Medicul Beatrice Mahler, amănunte esențiale despre vaccinul anti-COVID: „Nu știm dacă vaccinul va fi capabil să lupte cu noile mutații ale virusului” (EXCLUSIV / VIDEO)

Publicat: 12/01/2021, 16:30
Actualizat: 12/01/2021, 17:34

Beatrice Mahler, managerul Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, a explicat într-un interviu pentru GÂNDUL.RO beneficiile vaccinării împotriva virusul SARS-COV-2. În prezent, 70% din personalul medical a fost vaccinat la ”Marius Nasta”. Medicul pneumolog spune că, cu cât ne vom vaccina mai repede și numărul persoanelor imunizate va crește, cu atât șansele ca virusul să sufere noi mutații sunt mai mici.

Vaccinul este astfel structurat încât să producă anticorpi împotriva proteinei Spike. Cât timp proteina Spike a virusului SARS-COV-2 nu se modifică structural foarte mult, vaccinul va oferi protecție. Cu cât ne vom vaccina mai repede, cu cât numărul de persoane care se vor vaccina va crește și pandemia va scădea, cu atât riscul de dezvoltare al noilor mutații scade. Dacă nu, ne putem aștepta la noi mutații și cu siguranță nu știm dacă vaccinul acesta va fi capabil să lupte împotriva lor”, a spus medicul Beatrice Mahler, managerul ”Marius Nasta”.

Diferențele dintre vaccinurile BioNTech Pfizer și Moderna

Sunt date minime că ar fi o diferență. Sigur că este important lotul de persoane pe care a fost studiat vaccinul și comorbiditățile, dar sunt amândouă vaccinuri efieciente atâta timp cât au peste 90% eficacitate. În prezent, am vaccinat 70% din personalul medical. Menționeaz că o parte din colegii mei sunt în perioada post-covid  și au amânat momentul de administrare al primei doze de vaccin. Probabil că la sfârșitul lunii ianuarie vom ajunge undeva la 85%. Nu cred totuși că vom depăși acest procent, decât dacă, cei care au refuzat se vor răzgândi. Mulți sunt influențați de zvonurile care circulă pe social media, legate de posibilele efecte pe termen lung ale vaccinului, pe care, cu siguranță, nu le cunoaștem  în totalitate, dar frica și opiniile care circulă, au indus o teamă atât de mare încât toate discuțiile pe care le-au avut cu colegii mei medici, nu au putut fi combătute”, explică managerul Institutului ”Marius Nasta”, Beatrice Mahler.

Masca după vaccinare

​Persoanele vaccinate contra COVID-19 ar trebui să poarte în continuare măşti de protecție şi să păstreze distanţa faţă de alţii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În acest moment avem câteva date care lipsesc legate de modul în care va acționa acest vaccin și mecanismul prin care el va produce efecte  în organism. În momentul în care ne infectăm cu virusul, vaccinarea nu exclude infectarea, însă este foarte important momentul la care se începe producția de anticorpi sau dacă antocorpii existenți reușesc într-un termen foarte scurt să anihileze sau să distrugă virușii care intră. Prin urmare, există în acest moment suspiciunea că ar fi o perioadă de timp, o fereastră din momentul  în care virusul  intră și se multiplică până la momentul în care organismul reușește să distrugă virusul. Pentru acea fereastră de timp  care ar putea să presupună un grad de contagiune există recomandarea acestei precauții de purtare a măștii. Cu siguranță, răspunsul va veni în acest an din partea cercetătorilor, pentru că acest vaccin este într-o perioadă de urmărire activă, așa cum știm toate reacțiile adverse sunt declarate, iar studiile de cercetare pe lotul inițial care a fost vaccinat continuă, pentru că acele persoane sunt urmărite până la doi ani, nu doar pentru reacțiile adverse, dar și aceste studii de răspuns al organismelor la o posibilă infecție cu virusul SARS-COV-2”, a mai spus medicul Beatrice Mahler.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...