Oxford anunță: Potențialul vaccin împotriva COVID-19 are o eficacitate de peste 70%

Oxford anunță: Potențialul vaccin împotriva COVID-19 are o eficacitate de peste 70%
Oxford anunță: Potențialul vaccin împotriva COVID-19 are o eficacitate de peste 70% / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 23/11/2020, 10:09
Actualizat: 23/11/2020, 11:16

Potrivit datelor preliminare din studiile de fază 3, potențialul vaccin împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitătea Oxford are o eficacitate de 70,4%.

Eficacitatea depinde de regimul de dozare, potrivit oamenilor de știință. Vaccinul, care este dezvoltat împreună cu compania farmaceutică AstraZeneca, este eficient în proporție de 90% dacă este administrat în jumătate de doză și apoi în doză completă și în proporție de 62% dacă este administrat în două doze complete, potrivit unui comunicat de presă al Oxford.

De asemenea, sursa citată a anunțat că nu au existat cazuri severe de boală sau cazuri care să necesite spitalizare în rândul celor care au primit potențialul vaccin împotriva COVID-19.

Vaccinul dezvoltat de Oxford, cu o eficiență de peste 70%

„Aceste constatări arată că avem un vaccin eficient care va salva multe vieți. În mod interesant, am constatat că una dintre schemele noastre de dozare poate fi eficientă în jur de 90% și, dacă se utilizează acest regim de dozare, mai multe persoane ar putea fi vaccinate luând în considerare actualul plan de aprovizionare”, a declarat profesorul Andrew Pollard, anchetatorul șef al Oxford Vaccine Group.

Noua veste vine în contextul în care echipa a anunțat săptămâna trecută că studiile de fază 2 pe adulți vârstnici sănătoși au arătat că potențialul vaccin este sigur și provoacă un răspuns imun.

„Anunțul de astăzi ne duce cu un pas mai aproape de momentul în care putem folosi vaccinurile pentru a pune capăt crizei provocate de SARS-CoV-2. Vom continua să lucrăm pentru a furniza informații detaliate autorităților de reglementare. A fost un privilegiu să fac parte din acest efort multinațional care va aduce beneficii pentru întreaga lume”, a declarat Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford.

Studiul de fază 2, care a implicat 560 de adulți, inclusiv 240 de peste 70 de ani, a constatat că vaccinul provoacă puține efecte secundare și induce răspunsuri imune în ambele părți ale sistemului imunitar la toate grupele de vârstă.

„Va aduce beneficii pentru întreaga lume”

Oxford va sprijini acum AstraZeneca în transmiterea atât a datelor intermediare de fază III privind eficacitatea, cât și a datelor extinse privind siguranța tuturor autorităților de reglementare din întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie, Europa și Brazilia, pentru verificarea independentă și aprobarea produselor, inclusiv pentru utilizare de urgență. Multe autorități de reglementare au analizat informațiile referitoare la studiile clinice pe tot parcursul acestora.

În paralel, Oxford transmite analiza completă a datelor intermediare de fază III pentru revizuirea independentă de către colegi din domeniu și publicarea științifică.

Studiile clinice, cu peste 24.000 de participanți din diverse grupuri rasiale și geografice din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud, continuă iar următoarele informații referitoare la acestea vor viza analiza finală.

Alte studii se desfășoară în Statele Unite, Kenya, Japonia și India, iar echipa de testare se așteaptă să aibă aproximativ 60.000 de participanți până la sfârșitul anului. Aceste studii vor oferi autorităților de reglementare informații suplimentare despre eficacitatea și siguranța vaccinului candidat dezvoltat de Oxford, inclusiv durata protecției și informații referitoare la eficiența produsului în stoparea transmiterii COVID-19.

De asemenea, și vaccinurile dezvoltate de Pfizer și Moderna au o eficacitate de peste 90%.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech a fost eficient în proporție de 94% în cazul adulților cu vârsta de peste 65 de ani, care sunt mai expuși riscului de a dezvolta o formă severă de boală.

Unii experți susțin în prezent un vaccin ar putea fi pus la dispoziție până la sfârșitul anului 2020 pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru cei care sunt mai vulnerabili.

Vaccinul Oxford, deși aparent mai puțin eficient decât cel Pfizer și Moderna, este fabricat dintr-un virus de răceală care a fost modificat genetic și „slăbit”. Spre deosebire de vaccinul dezvoltat de Pfizer, acesta poate fi păstrat la temperatur specifice frigiderelor casnice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping