OMS cere SUA să transmită informaţii despre originile COVID-19 după ce mai multe autorități americane au spus că a fost vorba de un „incident de LABORATOR” din China

OMS cere SUA să transmită informaţii despre originile COVID-19 după ce mai multe autorități americane au spus că a fost vorba de un „incident de LABORATOR” din China
Publicat: 04/03/2023, 07:29
Actualizat: 04/03/2023, 14:18

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îndeamnă toate ţările să făcă publice datele pe care le au despre originile COVID-19, după ce afirmaţiile mai multor agenţii guvernamentale americane conform cărora la originea pandemiei ar fi fost o scurgere dintr-un laborator chinezesc au fost negate cu furie de Beijing.

„Dacă vreo ţară are informaţii despre originile pandemiei, este esenţial ca aceste informaţii să fie prezentate OMS şi comunităţii ştiinţifice internaţionale”, a declarat vineri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

La începutul săptămânii, directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că agenţia sa a evaluat acum că sursa pandemiei de Covid-19 este „cel mai probabil un potenţial incident de laborator în Wuhan”.

Primele infecţii cu coronavirus au fost înregistrate la sfârşitul anului 2019 în oraşul chinez, care găzduieşte un laborator de cercetare a virusurilor. Oficialii chinezi au negat afirmaţia FBI, numind-o o campanie de calomnie împotriva Beijingului, conform The Guardian, citat de News.ro.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că OMS nu a dorit să învinovăţească, dar a vrut să „progreseze în a înţelege cum a început această pandemie, astfel încât să putem preveni, pregăti şi răspunde la viitoarele epidemii şi pandemii”.

Covid-19 / Sursă Foto: Pixabay – Ilustrativ

Unele studii sugerează că virusul a trecut de la animale la oameni în Wuhan

Unele studii sugerează că virusul a făcut saltul de la animale la oameni în Wuhan, China, posibil pe piața de fructe de mare și animale din oraș.

Piața se află la 40 de minute de mers cu mașina de un laborator, respectiv Institutul de Virologie Wuhan, care a efectuat cercetări asupra coronavirusurilor.

Alte agenții guvernamentale americane au tras concluzii diferite față de cele ale FBI, cu grade diferite de încredere în constatările lor.

Guvernul chinez nu a răspuns încă comentariilor făcute de Wray. Cu toate acestea, luni, a respins informațiile din presă conform cărora Departamentul de energie al SUA a evaluat cu „încredere scăzută” că Covid s-a scurs dintr-un laborator. Agenția a spus anterior că este indecisă cu privire la modul în care a început pandemiea.

Beijingul a făcut, de asemenea, aluzie la o investigație din 2021 a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a numit teoria scurgerii din laborator „extrem de puțin probabilă”.

Pandemia de COVID a fost cel mai probabil provocată de o scurgere dintr-un LABORATOR din China, conform Departamentului de Energie al SUA

Virusul care a dus la pandemia de Covid-19 a apărut cel mai probabil ca urmare a unei scurgeri din laborator, dar nu ca parte a unui program de arme, potrivit unui studiu actualizat şi clasificat al Departamentului de Energie al SUA din 2021, furnizat Casei Albe şi parlamentarilor americani de rang înalt.

Virusul care a condus la apariția pandemiei a apărut cel mai probabil dintr-o scurgere de laborator, dar nu ca parte a unui program de arme, potrivit unui studiu actualizat și clasificat al departamentului de energie al SUA din 2021, furnizat Casei Albe și parlamentarilor americani de rang înalt, scrie Wall Street Journal, citat de The Guardian.

Descoperirea departamentului apare într-o actualizare a unui document din biroul directorului de Informații Naționale Avril Haines, notează jurnaliștii WSJ. Informația apare după ce o constatare emisă cu „încredere moderată” de către FBI arăta că virusul s-a răspândit după scurgerea dintr-un laborator chinez.

Concluzia departamentului de energie – care supraveghează o rețea de 17 laboratoare din SUA, inclusiv domenii de biologie avansată – ar fi semnificativă, în ciuda faptului că, după cum se spune în raport, agenția și-a făcut raportul actualizat cu „încredere scăzută”.

Ipotezele contradictorii cu privire la originile Covid-19 s-au centrat fie pe un animal neidentificat care transmite virusul la oameni, fie pe scurgerea accidentală a acestuia dintr-un laborator de cercetare chinez din Wuhan.

OMS: COVID-19 a provocat aproape 7 milioane de decese în întreaga lume

Răspândirea Covid-19, doar unul dintr-o serie de coronavirusuri infecţioase care au apărut, a surprins organismele globale de sănătate la începutul anului 2020. De atunci, a provocat aproape 7 milioane de decese în întreaga lume, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, şi a perturbat comerţul şi turismul.

Fostul preşedinte american Donald Trump a politizat problema, numind-o „virusul Chinei”, lucru pe care succesorul său democrat Joe Biden a încercat să-l evite.

Descoperirile actualizate ale departamentului de energie sunt în contradicţie cu rapoartele altor patru agenţii de informaţii americane care au conchis că epidemia a început ca rezultat al transmiterii naturale de la un animal infectat. Două agenţii rămân nehotărâte.

Oficialii americani, scrie Wall Street Journal, au refuzat să discute noile informaţii sau analize care au determinat departamentul de energie să-şi schimbe poziţia. Ei au mai remarcat că departamentul de energie şi FBI au ajuns la aceeaşi concluzie din motive diferite.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
”Fratele” multi-milionar al Prodancei s-a sinucis la Dubai! El a avut în trecut inclusiv o...
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
VIDEO „Lichidare în masă”: Rușii repetă greșeala de a-și aduna soldații în careu, ucrainenii trimit...
Băiețel de 8 ani, în stare gravă după o vacanță cu familia într-un resort de...
Momentul când agresorul se îndreaptă spre apartamentul prostituatei din Iaşi. Ionuţ a agaţat-o pe Raimonda...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Gabriela Cristea l-a prins în fapt! Tavi Clonda era cu fosta la mall + El...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
Tatăl lui Sebi își strigă durerea, după accidentul de la 2 Mai! Declarații în lacrimi,...
Rămân cu indexarea de 13,8%! Acești pensionari nu vor primi pensii mai mari după recalcularea...
Părinţii victimelor lui Vlad Pascu cer schimbarea încadrării faptelor în omor: Nu ne va alina...
Cele 4 zodii pentru care astrele s-au aliniat și vor domina lumea! Nimeni nu le...
Ce ÎNSEAMNĂ când ți se OFILESC plantele în casă?
SE SCHIMBĂ HARTA lângă România?! Anunțul teribil va fi făcut pe 29 FEBRUARIE
De ce a ieșit Mihaela Tatu din TV. Fosta vedetă și-a schimbat profesia
VIDEO | Daniela Crudu, apariție rară la televizior alături de sora ei. Cum arată acum...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce apariția cancerului