O femeie din Constanța a învins COVID-19 la 102 ani. “A trecut prin multe în viață!” / “A stat la țară, s-a hrănit bine!”

O femeie din Constanța a învins COVID-19 la 102 ani. “A trecut prin multe în viață!” / “A stat la țară, s-a hrănit bine!”
O femeie din Constanța a învins COVID-19 la 102 ani. “A trecut prin multe în viață!” / “A stat la țară, s-a hrănit bine!” (SURSA FOTO: radioconstanta.ro)
Publicat: 26/01/2021, 20:33
Actualizat: 26/01/2021, 20:34

Elena Cușa Anagnoste, o femeie în vârstă de 102 ani din Constanța, a câștigat lupta cu coronavirusul. Din fericire, pensionara nu a avut comorbidități, iar faptul că a dus o viață sănătoasă și fără excese a ajutat-o în lupta cu boala.

Elena Cușa Anagnoste s-a născut în 1918, iar în primăvară va împlini 103 ani. La fel ca și alte sute de mii de români, a fost diagnosticată cu COVID-19. Dar, în ciuda vârstei, a reușit să câștige lupta pentru propria viață. Femeia nu a avut alte afecțiuni, lucru care a ajutat-o enorm.

A început prin tuse seacă si frisoane. A stat acasă vreo săptămână, boala a înaintat, a fost la Urgență la Constanța și, de acolo, la Mangalia. În general, e o fire optimistă, a trecut prin multe în viață și boala a întărit-o mai tare. La început și-a facut griji mai mult pentru fiul ei decât pentru ea. Tratamentul i-a priit, a stat două săptămâni și a venit acasă într-o stare bunicică. La Mangalia a fost foarte bine îngrijită”, a spus Bela Marenca, una dintre fiicele persionarei.

Medicul care a îngrijit-o pe femeia din Constanța bolnavă de COVID-19: “Este un exemplu!”

Cristina Grădișteanu, medic la Spitalul Municipal Mangalia, a vorbit, la rândul ei, despre cazul bătrânei, precizând că a contat foarte mult “terenul genetic” pe care l-a avut pacienta.

Din fericire, nu avea patologii grave cunoscute. Și noi am fost emoționați și îngrijorați, dar, din fericire, lucrurile au evoluat favorabil. Dânsa aşa spunea, că nu se cunoaște cu alte boli, nu făcea tratamente acasă. Este un exemplu și ne-a dat curaj această evoluție a dânsei. Sunt pacienți vârstnici care trec cu bine peste boală, așa cum sunt mai puțin vârstnici la care evoluția nu e cea dorită. Se pare că mai conteaza şi terenul genetic. Oricum, noi facem toate eforturile pentru toți pacienții nostri, indiferent de vârstă și patologii”, a precizat medicul.

“Se trage dintr-o familie longevivă, frații ei au trăsit peste 95 de ani”

Până în 1995, când s-a mutat la fiul ei, în Constanța, Elena Cușa Anagnoste a locuit în comuna Stejaru, județul Tulcea. A muncit pe un șantier de construcții și în, logic, agricultură. Rudele ei au trăit, la rândul lor, mult, iar credința în Dumnezeu a ajutat-o pe femeia să treacă peste orice obstacol.

A stat la țară, s-a hrănit bine, a muncit foarte mult, avea o grădină, a cultivat legume. A fost o femeie activă toată viața. Se trage dintr-o familie longevivă, frații ei au trăit peste 95 de ani. Până să se îmbolnăvească de COVID a gătit, zi de zi, orice fel de mâncare. Când vorbeam cu ea ne povestea ce a gătit, ce a pus în perișoare, ce a pus în tavă. Ea nu își face probleme din orice fleac, din orice amănunt. E pozitivă, optimistă. A crezut foarte mult în puterea Domnului și în sănătatea ei, a fost o femeie foarte sănătoasă. În urmă cu câțiva ani a avut o problemă la picior și acum merge cu cadrul, în rest, este sănătoasă. E minionă, slăbuță, nu arată puternică, dar are un suflet puternic”, a mai precizat fiica sa, potrivit Radio România Constanţa.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Gina Pistol, OUT de la Antena 1?! Șefii i-au pus pe EI să-i prezinte emisiunea...
FOTO. Diana a căzut victimă hackerilor: i-au furat filmulețe explicite din telefon! Imagini intime i-au...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Secretar general NATO: Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Moldova, Georgia şi Ucraina unde...
Cel mai important sfat dacă ai mașină DIESEL și pleci la drum iarna
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
SURSE. Luminița Vlădescu, propunerea PENIBILĂ a PSD pentru secretar de stat la Mediu
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Noua Ordine Mondială! Schimbare totală pe scena politică a lumii. Nimic nu va mai fi...
Intră în vigoare de la 1 februarie! Doar cu certificatul verde au voie. S-a luat...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România