Medicul Adrian Streinu Cercel, sfaturi pentru masa de Crăciun: „Mâncați pe rând sau cu masca în dreptul nasului”

Medicul Adrian Streinu Cercel, sfaturi pentru masa de Crăciun: „Mâncați pe rând sau cu masca în dreptul nasului”
Adrian Streinu-Cercel, avertisment cu privire la noua tulpină COVID în România: „Sunt multe cazuri pe care nu le-am identificat”/ FOTO: Mediafax Group / Eduard Vânătoru
Publicat: 25/12/2020, 15:10
Actualizat: 25/12/2020, 15:21

Fostul manager al Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Capitală, profesorul Adrian Streinu-Cercel, i-a sfătuit pe români să îşi petreacă fiecare sărbătorile acasă, iar celor care nu vor să renunțe la a fi împreună le recomandă să mănânce pe rând sau cu masca pe nas.

Cercel: „Să se viziteze virtual”

Sfatul meu e să stea fiecare la casa lui, să se viziteze virtual, pe Skype, pe Zoom, pe Facebook, dar să nu fie împreună. Dacă sunt totuşi împreună am un sfat: la masa să nu mănânce împreună, să mănânce pe rând. Iar dacă totuşi se aşează la masa împreună, să ţină o mască în dreptul nasului şi doar gura să fie eliberată. E o măsură suplimentară, pentru că noi nu ştim dacă persoana din faţa noastră este sau nu infectată, dacă este sau nu în perioada de incubaţie, chiar dacă şi-a făcut un test rapid şi a ieşit negativ”, a afirmat Streinu, la Medika TV.

Totodată, medicul Streinu Cercel reaminteşte că secţiile ATI sunt pline şi avertizează că „deşi toată lumea vrea să trăiască, am ajuns să ne comportăm ca şi cum am vrea să murim”.

De Crăciun şi de Anul Nou lumea, pe bună dreptate, va avea tendinţa să se adune, să se viziteze, să fie împreună acasă. Şi, deşi toată lumea vrea să trăiască, am ajuns să ne comportăm ca şi cum am vrea să murim. Când ştim cât se poate de clar că dacă nu ne ferim de circulaţia acestui virus, nu purtăm mască tot timpul şi ne îmbolnăvim, atunci 40 la sută dintre cei care se îmbolnăvesc vor ajunge la spital, iar dintre aceştia 5% vor avea nevoie de terapie intensivă unde, se vede cu ochiul liber, nu mai sunt locuri. Depinde de noi ce vrem în această perioadă”, a mai spus profesor Streinu Cercel.

Medicul Adrian Streinu Cercel și-a dat demisia din funcția de director al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș” , joi dimineață. Acesta urmează să ocupe un post de parlamentar în Senatul României din partea PSD, iar cele două funcții sunt incompatibile.