Octavian Jurma, epidemiolog: Vaccinarea nu are cum să oprească valul trei / Unde se răspândește cel mai mult SARS-CoV-2

Octavian Jurma, epidemiolog: Vaccinarea nu are cum să oprească valul trei / Unde se răspândește cel mai mult SARS-CoV-2
Octavian Jurma, epidemiolog: Vaccinarea nu are cum să oprească valul trei / Unde se răspândește cel mai mult SARS-CoV-2 / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 20/03/2021, 17:04

Octavian Jurma, epidemiolog și cercetător, este de părere că vaccinare populației nu va putea opri valul trei al pandemiei. Acesta subliniază importanța unor „măsuri triple – carantinare, testare intensivă și vaccinare intensivă”.

Epidemiologul Octavian Jurma susține că România vaccinează bine, dar nu intensiv, așa cum se întâmplă în Israel sau Marea Britanie.

Octavian Jurma, epidemiolog: Pandemia se poate stăpâni doar prin măsuri triple

„Se știa din decembrie că vaccinarea nu are cum să oprească valul trei. Nici măcar Israel n-a reușit să facă asta. Trebuie subliniat că, în Israel, și la ei valul trei a venit imediat pe fondul valului doi, după o perioadă de scădere, și a fost provocat tot de tulpina britanică. Acolo doar cu măsuri extrem de dure, la fel ca în Marea Britanie – este o tulpină extrem de agresivă din punct de vedere epidemiologic, chiar dacă profilul bolii este doar ușor mai grav și atacă poate în zona tinerilor ceva mai rapid decât tulpina veche. Se poate stăpâni doar prin măsuri triple – 3D, ca să le spunem așa, carantină, testare intensivă și vaccinare intensivă. Noi vaccinăm bine, dar nu este o vaccinare intensivă, după modelul Marii Britanii sau al Israelului”, a declarat cercetătorul într-o intervenție la B1TV.

„Nu poți să câștig un război doar mărind numărul de paturi și numărul de medici”

De asemenea, acesta este de părere că în întreaga Uniune Europeană nu s-au luat suficiente măsuri.

„Toată Uniunea Europeană e repetentă la capitolul de măsuri și aici e o problemă. Ne luăm după niște exemple care nu au niciun rezultat care să ne încurajeze, le avem abia în Marea Britanie și Israel, și atunci discuția într-adevăr trebuie mutată. Cum luptăm în acest război? Mărim doar numărul de paturi sau mergem și ne uităm ce se întâmplă, totuși, pe front? Pentru că nu poți să câștig un război doar mărind numărul de paturi și numărul de medici care tratează răniții care vin, așa, de pe front.

Dacă mergem pe front, găsim acolo o debandadă totală. Mesaje contradictorii, măsurile, acolo unde se iau, așa cum este și în Timiș, sunt contestate tot de alte autorități. Fiecare consideră că știe exact ce ar trebui făcut și are niște soluții miraculoase inclusiv în domeniul pandemiei. Exact cum au apărut soluțiile acestea miraculoase în domeniul tratamentului individual, care face ca pacienții să rămână acasă, în speranța că este doar o gripă, și să nu respecte regulile când ies din casă”, a mai susținut Octavian Jurma.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase