MS: Aproape 5.700 de flacoane de Remdesivir au fost repartizate pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 din 98 de spitale din țară

MS: Aproape 5.700 de flacoane de Remdesivir au fost repartizate pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19 din 98 de spitale din țară
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/10/2021, 14:21

Ministerul Sănătății a anunțat, miercuri, că aprovizionează în continuare spitalele cu medicamentele necesare asigurării asistenței medicale a pacienților cu COVID-19.

Ministerul Sănătății a distribuit o nouă tranșă de Remdesivir în unitățile sanitare cu paturi care au în tratament pacienți infectați cu SARS-Cov-2, a transmis, miercuri, instituția, printr-un comunicat de presă.

Aproximativ un sfert dintr-o nouă comandă

Este vorba despre 5.692 de flacoane de Remdesivir 100 mg din cele 24.160 de flacoane achiziționate printr-un contract subsecvent în urma Acordului- Cadru încheiat de Comisia Europeană cu firma producătoare pentru statele membre.

Potrivit reprezentanților MS; medicamentul a ajuns în 98 spitale din toată țara pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-Cov-2, cu forme medii de boală.

Criteriile de repartizare ale medicamentului au ținut cont de necesarul minim de flacoane/pacient tratat și de numărul pacienților internați, confirmați, în secții și în ATI care necesită administrare, precizează MS.

Potrivit informațiilor obținute de Gândul de la conducerea Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, pentru cinci zile de cură cu Remdesivir (pacient cu formă severă COVID) s-au cheltuit 10.085,4 lei pentru fiecare pacient.

Câte de eficient este tratamentul cu Remdesivir

Potrivit Protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, recomandat prin Ordinul Miisterului Sănătății  nr 533/2021 de modificare a Ordinul nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, în vigoare dn 24 martie 2020, „dintre antivirale, remdesivir se recomandă în formele medii de boală la pacienţi cu factori de risc pentru evoluţie severă şi în formele severe (cât mai rapid după instalarea necesarului de oxigen), pe criterii de disponibilitate, eficienţă şi riscuri.”.

„Remdesivir este un antiviral potenţial util pentru tratamentul COVID-19, care inhibă ARN polimeraza ARN dependentă, blocând prematur transcripţia ARN. Are activitate in vitro împotriva coronavirusurilor, inclusiv împotriva SARSCoV-2. (…) Eficienţa remdesivirului este ca a oricărei medicaţii antivirale, cu atât mai ridicată cu cât se administrează mai precoce după debutul simptomatologiei; este mai eficient la pacienţi cu hipoxie cu necesar redus de oxigen suplimentar, faţă de cei care necesită un flux mare de oxigen, ventilaţie invazivă sau noninvazivă, ECMO”, se arată în cel mai recent act normativ.

Remdesivir a fost autorizat în UE în iulie 2020 prin produsul Veklury indicat în tratamentul infecției COVID-19 la adulți și adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste, cu pneumonie, care necesită aport suplimentar de oxigen, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, care a diseminat informațiile Agenției Europene a Medicamentului.

Veklury a primit o „autorizație condiționată de punere pe piață” din partea  pe baza rezultatelor studiului c randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, NIAID-ACTT-1, care a arătat o îmbunătățire a timpului de recuperare la pacienții spitalizați cu COVID-19, permițându-le să petreacă mai puțin timp în spital sau pe tratament.

Studiul a implicat 1.063 de pacienți spitalizați (120 cu formă ușoară până la moderată și 943 cu formă gravă) și a arătat următoarele:

  • În populația generală a studiului, pacienții tratați cu Veklury și-au revenit după aproximativ 11 zile, comparativ cu 15 zile în cazul pacienților cărora li s-a administrat placebo („tratament dummy”).
  • Pentru pacienții cu boală gravă care necesită oxigen suplimentar, timpul de recuperare a fost de 12 zile pentru pacienții cărora li s-a administrat remdesivir, comparativ cu 18 zile pentru pacienții tratați cu placebo.

Nu s-a observat nicio diferență în timpul până la recuperare în subgrupul de pacienți cu boală gravă care au început tratamentul cu remdesivir atunci când erau deja pe ventilație mecanică sau ECMO (oxigenare cu membrană extracorporală). Nu s-a observat nicio diferență nici la pacienții cu boală ușoară / moderată care nu necesită oxigen suplimentar: timpul până la recuperare a fost de 5 zile atât pentru grupul care a primit remdesivir, cât și pentru grupul placebo.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
FOTO. Triunghi amoros: așa arată vedeta înșelată de soțul ei fotbalist cu o actriță! `Ai...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Noua LIMITĂ DE VITEZĂ pe autostrăzi și drumuri expres! Cu cât la oră se va...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Motivul pentru care CTP a sărit să vorbească despre divorțul Reghe-Prodanca. Ce s-a întâmplat în...
I-a murit soția, dar acum vedeta PRO TV iubește din nou! Cuplu unic în showbizz
Avertismentul lui Streinu-Cercel: VIRUSUL va căpăta noi valenţe și va face noi MUTAȚII
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Veste excelentă pentru românii care vor să se vaccineze: Se întâmplă azi! Toate detaliile
Au SCHIMBAT ziua pentru trecerea la ORA de IARNĂ în România! Când se întâmplă de...
Liviu Dragnea este DEVASTAT. A ajuns să primească ”alocație” din partea Irinucăi. Fostul LIDER PSD;...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021