Medic vindecat de COVID-19: „Toate spitalele sunt pline, la capacitate maximă!” / „Nimeni nu-ţi poate garanta nimic! Medicii fac tot ce pot”

Redactor:
Alexandra Mortu
Medic vindecat de COVID-19: „Toate spitalele sunt pline, la capacitate maximă!” / „Nimeni nu-ţi poate garanta nimic! Medicii fac tot ce pot”
Medic vindecat de COVID-19: „Toate spitalele sunt pline, la capacitate maximă!” / „Nimeni nu-ţi poate garanta nimic! Medicii fac tot ce pot” / Sursă FOTO: Mihai Casu - Facebook

Un medic român care s-a vindecat de COVID-19 povestește despre experiența traumatizantă prin care a trecut în cele 14 zile de internare, în unele dintre ele fiind chiar conectat la un aparat de ventilație, despre efectele pe care le are virusul asupra corpului, dar mai ales asupra minții.

Medicul Mihai Casu, care a fost declarat vindecat de coronavirus, a povestit într-o postare pe contul său de Facebook despre ce înseamnă îmbolnăvirea de COVID-19 pentru pacient, dar și pentru medicii care se luptă din răsputeri să îi salveze pe bolnavi chiar dacă și ei sunt „obosiți și tracasați”.

Mihai Casu a fost confirmat cu noul coronavirus pe 3 noiembrie și s-a prezentat la spital întrucât avea simptome ușoare.

Medic vindecat de COVID-19: „Toate spitalele sunt pline, la capacitate maximă!”

„Am fost evaluat şi, după efectuarea unui CT pulmonar, am aflat că, deşi simptomatologia era relativ puţin exprimată clinic, iar analizele de laborator în limite acceptabile pentru această infecţie, plămânii îmi erau afectaţi în proporţie de 40%, motiv pentru care am fost internat imediat”, a povestit acesta.

De asemenea, acesta a povestit cum spitalul în care a fost internat era plin iar majoritatea persoanelor care au fost internate în salonul în care se afla erau „victime colaterale ale apropiaţilor”.

„Să nu credeţi că cifrele sunt umflate de autorităţi, toate spitalele sunt pline, la capacitate maximă. Fiecare pat din care te ridici să pleci acasă este ocupat în cel mai scurt timp, fără a exista timpul necesar dezinfecţiei şi pregătirii de către infirmiere. (…) Nu mai existau în spital suficiente aparate de asistare a respiraţiei pacienţilor. Am fost martor, în salonul meu, la o chestie extraordinar de intensă şi răscolitoare din punct de vedere emoţional. Un tânăr medic de gardă care era nevoit să aleagă între doi pacienţi în stare gravă, deoarece nu mai avea nici un loc pe ATI şi doar UN SINGUR aparat de CPAP disponibil, fără de care pacienţii care aveau saturaţii de oxigen sub 70% nu puteau să se compenseze respirator”, a mai scris Mihai Casu pe Facebook.

Totodată, acesta a făcut câteva precizări și despre personalul medical care „este uneori insuficient, neorganizat, nepregătit la cele mai înalte standarde pentru a trata infecţii virale, nu răspund imediat nevoilor pacienţilor, sau nu aşa cum ne-am aştepta noi (incluzându-mă aici şi pe mine), dar trebuie să ştiţi că sunt şi ei oameni, că sunt mereu expuşi riscului infectării, în ciuda măştilor şi vizierelor”.

Mihai Casu: Și medicii sunt oameni! Sunt obosiţi, tracasaţi, costumaţi din cap până în picioare câte 12 ore/zi

„Cea mai mare parte dintre pacienţi tuşesc direct asupra personalului medical în cursul manoperelor diverse (de la administrare de tratament şi până la igienă) şi unul câte unul vor cădea în faţa acestui asalt. Sunt obosiţi, tracasaţi, costumaţi din cap până în picioare câte 12 ore/zi, şi asta în timp ce unii protestează că nu suportă masca în locurile publice?! Cine să îi înlocuiască pe oamenii în alb? Nimeni! (…) Nu mai sunt suficienţi specialişti, iar cine crede că o să iei un dermatolog, sau oricare alt medic din specialităţile care nu sunt apropiate de infectionişti, pneumologi, cardiologi, internişti, să îngrijească un caz grav de Covid este de pe altă planetă”, a mai scris medicul.

De asemenea, acesta a relatat și modul în care s-a manifestat boala în cazul său, precizând ce fel de simptome a avut și ce senzații a simțit.

Cum s-a manifestat boala în cazul medicului

„În primele 10 zile de internare nu am reuşit să dorm practic deloc, până la un nivel de oboseală pe care nu l-am crezut vreodată posibil de atins în toată viaţa mea. Saturaţiile mici de oxigen mă făceau să fiu mereu alert, anxios, la modul cel mai fizic, mai visceral, indiferent de modurile de abordare ale situaţiei pe care mi le furniza raţiunea, mai ales prin prisma pregătirii de psihiatru. Să fiu sincer, nu m-a ajutat foarte mult. (…) În ziua a 7-a, în urma unui CT de control şi a analizelor de sânge, m-am trezit catapultat în 40 de minute pe o secţie de semi-ATI, pe ultimul loc disponibil. Când am ajuns pe secţie, m-am trezit în faţa unui aparat de ventilaţie la care era conectată o mască de CPAP, cea mai eficientă formă de ventilaţie neinvazivă. (…) Am înţeles, de la colegii de pe secţie, că până la 30% dintre pacienţi se panichează sub această mască şi, foarte frecvent, refuză să o utilizeze. După ce mi-au ataşat-o, am înţeles imediat de ce. E una dintre cele mai stranii şi anxiogene stări pe care o poţi încerca, să-ţi controleze respiraţia un aparat care îţi dictează cât şi când să inspiri şi să expiri. Am reuşit cu greu să mă «împac» cu masca şi am reuşit să o suport, înţelegând importanţa ei, aproape 16 ore, într-o stare dintre cele mai proaste resimţite vreodată. A fost cea mai grea zi din toate cele 14 petrecute în spital”, a mai povestit medicul.

Medicul subliniază cât de greu este să te lupți și psihic cu boala, acesta fiind pe punctul de a ceda „în faţa disperării, a neputinţei, a revoltei care te cuprinde în faţa unei boli atât de parşive”.

„Nimeni nu-ţi poate garanta nimic! Medicii fac tot ce pot”

„Nimeni nu-ţi poate garanta nimic! Medicii fac tot ce pot, dar medicina nu a rezolvat încă acest puzzle Covid ca să poată da răspunsuri categorice, aşa că stai şi te rogi să fie totul bine”, a mai scris acesta.

În finalul postării, medicul le transmite un mesaj celor care „prin neglijenţa lor, vor umple spitalele şi statisticile medicale”.

„Să nu uitaţi că toate cadrele medicale implicate în această luptă sunt de fapt de partea voastră, ei nu sunt responsabili de condiţiile din spitale, nu sunt responsabili de lipsa paturilor ATI, de lipsa materialelor, de lipsa personalului de pe secţii. Sunt tot mai puţini, mai expuşi, mai obosiţi şi mai aproape de limita la care cedează şi ei psihic. Nu-i mai acuzaţi fără rost, nu-i mai jigniţi, poate veţi fi şi voi acolo, cândva, pe patul de suferinţă, aşteptând ca cineva să facă minuni pentru voi, dar s-ar putea să fie prea epuizaţi, tot din cauza voastră”, a mai scris Mihai Casu.

Gigi Becali dă lovitura mult aşteptată la FCSB. O fostă câştigătoare a Ligii Campionilor a...
ULTIMA ORĂ. Tragedie în muzica românească. Îndrăgitul cântăreț a fost găsit mort
FOTO. Antonia a pozat într-un costum de baie, dar fanii au distrus-o pentru că e...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Oficialii Moderna au recunoscut. ce se întâmplă cu injecţia lor: 'Dezvoltăm un alt vaccin'
Principalul consilier medical din Franţa: Noile tulpini de coronavirus echivaleză cu o nouă pandemie
BANCUL ZILEI – Cu nimfomana la psihiatru
Doi giganți farmaceutici mondiali renunță la dezvoltarea vaccinurilor anti-Covid din cauza rezultatelor slabe
ULTIMA ORĂ. Tragedie în muzica românească. Îndrăgitul cântăreț a fost găsit mort
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Detaliul extrem de CONTROVERSAT din imaginile cu Pământul dezvăluite recent de NASA
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Pericolul descoperit în alimente și cafea. Toți românii fac această greșeală fatală
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Avertisment pentru persoanele deja vaccinate! Este BREAKING NEWS
Gina Pistol, într-o rochie mulată, în luna a șaptea de sarcină. Cât de mult s-a...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Zona din Bucureşti unde lucrau peste 100.000 de oameni pe care pandemia a transformat-o total...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide