O femeie din Constanța a învins COVID-19 la 102 ani. “A trecut prin multe în viață!” / “A stat la țară, s-a hrănit bine!”

O femeie din Constanța a învins COVID-19 la 102 ani. “A trecut prin multe în viață!” / “A stat la țară, s-a hrănit bine!”
O femeie din Constanța a învins COVID-19 la 102 ani. “A trecut prin multe în viață!” / “A stat la țară, s-a hrănit bine!” (SURSA FOTO: radioconstanta.ro)
Publicat: 26/01/2021, 20:33
Actualizat: 26/01/2021, 20:34

Elena Cușa Anagnoste, o femeie în vârstă de 102 ani din Constanța, a câștigat lupta cu coronavirusul. Din fericire, pensionara nu a avut comorbidități, iar faptul că a dus o viață sănătoasă și fără excese a ajutat-o în lupta cu boala.

Elena Cușa Anagnoste s-a născut în 1918, iar în primăvară va împlini 103 ani. La fel ca și alte sute de mii de români, a fost diagnosticată cu COVID-19. Dar, în ciuda vârstei, a reușit să câștige lupta pentru propria viață. Femeia nu a avut alte afecțiuni, lucru care a ajutat-o enorm.

A început prin tuse seacă si frisoane. A stat acasă vreo săptămână, boala a înaintat, a fost la Urgență la Constanța și, de acolo, la Mangalia. În general, e o fire optimistă, a trecut prin multe în viață și boala a întărit-o mai tare. La început și-a facut griji mai mult pentru fiul ei decât pentru ea. Tratamentul i-a priit, a stat două săptămâni și a venit acasă într-o stare bunicică. La Mangalia a fost foarte bine îngrijită”, a spus Bela Marenca, una dintre fiicele persionarei.

Medicul care a îngrijit-o pe femeia din Constanța bolnavă de COVID-19: “Este un exemplu!”

Cristina Grădișteanu, medic la Spitalul Municipal Mangalia, a vorbit, la rândul ei, despre cazul bătrânei, precizând că a contat foarte mult “terenul genetic” pe care l-a avut pacienta.

Din fericire, nu avea patologii grave cunoscute. Și noi am fost emoționați și îngrijorați, dar, din fericire, lucrurile au evoluat favorabil. Dânsa aşa spunea, că nu se cunoaște cu alte boli, nu făcea tratamente acasă. Este un exemplu și ne-a dat curaj această evoluție a dânsei. Sunt pacienți vârstnici care trec cu bine peste boală, așa cum sunt mai puțin vârstnici la care evoluția nu e cea dorită. Se pare că mai conteaza şi terenul genetic. Oricum, noi facem toate eforturile pentru toți pacienții nostri, indiferent de vârstă și patologii”, a precizat medicul.

“Se trage dintr-o familie longevivă, frații ei au trăsit peste 95 de ani”

Până în 1995, când s-a mutat la fiul ei, în Constanța, Elena Cușa Anagnoste a locuit în comuna Stejaru, județul Tulcea. A muncit pe un șantier de construcții și în, logic, agricultură. Rudele ei au trăit, la rândul lor, mult, iar credința în Dumnezeu a ajutat-o pe femeia să treacă peste orice obstacol.

A stat la țară, s-a hrănit bine, a muncit foarte mult, avea o grădină, a cultivat legume. A fost o femeie activă toată viața. Se trage dintr-o familie longevivă, frații ei au trăit peste 95 de ani. Până să se îmbolnăvească de COVID a gătit, zi de zi, orice fel de mâncare. Când vorbeam cu ea ne povestea ce a gătit, ce a pus în perișoare, ce a pus în tavă. Ea nu își face probleme din orice fleac, din orice amănunt. E pozitivă, optimistă. A crezut foarte mult în puterea Domnului și în sănătatea ei, a fost o femeie foarte sănătoasă. În urmă cu câțiva ani a avut o problemă la picior și acum merge cu cadrul, în rest, este sănătoasă. E minionă, slăbuță, nu arată puternică, dar are un suflet puternic”, a mai precizat fiica sa, potrivit Radio România Constanţa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
BANII AU INTRAT deja în conturi. Anunț istoric la Ministerul Finanțelor: Se schimbă cu adevărat...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii