stațiuni. Însă, chiar dacă petrecerile în club sunt interzise în această perioadă, unii administratori de terase/cluburi au ales să ignore acest aspect. Astfel, tinerii au petrecut pe plajă, iar autoritățile au acordat și amenzi, însă riscul răspândirii virusului SARS-CoV-2 nu a putut fi evitat.

Creștere a numărul de cazuri COVID-19 după sărbători

„Este clar că toată lumea dorește să recapete viață normală de dinainte de pandemie. Pe de altă parte, după fiecare perioada de sărbători, peste tot în lume, a existat o creștere a numărului de cazuri. Însă ceea ce este important, este că această creștere să nu fie substanțială și să creeze probleme pentru sistemul de sănătate publică”, a precizat Radu Țincu la Antena 3.

Specialistul atrage atenția că mulți tineri încă nu au apucat să se vaccineze anti-COVID-19 ceea ce înseamnă că petrecerile din cluburi pot deveni mediul propice de transmitere a virusului, astfel că în continuare este nevoie de respectarea restricțiilor impuse de autorități.

Tineri ar putea deveni vectori de transmitere a SARS-CoV-2

„În continuare trebuie să avem grijă, și mai ales dacă discutăm de cluburi, discutăm de persoane tinere. Mulți dintre ei nu au apucat să se imunizeze și pot să se transforme în vectori de transmitere a virusului către persoanele vulnerabile, pe care le întâlnesc ulterior. Discutăm de părinți, bunici, care pot avea anumite boli cronice și, în acest context, există un risc foarte mare de transmitere a virusului către cei care pot dezvolta o formă severă”, a explicat medicul Radu Țincu.

De asemenea, acesta a reamintit că odată cu încălzirea vremii riscul transmiterii virusului SARS-CoV-2 nu se diminunează, așa cum se vehicula la începutul pandemiei COVID-19 care a paralizat și îngrozit o lume întreagă.

Aglomerațiile în spații închise, cu risc mai mare de transmitere a COVID-19

„Nu s-a dovedit în practică, că în prezența temperaturilor mai ridicate, virusul se transmite cu dificultate. Ceea ce știm cu siguranță este că aglomerarea în spații închise, unde se cânta, se dansează și există o activitate fizică care predispune la o vehiculare mai intensă a particulelor virale, crește riscul de transmitere a virusului. De aceea recomandarea este, în continuare, pentru aceste zone, să respectăm distanțarea fizică și regulile sanitare”, a îndemnat medicul.

CITEȘTE ȘI 

FOTO-VIDEO EXCLUSIV | Cum au marcat tinerii petrecăreți deschiderea sezonului estival în Vama Veche

VIDEO | 1 mai, sărbătorit pe litoral. Oamenii au ales să sărbătorească această minivacanță la malul mării  

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase