Medicament împotriva Covid-19. Peste 90% din pacienţi, externaţi în 5 zile

Medicament împotriva Covid-19. Peste 90% din pacienţi, externaţi în 5 zile
Sursa FOTO: pixabay.com
Publicat: 09/08/2021, 09:07

Rezultate uimitoare înregistrate de un medicament împotriva Covid-19 dezvoltat de cercetătorii Centrului Medical Sourasky, din Tel Aviv. Aproximativ 93% din cei 90 de pacienţi cu coronavirus trataţi în mai multe spitale din Grecia cu acest medicament nou au fost externaţi în cinci zile sau mai puţin. Informația a fost confirmată pentru cotidianul Jerusalem Post chiar de autoritățile elene.

Echipa de la Centrul Medical Sourasky a realizat un amplu studiu de fază II a tratamentului împotriva Covid-19. Acest studiu a confirmat rezultatele fazei I, care a fost efectuată în Israel iarna trecută şi a văzut 29 din 30 de pacienţi în stare moderată până la gravă recuperându-se în câteva zile.

Fără efecte secundare, fără riscuri pentru pacienți

„Scopul principal al acestui studiu a fost de a verifica dacă medicamentul este sigur”, a spus prof. Nadir Arber, coordonatorul studiului. „Până în prezent, nu am înregistrat niciun efect secundar semnificativ la niciun pacient din ambele grupuri”, a mai precizat el.

Studiul a fost realizat la Atena deoarece Israelul nu avea suficienţi pacienţi relevanţi. Investigatorul principal a fost comisarul care coordonează campania elenă împotriva Covid-19, prof. Sotiris Tsiodras.

Cercetătorii israelieni au dezvoltat medicamentul pe baza unei molecule pe care profesorul Nadir Arber o studiază de 25 de ani. Denumită CD24, molecula este prezentă în mod natural în organismul omului. „Este important să ne amintim că 19 din 20 de pacienţi cu Covid nu au nevoie de terapie. După o fereastră de cinci până la 12 zile, aproximativ 5% din pacienţi încep să se deterioreze”, a spus Arber.

Principala cauză a deteriorării clinice este supraactivarea sistemului imunitar, cunoscută şi sub numele de furtună de citokine. În cazul pacienţilor cu Covid-19, sistemul începe să atace celulele sănătoase din plămâni. „Aceasta este exact problema pe care o vizează medicamentele noastre”, a explicat prof. Arber.

EXO-CD24, medicamentul care va opri Covid-19?

Molecula CD24 este o mică proteină ancorată la membrana celulelor şi care serveşte multe funcţii, inclusiv reglarea mecanismului responsabil pentru furtuna de citokine.

Prof. Arber a subliniat că tratamentul medicamentos inventat de echipa sa, EXO-CD24, nu afectează sistemul imunitar în ansamblu, ci vizează doar acest mecanism specific. Astfel, medicamentul EXO-CD23 ajută la găsirea din nou a echilibrului corect al sistemului imunitar.

Acesta este un medicament de precizie. Suntem foarte fericiți că am gasit un instrument pentru a aborda fiziologia bolii. Steroizii, de exemplu, opresc întregul sistem imunitar. Noi echilibrăm partea responsabilă pentru furtunile de citokine folosind mecanismul endogen al corpului, adică instrumente oferite chiar de organism. Angajăm exosomi, vezicule foarte mici, derivate din membrana celulelor, care sunt responsabile pentru schimbul de informaţii între ele. Reuşind să le livrăm exact acolo unde sunt necesare, evităm multe efecte secundare” – prof. Nadir Arber.

Ce presupune ultima fază a studiului

Echipa de cercetători israelieni este acum gata să lanseze ultima fază a studiului.  „Oricât de promiţătoare pot fi rezultatele primelor faze ale unui tratament, nimeni nu poate fi sigur de nimic până când rezultatele nu sunt comparate cu cele ale pacienţilor care primesc un placebo”, a insistat prof. Arber.

Aproximativ 155 de pacienţi cu coronavirus vor lua parte la acest ultim studiu. Două treimi dintre ei vor primi medicamentul, iar o treime, un placebo. Studiul va fi realizat în Israel, dar sunt luate în considerare și alte locuri dacă numărul pacienţilor din ţară nu va fi suficient. „Sperăm să finalizăm studiul până la sfârşitul anului 2021”, a spus Arber. Dacă rezultatele sunt confirmate, el a promis că tratamentul poate fi pus la dispoziţie relativ rapid şi la un cost redus.

În plus, un succes ar putea deschide valul pentru a trata multe alte boli.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”