GÂNDUL LIVE. Valeria Herdea, medic de familie: „Oameni buni, vaccinați-vă, protejați-vă și reluați-vă viața!”

Redactor:
Silviu Bănilă

Valeria Herdea, medic de familie, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România, si președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în medicina de familie, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că românii ar trebui să se vaccineze pentru a se proteja atât pe ei, cât și pe cei dragi.

„Virusul intră prin mucoasă. De aceea avem nevoie de mască. S-a ajuns la ideea de vaccin. Pentru că acest virus seamănă cu un arici, are țepi. Care permit pătrunderea virusului în celule. Odată ajuns în organism, virusul intră în celulă și se împrăștie în toate organele.

Vaccinul dă această comandă de producere a unor proteine specifice, care să blocheze acei țepi ai vaccinului, astfel încât organismul să aibă activă memoria imună.

„Vaccinul aduce protecția extinsă”

Orice vaccin ar fi va respecta aceste principii. Nimeni nu ar face un medicament care să nu fie eficient. E nevoie de forță de muncă, dezvoltare economică, ca sănătatea să meargă înainte. Dacă nu găsim această soluție, nu ne vom descurca. Vaccinul aduce protecția extinsă a oamenilor, să ne putem relua viața, să putem controla evoluția acestei pandemii.

Ca să ne vaccinăm, avem nevoie să ne informăm. Să vedem surse autorizate. E o perioadă teribil de grea. Omul se teme de ceea ce nu cunoaște. Dacă ne-am informa corect, vom decide corect. Să ajungem să ne vaccinăm, asta e bătălia. Nu ce reacții voi avea.

Reacțiile sunt locale, sistemice. Când aleg să mă vaccinez, mi se face o anamneză. Îmi vor lua câteva date despre alergie, etc. Ai avut febră, probleme? Omul va răspunde la întrebări și în funcție de evaluare, se va lua o decizie. După vaccinare va fi ținut sub observație 15-30 minute. Reacțiile locale trec foarte repede.

Per ansamblu, reacțiile pot fi controlate. Rugămintea noastră este să povestească.

„Oamenii nu recunosc că au fost bolnavi…”

Important e ca omul să întrebe. Mai avem o situație cruntă: oamenii nu mai recunosc că au fost bolnavi sau au fost bolnavi. Dacă ești bolnav, ai fost…poți fi ajutat. Nu se întâmplă nimic grav. Faceți testarea, o să primiți tratament, dacă lucrurile sunt luate din pripă, nu ajungem la forme severe.

Pacienții noștri doresc să se programeze, ne bucurăm asta.

Încurajez pe toată lumea să-și facă și vaccinarea gripală. E esențial să facem RAPELUL pentru vaccinul Pfizer la 21 zile pentru Moderna la 28 zile. Practic, întărește memoria imună. La 7 zile de la cea de-a doua vaccinare vom avea anticorpii care să ne protejeze de îmbolnăvire.

Pe 26 februarie se împlinește un an de la primul caz COVID. Acea persoană a făcut din nou virusul. Scade titlul de anticorpi. Experiența ne arată că la un interval de timp este indicat să ne revaccinăm. Nu știu dacă la 6 luni, 12 luni. Urmează ca titlul de anticorpi să fie urmărit. Protecția înseamnă vaccinare. În mod cert acest scheme de vaccinare sunt cele care se aprobă la nivelul EMA și fiecare țară din Europa facem aceeași pași.

Trebuie acum să facem toate eforturile, să ne vaccinăm, să ne protejăm cu mască, mănuși, distanțare, până când 60-70% din populație va fi vaccinată. Toate aceste măsuri vin împreună.

„Vaccinați-vă!”

Nu avem niciun cip, e o informație pe care organismul nostru o primește, care trezește o reacție imună, ca la orice alt vaccin. Recomandarea e vaccinare antigripală și anti-COVID.

Nimeni nu s-ar gândi să facă rău cuiva. Încercăm să protejăm cât mai mulți oameni. Oameni buni, vaccinați-vă, protejați-vă și reluați-vă viața!”, a declarat Valeria Herdea la GÂNDUL LIVE.

BOMBĂ! Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu...
Cuplu bombă la Survivor! Au fost prinşi în pădure, în timp ce se...
FOTO. Cum arată Anca Neacșu, blonda din trupa ASIA, la 43 de ani! Era una...
Un om al strazii a gasit un portofel de firma, plin cu bani si l-a...
Simona Halep a omis un detaliu important când s-a retras de la Dubai! Lovitura primită...
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Armata americană va fi dotată cu o armă minune. 'Asta nu e SF!. Obiectele pe...
OMS vs Big Pharma. Şeful OMS vrea ca "reţeta vaccinurilor" să fie la liber. Companiile...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Mărturia fiicei criminalului din Onești: „Am sunat la Poliţie la Bacău şi la Bucureşti, să...
Cuplu bombă la Survivor! Au fost prinşi în pădure, în timp ce se...
Are 72 de ani, dar asta nu l-a oprit să se iubească cu o studentă....
Cea mai CIUDATĂ metodă prin care poți să ARZI mai multe CALORII în fiecare zi!...
Vremea o ia razna în România. Se întâmplă în următoarele 24 de ore
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă cu școlile din București, decizia din miez de noapte
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT. Medicii nu au mai putut face nimic...
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide