Un medic avertizează: Varianta Omicron este mult mai contagioasă și cu risc mai mare de transmitere de la mame la copii

Un medic avertizează: Varianta Omicron este mult mai contagioasă și cu risc mai mare de transmitere de la mame la copii
Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 28/01/2022, 15:53
Actualizat: 28/01/2022, 19:03

Varianta Omicron a COVID-19 se transmite mai rapid decât tulpinile anterioare și are un risc mai mare de transmitere de la mamă la copil, a atenționat medicul şef al Secţiei Clinice de Neonatologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu, Maria Livia Ognean.

În secția de Neonatologie sunt deja doi copii confirmați cu infecție, după ce au intrat în contact cu mamele lor, asimptomatice, care acum sunt izolate de micuţi.

„Avem doi copii pozitivi la trei testări consecutive, care au stat în salon cu mamele şi la testare au ieşit pozitivi. Sunt copii născuţi la termen. Noi le spunem mamelor să îşi protejeze copiii, să stea cu ei numai la alăptat, să poarte masca de protecţie, însă contactul este destul de apropiat şi Omicronul este foarte contagios. Mamele acestea sunt asimptomatice, iar copiii sunt izolaţi”, a spus Maria Livia Ognean, citat de Agerpres.

Medicul neonatolog a comparat situația de acum cu cea de anul trecut, când dominantă era tulpina Delta și cazurile de transmitere a infecției cu SARS-CoV-2 de la mamă la copil erau extrem de rare.

”Acum este ceva nou, pentru că varianta aceasta este foarte transmisibilă. Anul trecut, din 150 de copii, am avut unul singur care a avut două teste la rând pozitive şi al treilea a fost negativ. Acum, riscul de transmitere de la mamă la copil este mult mai mare decât în valurile anterioare”, a explicat Maria Livia Ognean

Neonatologul sibian a subliniat că este foarte importantă purtarea corectă a măştii de protecţie şi este indicată vaccinarea împotriva COVID-19.

Potrivit raporturilor oficiale, în spitalele din judeţul Sibiu sunt internaţi 203 pacienţi cu COVID-19.