MĂRTURIILE unei românce din Madrid: Cum s-a ajuns la situația unui film de groază în spitale: „Nu sunt destule aparate de respirat şi trebuie să le dea şansă la viaţă celor tineri”

MĂRTURIILE unei românce din Madrid: Cum s-a ajuns la situația unui film de groază în spitale: „Nu sunt destule aparate de respirat şi trebuie să le dea şansă la viaţă celor tineri”
Relatările româncei Ana Oprea, despre criza sanitară din Madrid
Publicat: 25/03/2020, 15:04
Actualizat: 25/03/2020, 15:06

O româncă stabilită în Madrid a descris situația de „film de groază” cu care se confruntă poporul spaniol în plină pandemie. Deși în Spania există un sistem medical bine pus la punct, s-au luat măsuri prea târziu, când coronavirusul a lovit cu putere. 

În ciuda faptului că sistemul medical spaniol este unul modern, actualmente spitalele sunt mai mult decât pline, iar medicii nu mai fac față. Motivul pentru care s-a ajuns în asemenea situație de criză, potrivit româncei, este ignoranța cu care a fost tratat coronavirusul de la început. Mulți au considerat că epidemia este una trecătoare și că presa exagerează când relatează situația. S-a dovedit că presa nu a exagerat suficient, în așa fel încât autoritățile și populația să ia în serios situația de la bun început și să nu se ajungă în faza în care să existe mai mulți pacienți decât ustensile și paturi în spitale, spune românca.

Greșeala autorităților: „Am început să luăm măsuri când de la o zi la alta numărul morţilor era tot mai mare”

„Dragii mei, am hotărât să scriu câteva rânduri pentru voi într-o situaţie nemaîntâlnită în care ne aflăm cu toţii. Nu am crezut vreodată să ajungem să trăim un scenariu de film de groază. Ma aflu în Madrid (unul dintre cele mai afectate oraşe din lume) unde virusul a lovit din plin. Au un sistem sanitar foarte bine pus la punct, dar din păcate s-au luat măsuri tardiv. Lumea (inclusiv eu) a crezut ca e ceva trecător şi nu trebuie sa luăm în seamă presa că se exagerează totul.  Ei bine, presa nu a exagerat destul! Am început să luăm măsuri când de la o zi la alta numărul morţilor era tot mai mare. Poate aveţi impresia ca este o simplă gripă de care se scapă, ca noi tinerii o ducem pe picioare. Ne putem vindeca, dar nu putem fi atât de egoişti! Copiii şi tinerii (sistem imunitar puternic, regenerare celulară rapidă) sunt purtători, răspândesc virusul. Vârstnicii cu probleme de sănătate, boli cronice sunt VICTIME SIGURE.

„Nu sunt destule aparate de respirat şi trebuie să le dea şansa la viaţa celor tineri”

Vârstnicii de peste 65 de ani nu mai au prioritate la aparatele de oxigen din Madrid, spune românca. Sistemul medical este depășit de situație, în spitale nu mai sunt locuri, pacienții se zbat între viață și moarte întinși pe jos pe holurile unităților medicale:

„În Madrid persoanele peste 65 de ani nu mai au prioritate la aparatele de oxigen. O prietenă care lucrează în spital mi-a trimis un mesaj vocal în care plângând îmi spunea că trebuie să trieze pacienţii, că nu sunt destule aparate de respirat şi ca trebuie sa le dea şansa la viaţa celor tineri. Nu sunt locuri în spital, nu sunt materiale, nu sunt echipamente de protecţie. Sunt prea mulţi bolnavi deodată. Sunt depăşiţi de situaţie. Am văzut video cu pacient bolnav în insuficienţă respiratorie, luptând pentru viaţă; oameni pe moarte care nu-şi pot lua rămas bun de la cei dragi; oameni întinşi pe jos la urgenţe aşteptând să fie diagnosticaţi”, a declarat românca.

Cu toate că situația este critică, există persoane care ignoră sfaturile autorităților și continuă să iasă din case:

„Şi pe de altă parte văd ignoranţa altora care merg la cumpărături de parcă se pregătesc de Sărbători . Se înghesuie unii în alţii aşteptând minute bune la rând fără măşti de protecţie, fără mănuşi şi fără a păstra distanţa unii de alţii. Văd la TV persoane în vârstă ieşind la plimbare câte 2-3, mă îngrozesc.

Trebuie sa înţelegem că depinde de noi sa terminam acest coşmar cât mai repede. Cu cât se inchide tot şi ne izolam, cu atât mai repede se termină. Aţ vrea să adaug câteva sfaturi pe care le consider utile, având în vedere ca deja am 2 săptămâni de carantină:   – ies la cumpărături singură în momentul în care am epuizat rezervele (nu vorbesc de capricii – nu e momentul, mă refer la alimente de bază); îmi pregătesc pâine în casă zilnic (maşina de pâine) – la cumpărături port mască şi mănuşi, păstrez distanţa faţă de alte persoane. Am lista de cumpărături astfel încât să termin totul cât mai repede posibil. Încerc să nu folosesc telefonul . – înainte de intrarea în casă las încălţămintea într-un sac menajer, intru şi pun hainele la spălat direct, dezinfectez încălţămintea şi intru la duş (spăl inclusiv parul – virusul rezista câteva ore în păr şi pe haine) – recomand dezinfectarea clanţelor şi solurilor în casă şi aerisirea încăperilor.

Dacă aveţi simptome de răceală dar puteţi respira, nu vă doare pieptul – Rămâneţi în casă! Nu mergeţi la urgenţe! Se poate să luaţi virusul de acolo! Izolaţi -va, staţi la caldura, hidrataţi – va şi ţineţi legătura telefonic cu medicul dumneavoastră de familie. Sper să ne vedem cu bine, doresc sănătate tuturor şi rămâneţi izolaţi, staţi în casă!”, a scris românca pe Facebook.

Dragii mei , am hotarat sa scriu câteva rânduri pentru voi intr-o situație nemaintâlnita in care ne aflam cu toții . Nu…

Publicată de Oprea Ana pe Marţi, 24 martie 2020

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Ce se întâmplă în Rusia după masacrul de la sala de concerte din Moscova. Bilanțul...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii