Oficial: câți bani dă statul român suspecților de coronavirus izolați sau plasați în carantină

Oficial: câți bani dă statul român suspecților de coronavirus izolați sau plasați în carantină
Publicat: 27/02/2020, 09:49

Primul caz de infecție a fost confirmat miercuri, 26 februarie, în județul Gorj. Alte 26 de persoane sunt plasate în carantină, iar la nivel național 2077 de cetățeni sunt monitorizați la domiciliu.

Conform legislației în vigoare, orice persoană care se întoarce în țară dintr-o călătorie efectuată într-o zonă de risc ori a intrat în contact cu alți oameni infectați de Covid-19, primesc concediu medical. La fel, și persoanele plasate în carantină.

Câți bani primesc de la stat românii suspecți de coronavirus sau aflați în carantină? Trebuie spus mai întâi că medicii de familie pot elibera concediu medical pentru persoanele aflate în carantină din cauza coronavirusului în centrele speciale (cele ale Ministerului Sănătății) sau în autozilare la domiciliu. Însă, atenție, persoanele aflate în această situație nu vor fi plătite cu 100% din salariu!

Angajatorii trebuie informați imediat ce apare o astfel de situație, caz în care concendiul medical va fi trimis prin e-mail; la finalul perioadei de carantină vor fi aduse și actele în original, așadar niciun motiv de îngrijorare pentru angajați.

Plata unui concediu medical presupune achitarea a 75% din valoarea brută a salariului. Un calcul simplu arată că, la un salariu mediu brut de 5000 de lei, angajatul va primi pentru 10 zile de carantină 2688 lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase