Omicron poate fi mai periculoasă decât Delta. Octavian Jurma: În Romania, fiecare val care teoretic a terminat pandemia a fost urmat practic de un val și mai periculos

Omicron poate fi mai periculoasă decât Delta. Octavian Jurma: În Romania, fiecare val care teoretic a terminat pandemia a fost urmat practic de un val și mai periculos
Sursa foto: Facebook/Octavian P Jurma
Publicat: 22/01/2022, 10:31

Epidemiologul Octavian Jurma atrage atenția, într-un mesaj publicat pe contul de Facebook, în care citează cele mai recente studii internaționale, că variantele mai contagioase pot fi la fel de îngrijorătoare ca cele mai letale.

Medicul Octavian Jurma explică de ce trebuie să fim extrem de prudenți în a considera o versiune cu 50% mai puțin letală o veste bună chiar dacă aflăm în același timp că este cu 500% mai infectioasă și anume pentru că o versiunea cu 50% mai infecțioasă produce de 11 ori mai multe decese decât una cu 50% mai letală.

„Așadar o versiune mult mai contagioasă, dar mai puțin letală poate înseamna o veste bună individual, însă este o veste proastă pentru populație și pentru sistemul public de sănătate. Iar colapsul sistemului de sănătate este o veste proastă pentru oricine are individual nevoie de spital. Într-o țară ulta-individualistă ca România cu un guvern semi-negaționist și ultra-relaxat, o versiune mult mai infecțioasă este o veste foarte proastă pentru populație”, a scris medicul pe Facebook, vineri seara.

Conform ultimelor date publicate de Centrul Național de Supreveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, începând din 4 decembrie, când au fost confirmate primele două cazuri de infecție cu tulpina sud-africană din țarp, și până la data de 16 ianuarie, au fost înregistrate 617 cazuri, niciunul soldat cu deces.

Datelor din Europa citate de Octavian Jurma confirmă că valul Omicron poate produce mai puține decese și internări la secțiile de terapie intensivă, însă numărul de internări a crescut vertiginos chiar și în țările cu o acoperire vaccinală mai marea ca Romania, punând o presiune uriașă pe sisteme de sănătate mult mai performante.

Mari probleme pe termen scurt,  dar și lung

Mai mult, epidemiologul menționează un alt aspect, respectiv numărul mare de infectări și internări în rândul copiilor.

„Școlile nu sunt simple focare, sunt noduri de rețea care conectează grupuri sociale care nu au alte conexiuni între ele. Chiar și familii care lucrează în izolare de acasa și nu au nici contact social direct cu lumea exterioară se pot infecta prin intermediul copiilor obligați să meargă fizic în scoli infestate de COVID-19. Din punct de vedere al spitalizărilor, Omicron este pentru copii și tineri o variantă mai periculoasă decât Delta, chiar dacă din fericire nu este și mai letală”, scrie medicul.

Potrivit sursei citate, faptul că virusul este lăsat să circule nestingherit și să producă de două ori mai multe cazuri decât Delta o să ne producă mari probleme atât pe termen scurt, cât și pe termen lung datorită long-COVID.

„Eșecul adoptării certificatului verde și implict eșecul campaniei de vaccinare nu trebuia răsplătit cu relaxare, dar nici pedepsit cu „vaccinarea mioritică” (infectare obligatorie în masă) Văd că mulți au început să creadă politicieni care anunță acum sfârșitul pandemiei chiar înainte de a trece valul 5. Toate aceste mesaje descurajează și mai mult vaccinarea de care avem nevoie să îmblânzim varianta Omicron, care e doar cu 25% mai puțin severă nativ decât Delta”, a spus Octavian Jurma, amintind că politicienii au mai prevzionat o dată pandemia, după valul 3-Alpha, apoi au fost luați prin surprindere de valul 4-Delta.

„Pandemia se va termina doar dacă virusul se va plictisi de noi și va pleca sau dacă ne vom plictisi noi de virus și ne vom vaccina. Pana atunci, asa cum se vede, în Romania fiecare val care teoretic a terminat pandemia a fost urmat practic de un val și mai periculos”, a conchis Octavian Jurma.

De la începutul pandemiei și până în 16 ianuarie, potrivit ultimului raport săptămânal al CNSCBT, 85,9% din totalul deceselor în urma infecției cu COVID-19 au fost la persoane peste 60 ani. Majoritatea – 54,5% din decese – la bărbați. Cei mai mulți – 93.2% – din decedați aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Până pe 21 ianuarie, doar 8.044.776 persoane erau vaccinate cu cel puțin o doză în România.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping