OMS cere SUA să transmită informaţii despre originile COVID-19 după ce mai multe autorități americane au spus că a fost vorba de un „incident de LABORATOR” din China

OMS cere SUA să transmită informaţii despre originile COVID-19 după ce mai multe autorități americane au spus că a fost vorba de un „incident de LABORATOR” din China
Publicat: 04/03/2023, 07:29
Actualizat: 04/03/2023, 14:18

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îndeamnă toate ţările să făcă publice datele pe care le au despre originile COVID-19, după ce afirmaţiile mai multor agenţii guvernamentale americane conform cărora la originea pandemiei ar fi fost o scurgere dintr-un laborator chinezesc au fost negate cu furie de Beijing.

„Dacă vreo ţară are informaţii despre originile pandemiei, este esenţial ca aceste informaţii să fie prezentate OMS şi comunităţii ştiinţifice internaţionale”, a declarat vineri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

La începutul săptămânii, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că agenţia sa a evaluat acum că sursa pandemiei de Covid-19 este „cel mai probabil un potenţial incident de laborator în Wuhan”.

Primele infecţii cu coronavirus au fost înregistrate la sfârşitul anului 2019 în oraşul chinez, care găzduieşte un laborator de cercetare a virusurilor. Oficialii chinezi au negat afirmaţia FBI, numind-o o campanie de calomnie împotriva Beijingului, conform The Guardian, citat de News.ro.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că OMS nu a dorit să învinovăţească, dar a vrut să „progreseze în a înţelege cum a început această pandemie, astfel încât să putem preveni, pregăti şi răspunde la viitoarele epidemii şi pandemii”.

Covid-19 / Sursă Foto: Pixabay – Ilustrativ

Unele studii sugerează că virusul a trecut de la animale la oameni în Wuhan

Unele studii sugerează că virusul a făcut saltul de la animale la oameni în Wuhan, China, posibil pe piața de fructe de mare și animale din oraș.

Piața se află la 40 de minute de mers cu mașina de un laborator, respectiv Institutul de Virologie Wuhan, care a efectuat cercetări asupra coronavirusurilor.

Alte agenții guvernamentale americane au tras concluzii diferite față de cele ale FBI, cu grade diferite de încredere în constatările lor.

Guvernul chinez nu a răspuns încă comentariilor făcute de Wray. Cu toate acestea, luni, a respins informațiile din presă conform cărora Departamentul de energie al SUA a evaluat cu „încredere scăzută” că Covid s-a scurs dintr-un laborator. Agenția a spus anterior că este indecisă cu privire la modul în care a început pandemiea.

Beijingul a făcut, de asemenea, aluzie la o investigație din 2021 a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a numit teoria scurgerii din laborator „extrem de puțin probabilă”.

Pandemia de COVID a fost cel mai probabil provocată de o scurgere dintr-un LABORATOR din China, conform Departamentului de Energie al SUA

Virusul care a dus la pandemia de Covid-19 a apărut cel mai probabil ca urmare a unei scurgeri din laborator, dar nu ca parte a unui program de arme, potrivit unui studiu actualizat şi clasificat al Departamentului de Energie al SUA din 2021, furnizat Casei Albe şi parlamentarilor americani de rang înalt.

Virusul care a condus la apariția pandemiei a apărut cel mai probabil dintr-o scurgere de laborator, dar nu ca parte a unui program de arme, potrivit unui studiu actualizat și clasificat al departamentului de energie al SUA din 2021, furnizat Casei Albe și parlamentarilor americani de rang înalt, scrie Wall Street Journal, citat de The Guardian.

Descoperirea departamentului apare într-o actualizare a unui document din biroul directorului de Informații Naționale Avril Haines, notează jurnaliștii WSJ. Informația apare după ce o constatare emisă cu „încredere moderată” de către FBI arăta că virusul s-a răspândit după scurgerea dintr-un laborator chinez.

Concluzia departamentului de energie – care supraveghează o rețea de 17 laboratoare din SUA, inclusiv domenii de biologie avansată – ar fi semnificativă, în ciuda faptului că, după cum se spune în raport, agenția și-a făcut raportul actualizat cu „încredere scăzută”.

Ipotezele contradictorii cu privire la originile Covid-19 s-au centrat fie pe un animal neidentificat care transmite virusul la oameni, fie pe scurgerea accidentală a acestuia dintr-un laborator de cercetare chinez din Wuhan.

OMS: COVID-19 a provocat aproape 7 milioane de decese în întreaga lume

Răspândirea Covid-19, doar unul dintr-o serie de coronavirusuri infecţioase care au apărut, a surprins organismele globale de sănătate la începutul anului 2020. De atunci, a provocat aproape 7 milioane de decese în întreaga lume, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şi a perturbat comerţul şi turismul.

Fostul preşedinte american Donald Trump a politizat problema, numind-o „virusul Chinei”, lucru pe care succesorul său democrat Joe Biden a încercat să-l evite.

Descoperirile actualizate ale departamentului de energie sunt în contradicţie cu rapoartele altor patru agenţii de informaţii americane care au conchis că epidemia a început ca rezultat al transmiterii naturale de la un animal infectat. Două agenţii rămân nehotărâte.

Oficialii americani, scrie Wall Street Journal, au refuzat să discute noile informaţii sau analize care au determinat departamentul de energie să-şi schimbe poziţia. Ei au mai remarcat că departamentul de energie şi FBI au ajuns la aceeaşi concluzie din motive diferite.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia