Dr. Adrian Marinescu, despre eficacitatea vaccinurilor anti-COVID: “Sunt cu profil de siguranță aproximativ la fel”

Dr. Adrian Marinescu, despre eficacitatea vaccinurilor anti-COVID: “Sunt cu profil de siguranță aproximativ la fel”
Dr. Adrian Marinescu, despre eficacitatea vaccinurilor anti-COVID: “Sunt cu profil de siguranță aproximativ la fel”
Publicat: 13/01/2021, 11:59
Actualizat: 13/01/2021, 12:00

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul “Matei Balș” din Capitală, a anunțat că vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna au aproximativ aceeași eficacitate împotriva COVID-19.

Adrian Marinescu a mai precizat că mutațiile identificate până acum în cazul virusului nu sunt capabile să reziste în fața celor două vaccinuri aprobate până acum de Uniunea Europeană.

E clar că un virus poate să sufere mutații în orice moment. Ce se va întâmpla peste 10 luni trebuie monitorizat și dacă va fi nevoie, va fi modificat vaccinul. Eficacitatea plecată de la studii clinice, e mai mult decât similară – 95% Pfizer, 94,5% – Moderna. Sunt cu profil de siguranță aproximativ la fel. Când vorbim de Pfizer, avem deja experința a unui număr mare de persoane care s-au vaccinat și nu au fost reacții majore”, a explicat medicul Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu: “E important să avem mai multe variante de vaccin”

14.000 de doze de vaccin Moderna au ajuns în țară, astfel că românii au în prezent la dispoziție două vaccinuri anti-COVID. Adrian Marinescu susține că este indicat ca populația să aibă acces la cât mai multe variante de vaccin.

E important să avem mai multe variante de vaccin pentru că ne trebuie multe doze într-un interval scurt. Fiecare dintre aceste vaccinuri trebuie să treacă prin niște etape foarte clare. În Europa, vorbim de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), de Comisa Europeană”, a afirmat medicul de la Matei Balș.

140.447 de persoane s-au vaccinat anti-COVID din 27 decembrie

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 12 ianuarie, ora 17.00, este următoarea:

* Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore) – 15.257.

* Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) – 140.447.

* Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 56 reacții comune și minore, dintre care:

20 reacții de tip local;

36 reacții generale.