Mărturiile lui Viorel Huşanu, liderul Sindicatului Sanitas Bucureşti, bolnav de COVID-19: „Este demoralizator. Mi se pare că lumea nu mai e ce a fost”

Mărturiile lui Viorel Huşanu, liderul Sindicatului Sanitas Bucureşti, bolnav de COVID-19: „Este demoralizator. Mi se pare că lumea nu mai e ce a fost”
Sursă FOTO: Viorel Hușanu - Facebook
Publicat: 16/10/2020, 18:13
Actualizat: 16/10/2020, 18:15

Preşedintele Uniunii Sindicale Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a anunțat recent că este bolnav de COVID-19, boala trasmițându-se și la ceilalți membri ai familiei – soția și cei doi copii ai săi. Acesta a făcut mai multe mărturisiri despre cum a evoluat boala în cazul lui, dar și despre cum sistemul medical din România e la un pas de colaps.

Viorel Hușanu a povestit cum primele simptome specifice bolii le-a avut pe 5 octombrie, același lucru întâmplându-se și în cazul soției sale și al unuia dintre copii. A doua zi a aflat că el și partenera sunt infectați cu SARS-CoV-2, iar rezultatul la testul copilului a fost tot pozitiv, însă în cazul lui, l-au aflat abia la 5 zile după testare.

Viorel Hușanu, după infectarea cu SARS-CoV-2: „Nu puteam să îmi las familia acasă, bolnavă”

„Din acel moment ne-am auto-izolat în casă şi au început primele simptome mai grave – am avut tot ce scrie la carte – dureri musculare, dureri în gât, tuse, febră etc. Primele 3 zile simptomele au fost foarte grave. Nu aveam cum să-i las acasă şi eu să plec în altă parte, nu avea cine să-i îngrijească, eu fiind singurul cadru medical. Prezentând aceste simptome colegilor, medicilor, au încercat să-mi facă rost de un loc – după 3 zile, locul a fost identificat într-un spital, la o secţie de ATI. Am spus că nu sunt atât de grav încât să ocup locul unui pacient mai grav ca mine şi am refuzat acel lor. Nu puteam să îmi las familia acasă, bolnavă. Am aşteptat acasă, am urmat tratamentul descris telefonic”, a povestit preşedintele Uniunii Sindicale Sanitas Bucureşti pentru Știrile ProTV.

Însă în cazul celui de-al doilea copil situația a fost mai complicată și a arătat în ce stadiu îngrijorător se află sistemul medical din România.

„Nimic nu mai e ca înainte. E cumplit”

„Am încercat să testez şi al doilea copil. După 20 de ore au venit şi au testat, după 8 zile au încurcat rezultatul – au trecut un număr de telefon greşit şi au sunat alt părinte, care m-a contactat şi mi-au dat vestea că şi al doilea copil e pozitiv. Atunci am aşteptat peste 48 de ore, poate 50, să vină Salvarea pentru evaluare. Nu puteam ieşi din casă să îl duc la evluare. Asta s-a întâmplat acum 2 zile, nici până acum nu a venit evaluarea. Nu mi-am pus niciodată problema de a mă interna. În a cincea zi mi-am piedut gustul şi mirosul şi nici acum nu mi-au revenit. Aceasta cred că e cea mai demoralizatoare situaţie prin care am trecut vreodată. Să bei apă sau suc, oţet sau miere – e acelaşi lucru. Este demoralizator. Mi se pare că lumea nu mai e ce a fost, că nimic nu mai e ca înainte. E cumplit. Să stai în casă, să te uiţi pe pereţi, să nu ştii cum evoluezi, să tuşeşti, să nu se mai oprească tusea, să urmăreşti copilul din 5 în 5 minute noaptea să vezi cum respiră, să vezi ce face soţia, să aştepţi testele, Salvarea, e demoralizator”, a mai povestit Hușanu.

„Nu e normal ca noi să alegem. Haideţi să ne gândim la absolut toată lumea”

„Din păcate, sistemul este dezorganizat. Vorbesc cu colegi din DSP, lucrează la 1 noaptea, câte 12, 14, 15 ore pe zi, a doua zi o iau de la capăt. Vorbesc cu colegi din Ambulanţă care îmi spun că nu mai fac faţă. Angajările pe 6 luni au expirat iar oamenii aceia se îndreaptă către privat. De ce nu sunt angajaţi pe perioadă nedeterminată, ca să fie o siguranţă?

Sunt situaţii izolate, personal speriat. Nu e normal, când ne-am angajat ştiam că trebuie să ne dedicăm în întregime pacientului, indiferent că are SIDA, Covid sau altceva. Îi rog pe toţi să asigure actul medical de calitate. Dacă am da în spate, nu am rezolva nimic. Cu toţii trebuie să punem umărul, să trecem peste această pandemie – şi o vom face cu siguranţă. Sistemul trebuie schimbat. Am solicitat un pact naţional pe sănătate. Dacă sunt oameni care nu-şi fac treaba, să-i eliminăm, dacă sunt oameni care-şi fac treaba cu prisosinţă, să-i recompensăm.

Există spitale în care pot fi dedicate paturi pentru pacienţii COVID, dar haideţi să nu lăsăm alţi pacienţi, cu alte patologii, să aştepte. De ce să moară unii şi să trăiască alţii? Nu e normal ca noi să alegem. Haideţi să ne gândim la absolut toată lumea”, a mai punctat acesta.