Imunitatea Covid-19 un mit? S-au înmulțit cazurile de reinfectare cu noul coronavirus!

Imunitatea Covid-19 un mit? S-au înmulțit cazurile de reinfectare cu noul coronavirus!
Imunitatea Covid-19 un mit? S-au înmulțit cazurile de reinfectare cu noul coronavirus! / Sursa FOTO: https://c.pxhere.com
Publicat: 13/10/2020, 16:58

Tot mai mulți pacienți ajungi să se infecteze pentru a doua oară cu noul coronavirus, fapt ce ridică semne de întrebare cu privire la imunitatea Covid-19. Un mit? Se prea poate, dacă aruncăm o privire asupra cazului unui bărbat din Statele Unite care s-a infectat de două ori cu SARS-CoV-2.

Situația pacientului din Reno (statul Nevada), în vârstă de numai 25 de ani, arată că oamenii de ştiinţă mai au încă foarte multe lucruri de învăţat despre reacţia imunitară a organismului uman în faţa Covid-19. Totodată, apar alte și alte întrebări legate de vaccinare.

Testat pozitiv de două ori în nici 30 de zile

Bărbatul din Reno a fost testat pozitiv în luna aprilie, după ce prezentase simptome uşoare, dar apoi s-a îmbolnăvit din nou în mai, când a dezvoltat o formă mai severă a bolii. Oamenii de ştiinţă spun că, deşi cazurile cunoscute de reinfectare cu noul coronavirus sunt rare (între timp, bărbatul din Nevada s-a vindecat), astfel de situaţii medicale sunt îngrijorătoare. Asta și fiindcă tot mai multe cazuri de reinfectare au fost raportate la nivel mondial, inclusiv în Asia şi în Europa.

A devenit tot mai clar că reinfectările sunt posibile, dar nu putem să ştim în prezent cât de comune vor fi ele”, a declarat Simon Clarke, expert în microbiologie la Universitatea Reading (Marea Britanie). „Dacă oamenii se pot reinfecta cu uşurinţă cu Covid-19, acest fapt ar putea avea anumite implicaţii pentru programele de vaccinare şi pentru cunoştinţele noastre legate de momentul şi modul în care pandemia se va încheia”, a adăugat el.

Medicii din America, neputincioși. „Încă nu ştim suficiente lucruri”

Medicii pacientului din Nevada au dezvăluit că anumite teste sofisticate au arătat că tulpinile virale asociate fiecărei infecţii erau diferite genetic. „Descoperirea întăreşte punctul de vedere conform căruia în continuare nu ştim suficient de multe lucruri despre reacţia imunitară la această infecţie”, a declarat Paul Hunter, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii East Anglia.

Brendan Wren, profesor de ştiinţa vaccinurilor la London School of Hygiene&Tropical Medicine, a spus că pacientul din Nevada este unul dintre cazurile confirmate pe plan mondial de reinfectare cu noul coronavirus: „Faptul deja demonstrat că este posibil să ne reinfectăm cu SARS-CoV-2 ar putea sugera că un eventual vaccin anti-Covid ar putea să nu asigure o protecţie completă. Totuşi, ţinând cont de cele peste 40 de milioane de cazuri confirmate la nivel mondial, aceste mici exemple de reinfectare sunt infime şi nu ar trebui să împiedice eforturile depuse pentru dezvoltarea unor vaccinuri”.

A apărut și primul deces din lume cauzat de o reinfectare

Între timp, un deces după o reinfectare cu SARS-CoV-2 a fost înregistrat în Olanda. Este vorba despre o femeie în vârstă de 89 de ani care a murit din cauza Covid-19, boală pe care a făcut-o de două ori şi ale cărei simptome au fost agravate de o formă rară de cancer de măduvă osoasă de care suferea pacienta. Specialiștii în medicină spun că vorbim despre primul deces cauzat de o reinfectare cu noul coronavirus.

Virusologul Marion Koopmans a anunțat că femeia a fost internată în spital în primul val de contagieri, după ce a dezvoltat simptome precum febră şi tuse puternică. Ea a fost externată la o săptămână după dispariţia simptomelor şi după ce a fost testată negativ cu noul coronavirus. „Cu siguranţă a murit din cauza coronavirusului, dar ea oricum era şi foarte bolnavă”, a declarat presei Marion Koopmans, care participă la un studiu privind reinfectările cu SARS-CoV-2, realizat de Universitatea Oxford.

Deşi mulți cercetători continuă să fie de părere că reinfectările sunt „o excepţie” de la regulă, anumiți specialiștti în virusologie se așteaptă să urmeze „şi mai multe”. Întrebarea care se pune este dacă vorbim într-adevăr de un lucru atipic pentru Covid-19, deoarece în multe cazuri cea de-a doua contagiere a avut loc la doar câteva luni de la prima infectare. Sau devine deja o normalitate?!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?