INSP. Nouă definiție de caz: Copiii cu vărsături și diaree pot fi suspecți de infecția cu COVID-19

Redactor:
Madalina Prundea
INSP. Nouă definiție de caz: Copiii cu vărsături și diaree pot fi suspecți de infecția cu COVID-19
La copiii cu vârsta de până la 16 ani, cu manifestări gastro-intestinale, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2

În definiția de caz actualizată pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus, specialiștii în sănătate publică notează că, în cazul în care copiii și adolescenții cu vârstă de până la 16 ani au probleme gastro-intestinale care nu au legătură cu alimentația, aceștia pot fi considerați caz suspect de infecție cu COVID-19.

Noua definiție de caz dată publicității vineri de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul Institutului de Sănătate Publică, include în categoria de caz suspect și o notă referitoare la pacienții tineri.

„Pentru copiii cu vârsta pana la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația, se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2”, se arată în documentul elaborat de specialiștii CNSCBT.

Conform definiției, un caz suspect este orice persoană cu infecție respiratorie acută (debut brusc cu cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație (scurtarea respiratiei) sau orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie sau orice persoana cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră și tuse și dificultate în respirație (scurtarea respiratiei) și care necesită spitalizare peste noapte).

Decesul cu COVID-19, chiar după două teste negative

Un caz COVID-19 poate fi de origine comunitară sau asociat asistenței medicale (IAAM). Cazurile cu debut în primele 14 zile după externarea dintr-o unitate sanitară pot fi asociate asistenței medicale, dacă debutul are loc în primele 48 de ore după externare sau cu origine incertă, în cazul debutului la 3-14 zile după externare, dacă nu există argumente puternice în favoarea unei origini comunitare sau IAAM. Atribuirea unei categorii de transmitere sau alteia ar trebui făcută după o evaluare atentă a fiecărui caz în parte, arată specialiștii CNSCBT.

Documentul actualizat aduce noutăți și în ceea ce privește definiția decesului confirmat cu COVID-19, față de definiția anterioară, în conformitate cu noul ordin al MS, publicat între timp.

Astfel, „cazurile confirmate COVID soldate cu deces la care testele RT-PCR în dinamică din spută/aspirat bronșic sunt negative (2 teste) pot fi considerate deces datorat infecției cu SARS-CoV-2 dacă clinicianul evidențiază semne și simptome înalt sugestive și decesul este corelat cu evoluția clinică determinată de COVID. În situația în care apare necesitatea clarificării cauzei decesului, se indică examene RT-PCR din țesut pulmonar recoltat de către medicul specialist anatomie patologică/medicină legală fără a fi necesară necropsia”.

În ceea ce privește prioritizarea testării pentru COVID-19, noul document recomandă ca persoanele instituționalizate asimptomatice să fie testate de două ori pe lună, iar în cazul copiilor cu afecțiuni oncologice care se internează cu însoțitor, se testează și însoțitorul.

Definiții de Caz Și Recomandări de Prioritizare a Testării Pentru COVID-19 – Actualizare 19.06.2020 – CNSCB… by Gandul.info on Scribd

Până astăzi, 20 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 23.730 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.500 și-au pierdut viața, iar 16.735 au fost declarate vindecate și externate. Numărul cazurilor noi se menține peste pragul de 300, iar la ATI sunt internați 190 de pacienți, potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică.

Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că, dacă transmiterea în comunitate a noului coronavirus rămâne semnificativă, ar putea fi luată în calcul prelungirea stării de alertă.

Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
A aflat că are iubit și a rămas șocat! Tavi, Clonda, la un pas să...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cum îți poți lua mașină nouă cu bani de la stat. Românii pot începe chiar...
Ţara care ar putea impune restricţii persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19: „Ezitarea dvs....
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Restricții pentru nevaccinați. Prima țară din lume care limitează libertatea de mișcare a persoanelor nevaccinate
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Secretul neștiut al ciorbei de perișoare. Ce trebuie să faci ca să nu se sfărâme...
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Cercetarea care schimbă tot: Cei care îşi fac vaccinul cu ARN mesager degeaba. Este informaţia...
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide