Mărturia tulburătoare a unui medic: „Va fi biblic, vor mai muri mii până la sfârșit de val”. Când am putea scăpa de pandemie

Mărturia tulburătoare a unui medic: „Va fi biblic, vor mai muri mii până la sfârșit de val”. Când am putea scăpa de pandemie
Foto: Alexandra Pandrea/Gândul
Publicat: 13/10/2021, 14:11
Actualizat: 13/10/2021, 14:56

Psihiatrul Gabriel Diaconu scrie într-un nou mesaj pe pagina sa de Facebook despre singura soluţie pe care o avem pentru a scăpa de pandemie: vaccinarea împotriva COVID-19. Medicul  vorbeşte şi despre data la care crede că vom scăpa de calvarul pandemiei și subliniază importanța vaccinării obligatorie a anumitor categorii socio-profesionale.

Nu e nimic pozitiv la un test pozitiv pentru Covid-19. De când am rămas acasă, mai bine zis de când am rămas ÎN casă, aproape 150.000 de români au trecut prin aceeaşi experienţă. Dintre ei, peste 15.000 au trebuit să fie internaţi în spital pentru că starea lor era degradată. Dintre aceştia, 3000 au murit, dintre care o treime (1000) doar în ultimele câteva zile. Sunt doar 13 zile, iar zilele nu s-au terminat. Mă aflu aici, sunt viu. Şansele să fi fost mort erau foarte mici. Sunt vaccinat. Stările neplăcute fizic pe care le-am avut au fost tolerabile, chiar dacă nesuferite, şi n-au durat decât câteva zile. Tusea, tusea seacă, sâcâitoare, din gât, din faringe, a durat ceva mai mult. Mă mai râcâie uneori. Altfel, n-aş putea deosebi ce am avut de o răceală a copilăriei. Dar ceva, ceva din ultimele două săptămâni mi-a spus, undeva foarte jos, intuitiv, că fără protecţie vaccinală virusul ăsta ar fi muşcat rău din mine. Aşa cum a muşcat din părinţii mei. Sau ai tăi. Aşa cum a muşcat din oameni pe care îi ştiu, şi care astăzi nu mai sunt”, scrie medicul Diaconu pe Facebook.

Apărarea nostră crapă

În continuare acesta descrie situația de criză prin care trece România, mărturisind că până la finele anului 2021, al doilea an de pandemie, „vom fi pierdut cam un sfert din potenţialul maxim de mortalitate estimat la început, adică spre 100.000”.

N-a fost nevoie decât de 13 zile pentru ca PNL să-şi schimbe premierul şi apoi să-şi prăbuşească guvernul. Iar, mai apoi, să văd cu ochi aievea cum apărarea noastră în faţa tsunami-ului pandemic crapă, în timp ce politicienii bat câmpii. Asta dacă mai vorbesc. Pentru că unii dintre ei s-au trezit sfioşi, brusc şi dintr-o dată, unde înainte erau lei paralei. Am aflat că unii dintre argaţii vehemenţi ai teoriei conspiraţiei sunt pe un pat de spital. Sau că alţi negaţionişti acum fac chetă să facă rost de tocilizumab. Pe care între timp au învăţat să-l pronunţe.

Medicul Gabriel Diaconu

Pe bună dreptate, într-o după-amiază, am vărsat năduf cu Lucian Duta privind nemernicia de la vârf. Eu că imbecilii au sabotat campania de vaccinare în vară, el – la fel de corect – că imbecilii continuă să aplice protocoalele de anul trecut, când am fi putut prioritiza din timp achiziţia de anticorpi monoclonali. Am fi putut face testarea cu teste rapide antigen mai facil accesibilă. Am fi putut. Ce mai putem, acum? Năduf, năduf, dar trebuie să mai putem”, mai spune medicul Diaconu.

„Vor mai muri mii până la sfârşit de val”

Medicul Diaconu spune că valul se va stinge undeva spre 1 decembrie, însă vor mai muri câteva mii de oameni până la sfârșitul pandemiei.

„Când m-a întrebat ce cred că se întâmplă i-am răspuns şi lui, ca şi altora, că va fi biblic: Preţul răspândirii accelerate va fi în viaţă de om. Cu cei dinainte, cu cei vaccinaţi, se va stinge calvarul undeva spre 1 decembrie. Dar vor rămâne nişte zeci de mii internaţi, şi vor mai muri mii până la sfârşit de val. Până la finele anului 2021, al doilea an de pandemie, vom fi pierdut cam un sfert din potenţialul maxim de mortalitate estimat la început. Adică spre 100.000. Avem în faţă o SINGURĂ soluţie, una care cere de la toţi parlamentarii un moment de luciditate în faţa catastrofei fără precedent prin care trece România. Anume vaccinarea obligatorie a anumitor categorii socio-profesionale. Dacă Parlamentul decide asta, până la 1 decembrie am putea vaccina undeva la nord de 500.000 de persoane. Păstrând proporţiile, asta înseamnă că am putea salva 10.000 de oameni de la moarte într-un calendar oarecare”, a mai spus medicul Gabriel Diaconu.

Citește și:

INTERVIU | Singurul specialist în medicină de dezastru, despre criza din valul 4: „Trebuie luate măsuri drastice, de un om care nu este compromis. Medicina de dezastru este de dictatură, nu de democrație”

Medic ATI la Institutul „Matei Balș” din Capitală: Din 17 august, reanimarea e plină de bolnavi cu COVID-19 în stare critică. Ne pregătim de triplarea capacității

Medicină de dezastru la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași: Bolnavii nu au voie să iasă din ambulanțe, își fac nevoile în saci de plastic

Scene dramatice la UPU. Dr. Carmen Cimpoeșu: „O fărâmă din imaginea COVID”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Ce înseamnă boală transmisă prin aer? OMS și 500 de experți au căzut în sfârșit...