Medicul de la Rădăuți, amendat de DSP pentru că a vaccinat persoane neprogramate: „Aseară, după ce am luat amenda, am aruncat vaccinul”

Medicul de la Rădăuți, amendat de DSP pentru că a vaccinat persoane neprogramate: „Aseară, după ce am luat amenda, am aruncat vaccinul”
Medicul de la Rădăuți, amendat de DSP pentru că a vaccinat persoane neprogramate: „Aseară, după ce am luat amenda, am aruncat vaccinul”. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29/01/2021, 07:37

Medicul Andrei Manta, coordonatorul centrului de vaccinare de la Spitalul Rădăuți, amendat de DSP la cererea Ministerului Sănătății pentru că la centrul pe care îl conduce ar fi fost vaccinate 563 de persoane care nu erau eligibile, a explicat ce s-a întâmplat în centrul pe care îl coordonează și a declarat că va contesta amenda primită.

Acesta a mai spus, în cadrul unui interviu acordat Digi24, că după ce a fost amendat a fost forțat să arunce dozele de vaccin rămase deoarece oamenii nu au mai venit să se vaccineze.

Medicul a mai explicat că au fost vaccinate persoane care nu ar fi fost neapărat programate pentru a evita să arunce doze de vaccin.

„Au intervenit frustrări pentru că am primit amendă și pentru că nu am reușit să-mi fac datoria civică, morală vizavi de vaccinarea populației. Amenda a fost dată pentru că am vaccinat peste numărul de programări din ziua respectivă. Asta a și fost concluzia analizei pe care au emis-o colegii de la DSP care au venit în control.

Aveam doi programați la poarta spitalului și restul veniseră cu programări din mai multe zile din urmă care nu au putut veni să se vaccineze atunci când au fost programați”, a spus medicul.

Manta: Puteam să le fac doar celor programați sau să îi chem pe toți a doua zi, dar nici asta nu ar fi fost în regulă

Medicul a mai explicat că ar fi existat mai multe variante, una dintre ele fiind să fie vaccinate doar persoanele programate, ceea ce ar fi dus la aruncarea dozelor rămase.

Altă variantă ar fi fost amânarea tuturor vaccinărilor pentru altă zi, dar nici acest lucru nu ar fi fost în regulă, spune medicul.

„Aveam mai multe variante. Puteam să le fac doar celor programați vaccin și restul dozelor să-l casez, puteam să-i amân pe toți în altă zi, lucru care ar fi însemnat din nou o «ilegalitate», pentru că toți pacienții care se programează în ziua respectivă și vin în altă zi sunt considerați ca fiind neprogramați. Fie puteam să fac șase doze de vaccin la cei programați și la alții dintre aceia care așteptau.

Era final de program, mai erau șase-șapte pacienți afară. Datorită lucrurilor care mi s-au întâmplat în urma controlului, am recurs la distrugerea vaccinului. Le-am spus oamenilor să vină în altă zi sau să se reprogrameze pe platformă. Dintr-un singur flacon se poate extrage ser pentru șase vaccinări. Amenda nu contează deloc.

Soluția ar trebui să se rezolve la nivelul instituțiilor DSP, INSP, să ajungem la un consens, inclusiv Ministerul Sănătății, să încercăm să înțelegem că din zece pacienți care vin la vaccinare mulți nu pot să stea la rând, fiindcă fluxul de pacienți pe acele ore pe care le petrecem în centrul de vaccinare de la ora 08.00 dimineața până la 19.00, nu pot sta atâta timp la rând”, a declarat Manta.

Andrei Manta susține că nu au fost vaccinate persoane „peste rând” și că ar fi vorba de fapt de persoane care au fost programate în alte zile, însă care din diverse motive nu au putut ajunge la vaccinare.

Doctorul a negat și că ar fi trimis SMS-uri oamenilor pentru a veni la vaccinare. Totodată, el a semnalat că există în continuare pacienți care prezintă dovada programării la vaccinare dar nu se regăsesc pe liste.

Amendă de 5.000 de lei pentru medicul coordonator

La cererea Ministerului Sănătăţii, inspectorii sanitari din cadrul DSP Suceava au mers în control la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi, după ce s-a constatat că, în perioada 15-23 ianuarie 2021 au fost vaccinate în acest centru 563 de persoane, care erau eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare.

Controlul a avut ca scop verificarea modului de aplicare a Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România în acest centru.

După controlul făcut, medicul coordonator al centrului a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 5.000 lei, conform HG 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice. De asemenea, inspectorii sanitari au recomandat reinstruirea personalului privind utilizarea şi operarea mijloacelor informatice, respectarea prevederilor legale (OMS nr.2171/2020) privind evidenţa persoanelor vaccinate şi respectarea prevederilor HG 103/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare impotriva Covid-19 si a OMS nr. 2171/2020 pentru stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Noua cucerire a lui Arpad Paszkany rupe tăcerea. Antonela are planuri mari cu milionarul
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
O vrea sau nu ca invitat Denise Rifai pe Erika Isac la "40 de întrebări..."
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?