GÂNDUL LIVE. Lucian Dorobanțu, medic chirurg cardiovascular: Bolile de inimă nu se schimbă, nu iartă. / Mulți nu se mai adresează spitalelor, probabil de frică

Publicat: 14/05/2020, 14:51
Actualizat: 14/05/2020, 21:57

Lucian Dorobanțu, medic chirurg cardiovascular, vicepreședinte al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară, a confirmat, la Gândul Live, că în contextul pandemiei de coronavirus mulți pacienți cardiaci au amânat mersul la doctor, probabil de teamă, și i-a îndemnat pe cei cu dureri mari să se adreseze unităților de urgențe, altfel, ei riscă decesul.

„În ultima perioadă a scăzut foarte mult numărul pacienților care se adresează centrelor de chirurgie cardiovasculară, atât pacienți cu urgențe immediate, cât și un pic întârziate. Acest lucru nu e valabil doar în România, ci este o constatare a colegilor mei pe plan mondial, și în America, și peste tot se întâmplă la fel”, a explicat Dr. Lucian Dorobanțu, la Gândul Live.

Bolile cardiovasculare au fix aceeași incidență pe care o au în mod normal

„Trebuie să înțelegem că e practic imposibil ca incidența bolilor cardiovasculare să se diminueze în această perioadă. Ele au fix aceeași incidență pe care o au în mod normal și atunci faptul că pacienții nu mai sunt în spital nu înseamnă decât că ei nu se mai adresează spitalelor, probabil de frică”, a precizat medicul chirurg cardiolog.

„Din experiența personală, din păcate sunt pacienți care s-au pierdut pe lista de așteptare, care nu au vrut să vină, în aceste momente nu s-au adresat unităților de primiri urgențe și spitalelor de chirurgie cardiovasculară sau de cardiologie, iar acest lucru este la fel de amenințător ca în timpuri normale. Bolile de inimă nu se schimbă, nu iartă”, a spus Lucian Dorobanțu.

Medicul a subliniat că trebuie să meargă la urgențe sau clinici cei care au dureri mari în piept care nu cedează la tratamentul obișnuit, care nu cedează la nitroglicerină, dureri ce țin mai mult decât în mod obișnuit, mai mut de jumătate de oră și cu dificultăți de respirație. „Dacă brusc nu mai putem să respirăm, brusc ne trezim pe jos, nu mai trebuie să pierdem timpul în acel moment, trebuie să ne adresăm medicului pentru că sunt lucruri care ne amenință viața”, a subliniat medicul chirurg cardiovascular.

„La acest moment spitalele sunt special pregătite pentru pacienți testați, pacienți netestați”

„Trebuie să înțelegem că la acest moment spitalele sunt special pregătite pentru pacienți testați, pacienți netestați. Și eu, și colegii mei știm ce trebuie făcut, pacientul este în siguranță și trebuie să se adreseze unității celei mai apropiate, medicului în care are încredere. Oricum, cea mai proastă soluție este să stai acasă și să crezi că va trece de la sine”, a subliniat Lucian Dorobanțu.

În starea de urgență, care se încheie azi, spitalele nu au fost închise, ci au preluat cazurile urgente, care nu sufereau amânare, dar, odată cu trecerea la starea de alertă, toate unitățile sanitare reintră în activitate, cu măsuri stricte de organizare și igienizare pentru evitarea răspândirii noului coronavirus.

Institutul National de Sănătate Publică a postat, sâmbătă, în transparență decizională, sâmbătă, propunerea privind  setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgență, inclusiv în ceea ce privește domeniul asistenței medicale.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?