Ochelariștii, un pic mai protejați în fața virușilor. Cătălin Apostolescu: „Cât încă suntem în epidemie, vaccinarea e utilă”

Redactor:
Madalina Prundea
Ochelariștii, un pic mai protejați în fața virușilor. Cătălin Apostolescu: „Cât încă suntem în epidemie, vaccinarea e utilă”
Pentru producerea și distribuirea vaccinul împotriva COVID-19 îmn toată lumea este nevoie de resurse suplimentare / Sursa Foto: Mediafax Foto

Dacă folosim masca într-un mod corect, atunci am fi mai protejați în fața coronavirusului, dar nu 100%, a precizat Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecțoase „Matei Balș, în emisiunea Gândul LIVE. Specialistul a subliniat, totuși, importanța vaccinării pentru a crește protecția în fața virușilor și transmitere respiratorie și pentru a opri epidemia.

„Poarta de intrare a virusului este mucoasa respiratorie, nasul. Pe acolo tragem aer în piept, tot ce este în jurul nostru. Dacă vrem să ne protejăm de un virus cu transmitere respiatorie, masca e o bună variantă. Dar sunt și porți secundare, mucoasa bucală și faringiană, dar și conjunctivală. Prin urmare ochelariștii au un plus de protecție din punctul asta de vedere. Simpla ecranare mecanică pe care o dă lentila e suficientă pentru a scădea șansele de infectare, dar garanție 100% nu avem decât purtând echipamentul de protecție, și nici atunci”, a explicat Cătălin Apostolescu.

Prea puține vaccinuri pentru a opri epidemia de gripă

În ceea ce privește epidemia de gripă, purtătorul de cuvânt al Institului de Boli Infecțoase „Matei Balș” a subliniat că acet moment al evoluției, nu se poate estima dacă e mai bine sau mai rău decât anul trecut.

„Nimeni nu știe cum va evolua. Anul acesta au fost mai multe vaccinuri, dar nu foarte mult mai mute, poate 10%. Mi-aș fi dorit mai multe. Pentru a împiedica o epidemie ar trebui ca o proporție de 80% din populație să fie vaccinată. Or noi nu ajungem. Vorbm de cele un milion și jumăate de doze pe care le asigură Ministerul Sănătății pentru categoriile la risc, fie că sunt categorii profesionale, medicale sau de vârstă, și un număr neestimat, deocamdată unu știm câți, care s-au vaccinat pe cont propriu.Chiar dacă s-ar vaccina un număr dublu, tot nu am ajunge decât la patru, cinci milioane de persoane vaccinate din populație. Încă e prea puțin pentru a spera ca vaccinarea va opri epidemia” a afirmat Cătălin Apostolescu.

Copiii, bătrânii și cei cu patologii cronice sunt principalele categorii vulnerabile.

„Cât încă suntem în epidemie, vaccinarea e utilă”, a conchis purtătorul de cuvânt al Institului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Specialistul a precizat că și vremea este un factor foarte important în răspândirea virusului: „Dacă am fi avut temperaturi ziua de minus 5 grade Celsius și noaptea de minus 15 grade Celsius, gripa s-ar fi potolit”.

Conform bilanțului de luni dimineața, la nivel global sau înregistrat 40.171 de cazuri confirmate de infecții cu coronavirus și 908 decese. Situația a fost întocmită în baza rapoartelor autorităților de sănătate publică din China, zona Asia de Sud-Est, Australia, Statele Unite ale Americii, Canada, Rusia, Marea Britanie și Uniunea Europeană.

În țară, intensitatea înaltă a activității gripale i-a determinat pe specialiștii epidemiologi să constate o evoluție epidemică a gripei. Conform celei mai recente raportări, de joi, a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, la nivel național au fost înregistrate 7022 cazuri de gripă clinică, pe întreg teritoriul tării, un număr aproape dublu față de cele raportate în săptămâna precedentă (3645) și față de cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (3455 cazuri).

În săptămâna analizată au fost confirmate 8 decese noi cu virus gripal, ceea ce face ca bilanțul de la începutul sezonului 2019-2020 să ajungă la 18 decese confirmate cu virusul gripal.

 

Ce mesaj a primit Firea, pe o coală A4, după ce a pierdut Capitala! S-a...
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
A fost virgin până la 44 de ani dar de când au aflat ce ascunde...
Tocmai a castigat fotoliul de Primar și în urma cu puțin timp A MURIT
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Rezultate finale EXIT-POLL ALEGERI LOCALE 2020. Ora 22.30 CURS/Avangarde: Nicuşor Dan 47,8%, Gabriela Firea 38,2...
Traian Băsescu: Îl felicit pe Nicușor Dan, doamna Firea, ați pierdut, nu e ca la...
Ce mesaj a primit Firea, pe o coală A4, după ce a pierdut Capitala! S-a...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperirea care DEZMINTE tot ce știm despre CREȘTINISM. Mai marii Bisericii au REACȚIONAT imediat
Rezultate Alegeri Locale 2020. Lista completă cu primarii PSD, PNL, USR-PLUS din țară. Hartă
Minerva Horoscop 2021: Primul horoscop, complet diferit pentru 3 zodii. Vor avea parte de premiere
Rezultate ȘOC și în țară la alegeri! Avem toate detaliile. Toate cifrele
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide