Nelu Tătaru: „Nu ne mai permitem un nou lockdown”. Ce spune ministrul despre obligativitatea purtării măștii în București

Nelu Tătaru: „Nu ne mai permitem un nou lockdown”. Ce spune ministrul despre obligativitatea purtării măștii în București
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Când va ajunge vaccinul anti-COVID în România? Nelu Tătaru: 550.000 de doze în prima tranșă. Nu va fi obligatoriu și va fi gratuit
Publicat: 11/10/2020, 14:34

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, duminică, la Digi24, că „închiderea țării nu este o soluție”. Întrebat dacă bucureștenii ar putea fi obligați să poarte măști de protecție în aer liber, ministrul a spus: „Vom vedea săptămâna viitoare daca se impune acest lucru”, însă le-a recomandat cetățenilor să poarte masca inclusiv în exterior.

Nu știu dacă România își mai permite sau dacă ne mai permitem fiecare dintre noi așa ceva. Cred că nimeni nu își mai permite un nou lockdown. Nu ne mai permitem un nou lockdown, după cum nu ne mai permitem să nu respectăm regulile. Avem niște spitale care lucrează cu același personal de șapte luni de zile. Haideță să ne gândim la fiecare dintre ei. Haideți să ne gândim la copii, la bătrâni”, a afirmat Nelu Tătaru.

Ce spune Nelu Tătaru despre asimptomatici

Asimptomaticii care nu au comorbidităţi vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţii medicale, a mai anunţat duminică, la Iaşi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

După cum ştiţi, asimptomaticii odată cu primirea rezultatului ar trebui să anunţe medicul de familie, Direcţia de Sănătate Publică şi cu ambulanţa să se prezinte la un spital de boli infecţioase. Există acele până în 48 de ore în care vom avea acele evaluări. În acest moment, tot ce înseamnă asimptomatici cu un test pozitiv merg şi aglomerează unităţile de primire de urgenţe. Evaluarea pe care o vom face săptămâna viitoare, chiar luni vom avea această întâlnire, asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu şi programaţi pentru investigaţiile paraclinice”, a precizat ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.

În continuare, Nelu Tătaru afirmă că asimptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne în continuare cu internare după evaluare, iar simptomaticii fără comorbidităţi vor fi evaluaţi şi vor primi un tratament la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie.

„Avem pregătită în acest sens inclusiv o colaborare cu medicii de familie atât din contracte suplimentare cu Casa de Asigurări pentru monitorizare, vor primi câte 30 de puncte pentru fiecare caz, pe care îl vor monitoriza, precum şi posibilitatea de prestări de servicii cu direcţia de sănătate publică în activitatea de anchete epidemiologice şi urmărire a pacienţilor”, a mai spus ministrul Nelu Tătaru.