GÂNDUL LIVE. Valeria Herdea, medic de familie: „Oameni buni, vaccinați-vă, protejați-vă și reluați-vă viața!”

Publicat: 04/01/2021, 13:00
Actualizat: 04/01/2021, 14:01

Valeria Herdea, medic de familie, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România, si președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în medicina de familie, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că românii ar trebui să se vaccineze pentru a se proteja atât pe ei, cât și pe cei dragi.

„Virusul intră prin mucoasă. De aceea avem nevoie de mască. S-a ajuns la ideea de vaccin. Pentru că acest virus seamănă cu un arici, are țepi. Care permit pătrunderea virusului în celule. Odată ajuns în organism, virusul intră în celulă și se împrăștie în toate organele.

Vaccinul dă această comandă de producere a unor proteine specifice, care să blocheze acei țepi ai vaccinului, astfel încât organismul să aibă activă memoria imună.

„Vaccinul aduce protecția extinsă”

Orice vaccin ar fi va respecta aceste principii. Nimeni nu ar face un medicament care să nu fie eficient. E nevoie de forță de muncă, dezvoltare economică, ca sănătatea să meargă înainte. Dacă nu găsim această soluție, nu ne vom descurca. Vaccinul aduce protecția extinsă a oamenilor, să ne putem relua viața, să putem controla evoluția acestei pandemii.

Ca să ne vaccinăm, avem nevoie să ne informăm. Să vedem surse autorizate. E o perioadă teribil de grea. Omul se teme de ceea ce nu cunoaște. Dacă ne-am informa corect, vom decide corect. Să ajungem să ne vaccinăm, asta e bătălia. Nu ce reacții voi avea.

Reacțiile sunt locale, sistemice. Când aleg să mă vaccinez, mi se face o anamneză. Îmi vor lua câteva date despre alergie, etc. Ai avut febră, probleme? Omul va răspunde la întrebări și în funcție de evaluare, se va lua o decizie. După vaccinare va fi ținut sub observație 15-30 minute. Reacțiile locale trec foarte repede.

Per ansamblu, reacțiile pot fi controlate. Rugămintea noastră este să povestească.

„Oamenii nu recunosc că au fost bolnavi…”

Important e ca omul să întrebe. Mai avem o situație cruntă: oamenii nu mai recunosc că au fost bolnavi sau au fost bolnavi. Dacă ești bolnav, ai fost…poți fi ajutat. Nu se întâmplă nimic grav. Faceți testarea, o să primiți tratament, dacă lucrurile sunt luate din pripă, nu ajungem la forme severe.

Pacienții noștri doresc să se programeze, ne bucurăm asta.

Încurajez pe toată lumea să-și facă și vaccinarea gripală. E esențial să facem RAPELUL pentru vaccinul Pfizer la 21 zile pentru Moderna la 28 zile. Practic, întărește memoria imună. La 7 zile de la cea de-a doua vaccinare vom avea anticorpii care să ne protejeze de îmbolnăvire.

Pe 26 februarie se împlinește un an de la primul caz COVID. Acea persoană a făcut din nou virusul. Scade titlul de anticorpi. Experiența ne arată că la un interval de timp este indicat să ne revaccinăm. Nu știu dacă la 6 luni, 12 luni. Urmează ca titlul de anticorpi să fie urmărit. Protecția înseamnă vaccinare. În mod cert acest scheme de vaccinare sunt cele care se aprobă la nivelul EMA și fiecare țară din Europa facem aceeași pași.

Trebuie acum să facem toate eforturile, să ne vaccinăm, să ne protejăm cu mască, mănuși, distanțare, până când 60-70% din populație va fi vaccinată. Toate aceste măsuri vin împreună.

„Vaccinați-vă!”

Nu avem niciun cip, e o informație pe care organismul nostru o primește, care trezește o reacție imună, ca la orice alt vaccin. Recomandarea e vaccinare antigripală și anti-COVID.

Nimeni nu s-ar gândi să facă rău cuiva. Încercăm să protejăm cât mai mulți oameni. Oameni buni, vaccinați-vă, protejați-vă și reluați-vă viața!”, a declarat Valeria Herdea la GÂNDUL LIVE.

Un nou transfer de TOP la CFR Cluj. Şefii campioanei României îi îndeplinesc toate dorinţele...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Andreea Marin ARUNCĂ BOMBA! Vedeta, însărcinată? ‘Vom avea şi un copil!’
Patrick, fiul lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare la malul mării! A investit peste 20...
Informaţia IMPORTANTĂ care NU va mai apărea în BULETINE! E o premieră în România
Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
„Ce e mai rău abia urmează”. Cum va arăta viața pe Terra peste 30 de...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
A pus apă și acid citric în fierul de călcat, timp de 30 de minute....
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ultima oră: Celebrul om de afaceri S-A SINUCIS... Primele informații
SE SCHIMBĂ harta Europei! Uniunea Europeană SE RUPE în bucăți
A murit Ion Ghițulescu, legendarul jurnalist. Vocea sa era ascultată de milioane de români
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...