GÂNDUL LIVE. Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol: Polițiștii de frontieră au fost din nou țapi ispășitori ai degringoladei, ai haosului instituțional generat de deciziile guvernanților

Publicat: 18/05/2020, 12:31
Actualizat: 18/05/2020, 14:23

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, consideră că polițiștii de frontieră au ajuns să fie țapi ispășitori ai haosului instituțional, general de decizii guvernamentale și de lipsa de putere de anticipare a fluxului consistent de persoane care au ajuns la frontieră pentru a intra în țară, după instituirea stării de alertă pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, a explicat, într-o intervenție la Gândul Live, motivul nemulțumirilor după evenimentele de la frontieră din acest weekend.

Într-o postare pe Facebook, Sindicatul Europol a reacționat dur, după scandalul izbucnit în Vama Nădlac, acolo unde 30.000 de români au intrat în țară în ultimele 24 de ore și au fost nevoiți să aștepte ore în șir, timp în care i-au înjurat pe oamenii legii și au provocat scandal: „Noi la muncă pentru voi, voi ne înjurați pe noi!”.

„Și în aceste condiții, din nou polițiștii de frontieră au suportat toate consecințele”

„Am fost puțin supărați pentru că, și după perioada de urgență, tot polițiștii au fost de vină pentru faptul că legiuitorul a stabilit niște cuantumuri ale amenzilor foarte mari și până la urmă noi am fost acuzați că am aplicat legea – proastă, așa cum a stabilit și CCR că a fost proastă, dar am fost nevoiți să o aplicăm – și și în acest caz vedem că a fost o măsură cel puțin neinspirată din partea autorităților să deschidă un număr limitat de puncte de trecre a frontierei în condițiile în care trebuia să anticipeze că va exista un astfel de flux de cetățeni români care vor dori să intre în țară și, pe de altă parte, cei care vor să se reîntoarcă la locurile lor de muncă din alte țări. Și în aceste condiții, din nou polițiștii de frontieră au suportat toate consecințele și au fost țapi ispășitori ai degringoladei, ai haosului instituțional care a fost generat, până la urmă, de deciziile guvernanților în acest caz”, explicat Cosmin Andreica, la Gândul Live.

„Poliștiștii de frontieră lucrează la capacitate maximă și este o presiune foarte mare pe ei”

„Din păcate, dialogul social și comunicarea cu autoritățile nu există, încă de dinainte de starea de urgență – și știm foarte clar că și pe perioada stării de urgență, prin ordonanțe de urgență au suspendat orice fel de obligații cu privire la asigurarea transparenței decizionale și mecanismul de dialog social – și vedem și consecințele, pentru că, așa cum ați spus, trebuia să se realizeze niște anticipări cu privire la acest flux și noi am fost nemulțumiți, de asemenea, pentru faptul că polițiștii de frontieră stau câte 12 ore în acele gherete pentru control, de multe ori în 12 ore spunându-mi colegii că nici nu au reușit să ajungă la un grup sanitar pentru satisfacerea nevoilor fiziologice, ce să mai vorbim de pauză, masă și alte asemenea lucruri? Și ei lucrează la capacitate maximă și este o presiune foarte mare pe ei”, a detaliat liderul Sindicatului Europol.

Există și o dispută privind măsurile de verificare a stării de sănătate a oamenilor, a spus Cosmin Andreica, pentru că ridicarea obligației de carantinare obligatorii pentru persoane care vin din afara țării a creat acest val de cetățeni care doresc să se reîntoarcă în țară. „De asemenea, de la controlul care se realiza în aproximativ un minut, controlul de frontieră, acum durata medie e de 10 – 12 minute, și asta pentru că colegii de la Direcția de Sănătate Publică, prin procedurile pe care ei trebuie să le impună celor care trec frontiera generează acest timp foarte mare de așteptare”, a explicat Cosmin Andreica.

România a ieșit din starea de urgență vineri și a intrat în stare de alertă prin Hotărârea nr. 24 din 14 mai a Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind aprobarea instituirii stării de alertă la nivel național și a măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARSCoV-2.

Hotârârea CNSU a fost adoptată după ce Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru  modificarea și completarea unor acte normative cu incidență în domeniu managementului situațiilor de urgență și al protecției civile.

Conform hotărârii CNSU, „Se instituie, începând cu data de 15.05.2020, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, măsura carantinării/izolării la locuință împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru măsura mai sus menționată sau solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Devine strict INTERZIS în România. Toți românii au nevoie de acord. Interdicția e clară
Sume astronomice la MasterChef. Cât primesc Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea