GÂNDUL LIVE. Valeria Herdea, medic de familie: „Oameni buni, vaccinați-vă, protejați-vă și reluați-vă viața!”

Publicat: 04/01/2021, 13:00
Actualizat: 04/01/2021, 14:01

Valeria Herdea, medic de familie, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România, si președinte al Asociației Române pentru Educație Pediatrică în medicina de familie, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că românii ar trebui să se vaccineze pentru a se proteja atât pe ei, cât și pe cei dragi.

„Virusul intră prin mucoasă. De aceea avem nevoie de mască. S-a ajuns la ideea de vaccin. Pentru că acest virus seamănă cu un arici, are țepi. Care permit pătrunderea virusului în celule. Odată ajuns în organism, virusul intră în celulă și se împrăștie în toate organele.

Vaccinul dă această comandă de producere a unor proteine specifice, care să blocheze acei țepi ai vaccinului, astfel încât organismul să aibă activă memoria imună.

„Vaccinul aduce protecția extinsă”

Orice vaccin ar fi va respecta aceste principii. Nimeni nu ar face un medicament care să nu fie eficient. E nevoie de forță de muncă, dezvoltare economică, ca sănătatea să meargă înainte. Dacă nu găsim această soluție, nu ne vom descurca. Vaccinul aduce protecția extinsă a oamenilor, să ne putem relua viața, să putem controla evoluția acestei pandemii.

Ca să ne vaccinăm, avem nevoie să ne informăm. Să vedem surse autorizate. E o perioadă teribil de grea. Omul se teme de ceea ce nu cunoaște. Dacă ne-am informa corect, vom decide corect. Să ajungem să ne vaccinăm, asta e bătălia. Nu ce reacții voi avea.

Reacțiile sunt locale, sistemice. Când aleg să mă vaccinez, mi se face o anamneză. Îmi vor lua câteva date despre alergie, etc. Ai avut febră, probleme? Omul va răspunde la întrebări și în funcție de evaluare, se va lua o decizie. După vaccinare va fi ținut sub observație 15-30 minute. Reacțiile locale trec foarte repede.

Per ansamblu, reacțiile pot fi controlate. Rugămintea noastră este să povestească.

„Oamenii nu recunosc că au fost bolnavi…”

Important e ca omul să întrebe. Mai avem o situație cruntă: oamenii nu mai recunosc că au fost bolnavi sau au fost bolnavi. Dacă ești bolnav, ai fost…poți fi ajutat. Nu se întâmplă nimic grav. Faceți testarea, o să primiți tratament, dacă lucrurile sunt luate din pripă, nu ajungem la forme severe.

Pacienții noștri doresc să se programeze, ne bucurăm asta.

Încurajez pe toată lumea să-și facă și vaccinarea gripală. E esențial să facem RAPELUL pentru vaccinul Pfizer la 21 zile pentru Moderna la 28 zile. Practic, întărește memoria imună. La 7 zile de la cea de-a doua vaccinare vom avea anticorpii care să ne protejeze de îmbolnăvire.

Pe 26 februarie se împlinește un an de la primul caz COVID. Acea persoană a făcut din nou virusul. Scade titlul de anticorpi. Experiența ne arată că la un interval de timp este indicat să ne revaccinăm. Nu știu dacă la 6 luni, 12 luni. Urmează ca titlul de anticorpi să fie urmărit. Protecția înseamnă vaccinare. În mod cert acest scheme de vaccinare sunt cele care se aprobă la nivelul EMA și fiecare țară din Europa facem aceeași pași.

Trebuie acum să facem toate eforturile, să ne vaccinăm, să ne protejăm cu mască, mănuși, distanțare, până când 60-70% din populație va fi vaccinată. Toate aceste măsuri vin împreună.

„Vaccinați-vă!”

Nu avem niciun cip, e o informație pe care organismul nostru o primește, care trezește o reacție imună, ca la orice alt vaccin. Recomandarea e vaccinare antigripală și anti-COVID.

Nimeni nu s-ar gândi să facă rău cuiva. Încercăm să protejăm cât mai mulți oameni. Oameni buni, vaccinați-vă, protejați-vă și reluați-vă viața!”, a declarat Valeria Herdea la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine