Municipiul Iași intră în scenariul verde privind rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Ce restricții se vor ridica, de joi

Municipiul Iași intră în scenariul verde privind rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Ce restricții se vor ridica, de joi
(FOTO ilustrativ: Mediafax Foto)
Publicat: 27/01/2021, 19:40
Actualizat: 27/01/2021, 19:43

Municipiul Iași intră joi, 28 ianuarie, în scenariul verde privitor la rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2, ceea ce înseamnă că urmează să fie reduse restricțiile aplicate în urmă cu două săptămâni.

Astfel, la miezul nopții de miercuri spre joi (27/28 ianuarie), expiră decizia Comitetului pentru Situații de Urgență (CSU) prin care în orașul Iași au fost instituite restricțiile specifice unei localități cu incidența mai mare de 1,5 la mia de locuitori, dar mai mică de 3 la mia de locuitori. În prezent, incidența în municipiul Iași este de 0,95 persoane infectate la mia de locuitori.

Ce restricții se vor ridica, de joi, în Iași

În acest context, începând de joi, vor fi permise activitățile cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în restaurante, cafenele, cinematografe, instituții de spectacole și săli pentru jocurile de noroc.

Totodată, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum și cu purtarea măștii de protecție.

Operatorii economici de tipul restaurantelor și cafenelelor își vor putea desfășura activitatea în intervalul orar 06.00 – 23.00, iar operatorii economici care desfășoară activități de comerț și prestări servicii vor funcționa în intervalul orar 05.00 – 21.00.

Trei noi cazuri de infecție cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, confirmate în România! Două dintre ele sunt la Școala nr. 28 din Capitală

Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat, miercuri, că au fost depistate încă trei cazuri de infecție cu noua tulpină de SARS-CoV-2, fără a preciza – inițial – unde au fost diagnosticate aceste trei noi cazuri. Ulterior, secretarul de stat Andreea Moldovan a spus că două dintre cazurile noi sunt la Școala nr. 28 din Capitală.

Sunt încă trei teste de secvențiere pozitive de azi. Două dintre ele aparțin focarului din școală (Școala 28, din Capitală – n.r.). Un test pozitiv este la o persoană care nu aparține acelui focar. Este o persoană tânără. Am luat legătura telefonic cu dânsa. Este în stare generală bună, carantinată la domiciliu cu prietenul, de asemenea confirmat pozitiv. Urmează să se facă ancheta în focar”, a spus dr. Andreea Moldovan.

Medicamentul care face minuni împotriva Covid-19! A scăzut numărul deceselor cu peste 40% și a redus la jumătate cazurile de la ATI. Cât costă în România

Un nou medicament cu o eficienţă sporită în combaterea COVID-19 a fost descoperit în urma unui studiu efectuat de un institut medical din Montreal (cel mai mare oraș din provincia canadiană Quebec). Este vorba despre Colchicina, care a scăzut decesele cu 44%, iar numărul pacienţilor care au avut nevoie de ventilaţie mecanică s-a redus la jumătate.

Medicul român Alexandru Mischie, coordonatorul activităţii de cardiologie intervenţională şi al unităţii de terapie intensivă coronariană de la Spitalul Montlucon, din Franţa, şi, totodată, preşedinte al grupului de lucru în cardiologie al International Society for Telemedicine and eHealth, a făcut publice în spațiul virtual rezultatele acestei cercetări: „Un nou studiu canadian, COLCORONA, desfăşurat de către Institutul Inimii din Montreal (The Montreal Heart Institute (MHI), face o descoperire majoră în tratamentul COVID-19.

Rezultatele studiului COLCORONA (4.488 de pacienţi diagnosticaţi pozitiv pentru COVID-19 printr-un test PCR nazo-faringian) au arătat că acest medicament (Colchicina) a redus cu 21% riscul de deces sau spitalizare la pacienţii infectaţi cu COVID-19, comparativ cu placebo.

În grupul de pacienţi trataţi cu colchicina s-au redus spitalizările cu 25%, a scazut necesitatea ventilaţiei mecanice cu 50% şi decesele au scazut cu 44%.

Ce este Colchicina și cât costă în România

Colchicina este un antiinflamator utilizat în tratamentul gutei, folosit pe scară largă şi, de asemenea, foarte ieftin. Costă aproximativ 9 lei, în România!

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”