Premierul, măsuri după creșterea cazurilor noi de infecții cu COVID-19: „Trebuie să fim pregătiți să creștem numărul de paturi la ATI”

Publicat: 09/09/2021, 14:51
Actualizat: 09/09/2021, 17:54

Florin Cîțu a anunțat joi, după ședința de Guvern în care s-a prelungit cu încă 30 de zile starea de alertă pe teritoririul României, că a dispus măsuri pentru creșterea numărului de paturi de terapie intensivă, în contextul creșterii constante a cazurilor de COVID-19

Anunțul premierului vine în a treia zi consecutivă cu peste 2.000 de cazuri noi confirmate cu COVID-19, iar la ATI sunt internați în stare gravă peste 520 de bolnavi.

„Am avut o discuție în ședința de Guvern, am vorbit și cu ministrul interimar al Sănătății și cu domnul Arafat: trebuie să fim pregătiți să creștem numărul de paturi la ATI, să revenim ușor, treptat, către ceea ce aveam în iarnă, și să accelerăm campania de vaccinare, să ne asigurăm că centrele de vaccinare au fluxurile funcționale și să rămână așa în perioada următoare”, a spus Florin Cîțu, în cadrul briefingului de la finalul ședinței de Guvern. Cu această ocazie Executivul a aprobat o nouă perioadă de alertă pentru 30 de zile, conform hotărârii CNSU.

Ședința este prima fără reprezentanții USR PLUS, cu care a început să funcționeze după semnarea acordului de guvernare. Astfel, Guvernul are acum în componență 14 membri, cu tot cu șeful Executivului, Florin Cîțu, și vicepremierul UDMR Kelemen Hunor, iar interimar la Sănătate este Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, în locul Ioanei Mihăilă.

Bani pentru personalul din centrele de vaccinare

Premierul a menționat că, în contextul aprobări rectificării bugetare, a vorbit cu ministrul interimar actual al Sănătății să se facă plățile către personalul din centrele de vaccinare cât mai rapid, și va spune Ministerului Finanțelor să nu tergiverseze procedura, „pentru că avem nevoie de toată lume în această perioadă”.

Acest subiect a stat la baza unui schimb de replici tensionat, în weekenul trecut, între premier și fostul titular de la Sănătate, Ioana Mihăilă,  care au culminat cu declarația lui Florin Cîțu: „A venit cu demisia domniei sale sau nu? Eu nu știu de ce lumea vrea să-și arate incompetența pe ultima sută de metri”.

Ulterior, marți, Guvernul a aprobat rectificarea bugetară, la care Ministerul Sănătății primește în plus 3,7 miliarde de lei. „La capitotul Sănătate, după rectificare, sunt mai mult cu 3 miliarde decât în 2020, deci față de anul trecut când eram în plină pandemie, cu 4,44 miliarde de lei mai mult decât în 2019 și dublu față de 2018”, spunea premierul marți.

Premierul a mai anunțat pentru sâmbătă, cel mai probabil, o nouă videoconferință cu responsabilii de la nivel central și local pentru pregătirea anului școlar.

„La acest moment, în baza informărilor pe care le avem de la Direcțiile de Sănătate Publică, spitale, pe aplicațiile din care obținem informații, zilnic și chiar în dinamică, există 848 de paturi ATI COVID la nivel național care sunt disponibile, dar, atenție, 523 deja sunt ocupate. 102 din aceste paturi sunt în București”, a precizat șeful DSU, Red Arafat, în cadrul briefingului de joi.

Se lucrează la creșterea capacității paturilor de terapie intensivă, a spus Raed Arafat precizând că MApN a confirmat că de mâine Spitalul Ana Aslan – ROL 2 cum era cunoscut, va relua activitatea de terapie intensivă și de mâine după amiază vor fi astfel 12 paturi în plus.

Noi operaționalizări de paturi ATI în perioada următoare vor fi la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Spitalul de Urgență „Sf. Pantelimon”, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – Unitate de Terapie Intensivă Mobilă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vânzările de lux ale grupului LVMH au depăşit exporturile agricole ale Franței