Ministerul Sănătății vrea bani în plus pentru carantină. „Tariful pentru colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor periculoase este insuficient”

Ministerul Sănătății vrea bani în plus pentru carantină. „Tariful pentru colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor periculoase este insuficient”
Numărul persoanelor aflate în centrele din România, în scădere (FOTO - Arhivă: EDUARD VINATORU/MEDIAFAX FOTO)
Publicat: 01/04/2020, 15:41
Actualizat: 01/04/2020, 16:04

Ministerul Sănătății dorește, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică, suplimentarea sumelor alocate pentru decontarea serviciilor de colectare, transport și eliminare a deșeurilor periculoase. Vechile norme de aplicare au dat naștere unor interpretări neunitare la nivel național, iar costurile acestor servicii variază în funcție de zonă, argumentează conducerea MS.

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de guvern privind modificarea Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii aprobat prin HG 201/2020.

Conform proiectului, la suma stabilită prin Normele de aplicare anterioare, de 50 de lei pe zi, se adaugă o sumă ce poate fi decontată, pe baza documentelor justificative, de cel mult 30 lei/zi/persoană.

Conform notei de fundamentare a proiectului pus miercuri în transparență decizională, pe anul 2020 sumele necesare decontării cheltuielilor pentru carantina persoanelor care intră pe teritoriul României din zonele afectate sau a persoanelor care au avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil sunt previzionate în cuantum total de 42 de milioane de lei.

„Este imperios necesar să fie modificată structura bugetului MS pentru rezolvarea acestei situații”

„Având în vedere evoluția situației epidemiologice internaționale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivelul a peste 150 de țări, precum și declararea „Pandemiei” de către Organizația Mondială a Sănătății la data de 11.03.2020 fost publicat Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei. Potrivit art. 8 alin (8) din OUG 11/2020, Normele metodologice pentru stabilirea cheltuielilor prevăzute la alin. (7) efectuate din bugetul Ministerului Sănătății se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Sănătății, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență menționata. Ministerul Sanatatii a facut o analiza in vederea stabilirii cheltuielilor aferente pentru carantină, prevăzute prin art. 32 alin. (2) lit. c) din Regulamentul sanitar internațional (2005). Avand in vedere ca la ora actuala sunt deja peste 10.000 de persoane in carantina, scenariul pentru care s-a realizat evaluarea a fost stabilit la un numar de 10.000 persoane aflate in carantina, perioada de carantinare a unei persoane fiind de 14 zile”, se arată în nota de fundamentare.

Conform documentului, forma aprobată prin HG 201/2020 a Normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii naște interptetări în aplicare și sunt probleme în aplicarea unitară la nivel național.

În plus, argumentează MS; „la nivel național sunt județe în care AAPL (autoritate a administrației publice locale) a refuzat să încheie contracte pentru asigurarea spațiilor de carantină, obligând direcțiile de sănătate publică să încheie direct cu unități private, drept pentru care nu se pot deconta cheltuielile, deoarece acestea sunt făcute din titlu diferit de titlul 51 conform HG 201/2020, drept pentru care este imperios necesar să fie modificată structura bugetului MS pentru rezolvarea acestei situații”.

Mai mult, se arată în argumentele conducerii MS, „tariful de 50 lei/zi decontat pentru alocația de cazare pentru situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit este insuficient pentru asigurarea cheltuielilor cu colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor periculoase rezultate din activitatea de carantinare și cheltuieli cu dezinfecția spațiilor, la sfârșitul fiecărei perioade de carantinare a persoanei; tarifele pentru colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor periculoase rezultate din activitatea de carantinare sunt diferite de la un județ la altul din cauza distanței față de incineratoarele de deșeuri, diferențele putând fi de la simplu la dublu, nu se poate estima cantitatea de deșeuri pe persoană deoarece sunt diferențe de la o persoană la alta, drept pentru care nu poate fi calculat un tarif standard”.

Astfel, ministerul propune următoarele modificări ale normelor metodogice, respectiv completarea Art. 2 (1), litera b), Cheltuielile aferente carantinei pentru fiecare persoană, cu: „Transportul și eliminarea deșeurilor periculoase rezultate din activitatea de carantinare și cheltuielile cu dezinfecția spațiilor, la sfârșitul fiecărei perioade de carantinare a persoanei se vor deconta pe baza de documente justificative dar nu mai mult de 30 lei/zi/pers”.

Celelalte prevederi sunt identice cu cele din Normele metodologice aprobate.

Proiectul a fost pus în transparență decizională de miercuri, 1 aprilie, până pe 13 mai. Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa:[email protected].

Termenul limită pâna la care se pot face propuneri este cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ.

Documente

Nota de fundamentare

Proiect HG

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
”Numai Dumnezeu știe cât de tare m-am săturat” Zi importantă pentru Dana Roba în procesul...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...