INSP. Nouă definiție de caz: Copiii cu vărsături și diaree pot fi suspecți de infecția cu COVID-19

INSP. Nouă definiție de caz: Copiii cu vărsături și diaree pot fi suspecți de infecția cu COVID-19
La copiii cu vârsta de până la 16 ani, cu manifestări gastro-intestinale, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2
Publicat: 20/06/2020, 14:25
Actualizat: 20/06/2020, 14:26

În definiția de caz actualizată pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus, specialiștii în sănătate publică notează că, în cazul în care copiii și adolescenții cu vârstă de până la 16 ani au probleme gastro-intestinale care nu au legătură cu alimentația, aceștia pot fi considerați caz suspect de infecție cu COVID-19.

Noua definiție de caz dată publicității vineri de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul Institutului de Sănătate Publică, include în categoria de caz suspect și o notă referitoare la pacienții tineri.

„Pentru copiii cu vârsta pana la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2”, se arată în documentul elaborat de specialiștii CNSCBT.

Conform definiției, un caz suspect este orice persoană cu infecție respiratorie acută (debut brusc cu cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație (scurtarea respiratiei) sau orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie sau orice persoana cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră și tuse și dificultate în respirație (scurtarea respiratiei) și care necesită spitalizare peste noapte).

Decesul cu COVID-19, chiar după două teste negative

Un caz COVID-19 poate fi de origine comunitară sau asociat asistenței medicale (IAAM). Cazurile cu debut în primele 14 zile după externarea dintr-o unitate sanitară pot fi asociate asistenței medicale, dacă debutul are loc în primele 48 de ore după externare sau cu origine incertă, în cazul debutului la 3-14 zile după externare, dacă nu există argumente puternice în favoarea unei origini comunitare sau IAAM. Atribuirea unei categorii de transmitere sau alteia ar trebui făcută după o evaluare atentă a fiecărui caz în parte, arată specialiștii CNSCBT.

Documentul actualizat aduce noutăți și în ceea ce privește definiția decesului confirmat cu COVID-19, față de definiția anterioară, în conformitate cu noul ordin al MS, publicat între timp.

Astfel, „cazurile confirmate COVID soldate cu deces la care testele RT-PCR în dinamică din spută/aspirat bronșic sunt negative (2 teste) pot fi considerate deces datorat infecției cu SARS-CoV-2 dacă clinicianul evidențiază semne și simptome înalt sugestive și decesul este corelat cu evoluția clinică determinată de COVID. În situația în care apare necesitatea clarificării cauzei decesului, se indică examene RT-PCR din țesut pulmonar recoltat de către medicul specialist anatomie patologică/medicină legală fără a fi necesară necropsia”.

În ceea ce privește prioritizarea testării pentru COVID-19, noul document recomandă ca persoanele instituționalizate asimptomatice să fie testate de două ori pe lună, iar în cazul copiilor cu afecțiuni oncologice care se internează cu însoțitor, se testează și însoțitorul.

Definiții de Caz Și Recomandări de Prioritizare a Testării Pentru COVID-19 – Actualizare 19.06.2020 – CNSCB… by Gandul.info on Scribd

Până astăzi, 20 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 23.730 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.500 și-au pierdut viața, iar 16.735 au fost declarate vindecate și externate. Numărul cazurilor noi se menține peste pragul de 300, iar la ATI sunt internați 190 de pacienți, potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică.

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că, dacă transmiterea în comunitate a noului coronavirus rămâne semnificativă, ar putea fi luată în calcul prelungirea stării de alertă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului