IZOLARE. Se vede luminița de la capătul tunelului: când și cum vom începe să ieșim din case / Planul minuțios făcut de medicul Clara Alexandrescu

IZOLARE. Se vede luminița de la capătul tunelului: când și cum vom începe să ieșim din case / Planul minuțios făcut de medicul Clara Alexandrescu
Publicat: 14/04/2020, 15:20

Medicul  cardiolog Clara Alexandrescu spune că se poate ieși din izolare, în ciuda multor necunoscute pe care le ridică epidemiea de coronavirus. Cunoscuta doctoriță spune însă că ieșirea din case trebuie făcută cu multă atenție.

Medicul este de părere că putem reveni, treptat, la viaţa de dinainte de pandemie. Clara Alexandrescu a făcut un plan de ieşire din izolare, cu reluarea activităţilor economice şi sociale în etape, scrie Mediafax.

Etapa 1 – 4 mai

Adulţii care lucrează, cu vârste între 18 şi 65 de ani (excepţie pacienţii cu boli cronice  dovedite cu certificat  medical eliberat de medicul de familie).

Ieşirea din izolare a acestei categorii sociale este extrem de importantă, pentru că îndeplineste trei condiţii (lucreaza, au risc de boală redus, sistemul sanitar îi poate îngriji în caz de îmbolnăvire).

  1. Urmărirea temperaturii este obligatorie de două ori pe zi la serviciu, purtarea măştii în locurile publice este obligatorie, deplasarea la serviciu este ideal să se facă cu autoturism personal, motocicletă, bicicletă, pe jos.
  2. Este important ca în această etapă toţi ceilailţi cetăţeni ai ţării să respecte strict măsurile de izolare, pentru a evita creşterea adresabilităţii la camerele de gardă, în caz de eventuale infectări.
  3. Persoanele infectate vor fi izolate.

Etapa 2 – 18 mai

Ieşirea din izolare a copiilor (creşe, grădiniţă, şcoală, liceu) şi implicit a părintelui care era în concediu pentru copii. Copiii, conform datelor disponibile, nu fac forme severe, dar necesită monitorizare şi măsuri barieră pentru protecţia cadrelor didactice.

Studenţii îşi vor continua cursurile online/examene online. De menţionat că reluarea şcolilor va antrena şi creşterea traficului în marile oraşe.

Etapa 3 – 1 iunie

Persoanele peste 65 de ani fără comorbidităţi/ boli cronice cunoscute după vizita  prealabilă la medicul de familie+/- medic de medicină internă (există multe persoane aşa-zis sănătoase care au patologii de tip apnee în somn, sindrom metabolic, comorbidităţi importante în cazul Covid-19).

Etapa 4 – 1 iulie

Restul populaţiei, cu acordul medicului de familie, cu respectarea măsurilor barieră, masca fiind obligatorie şi cu indicaţia de a evita aglomeraţiile, spaţiile publice închise, etc.

Distanţarea socială se păstrează până la 15 iulie extrem de strict, astfel încât riscul de îmbolnăvire să fie cât mai redus.

  1. Barurile, restaurantele, sălile de sport, piscinele publice, cluburile sportive, sălile de teatru şi de cinema, mall -urile ramân închise.
  2. Nu sunt permise manifestările sportive, concertele, evenimentele artistice etc cu participarea a peste 25 de persoane.
  3. Parcurile pot fi deschise cu amenajarea unor trasee în sensul acelor de ceasornic.
  4. Se vor deschide hotelurile, cu respectarea distanţării sociale.
  5. Zborurile cu avionul în UE sunt permise cu respectarea purtării obligatorii a măştii/reducerea numărului de persoane la bord.
  6. Cabinetele de cosmetică/frizeriile etc vor fi deschise exclusiv cu programare prealabilă şi cu respectarea  măsurilor de distanţare socială.
  7. Sălile de aşteptare din cabinete policlinici/spitale vor fi amenajate astfel încât să permită distanţa de 2m între pacienţi.

 

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului