EXCLUSIV. Firma din Iași care importă din Coreea de Sud kituri de diagnosticare a COVID-19: „Ministerul Sănătății ne-a întrebat dacă putem aduce 45.000 de teste”

EXCLUSIV. Firma din Iași care importă din Coreea de Sud kituri de diagnosticare a COVID-19: „Ministerul Sănătății ne-a întrebat dacă putem aduce 45.000 de teste”
Praxis Medica SRL Iași, sursă foto: Google Maps
Publicat: 03/04/2020, 16:13
Actualizat: 03/04/2020, 16:17

În luna martie, presa din Coreea de Sud anunța că firma ieșeană Praxis Medica SRL a semnat un contract cu compania coreeană Bioneer pentru importarea sistemului de diagnoză moleculară ExiStation și a unor kituri de diagnostic a Covid-19. GÂNDUL.RO a discutat cu managerul general al Praxis Medica, Cristian Hristodorescu, care arată că achiziția de 1,7 milioane $ a negociat-o cu mult înainte ca virusul să ”lovească” România, întrucât  a prevăzut criza de aparatură medicală.

Am semnat contractul cu Bioneer acum o lună, după negocieri de peste două săptămâni, pentru a obtine un pret bun la echipamente si teste. Dacă facem conversia din woni în USD vom obține suma de 1,7 milioane dolari”, a declarat Cristian Hristodorescu pentru Gândul.ro.

În ceea ce privește contractul, Hristodorescu susține că aceasta este pe o perioadă de un an an, atât pentreu echipamentele și testele pentru Covid-19, cât și pentru alte produse.

Am fost primii distribuitori ai Bioneer în lume care ne-am securizat stocul de echipamente și producția/livrarea de teste (era ușor de prevăzut evoluția pandemiei, orice model matematic ai fi folosit). Ca o dovadă că, în acest moment, Bioneer nu ne poate da o dată exactă de livrare pentru echipamente viitoare deoarece au fost neglijați ceilalți distribuitori (noi am epuizat stocul rezervat nouă, adică 21 sisteme complete). Kiturile de testare sunt livrate în ordinea achitării în proporție de 100% de către distribuitor. Dacă până acum termenul de livrare era de două săptămâni de la achitarea facturii, din acest moment am fost asigurați că producția s-a dublat și vor fi termene mai scurte la livrarea testelor. La aparate am obținut plata 50% la plasarea comenzii de aparate și plata de 50% la 5 zile după livrare”, a spus Cristian Hristodorescu.

Firma ieșeană, contactată de Ministerul Sănătății

Întrebat dacă autoritățile medicale au cerut aceste kituri, Cristian Hristodorescu a spus că „Ministerul Sănății ne-a întrebat, acum vreo două săptămâni, dacă putem aduce 45 000 de teste. Am răspuns afirmativ”.

Comenzile la aparate si teste au fost făcute de asociații, fundații, ONG, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților persoane fizice, care le-au donat spitalelor. Mai avem contracte cu Primăria Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Universitatea de Medicină din Iași. Unii din beneficiari au solicitat și echipamentele auxiliare pentru a putea organiza laboratorul de biologie moleculară (hote bacteriologice, hote „curate” pentru PCR, centrifuge, vortexuri, pipete) pentru care a fost un alt efort maxim având în vedere că și aceste echipamente sunt greu de găsit la acest moment”, a mai precizat acesta.

În acest moment, Hristodorescu susține că nu mai poate semna niciun contract, furnizorul nemaiavând echipamente în stoc, iar următoarea producție, pentru cel puțin următoarele trei luni, este livrată către alte țări: „ Am reușit să aduc în țară 21 sisteme complete, adică ceea am estimat anterior extinderii pandemiei. Din păcate erau necesare mult mai multe. Am cel puțin 30 clienți care așteaptă să semnez contracte, dar îi voi anunță că nu mai este posibil. Testele vor fi livrate constant către România, neexistând probleme”.

Prețurile, aceleași pentru toți beneficiarii. De la 30 de dolari la 18,29

În mod normal, mai susține Cristian Hristodorescu, testul ar fi costat cel puțin 30 de dolari: „După negocierea noastră prețul de end-user per pacient (extracția și amplificarea/identificarea) a ajuns la 18,29 USD fără TVA (cu tot cu transport pe gheață carbonică)”.

De altfel, până în acest moment au ajuns majoritatea comenzilor. „Mai este un transport de echipamente care pleacă azi din Coreea, urmând, în viitor, să facem comenzi de teste în ritmul cererilor de la beneficari. Estimăm că până la sfârșitul săptămânii următoare să terminăm instalarea tuturor echipamentelor”.

Managerul firmei Praxis Medica SUSȚINE că nu se cunoaște personal cu niciunul din beneficiari, iar legătura avută a fost strict prin telefon.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu