PANDEMIE. Alexandru Rafila: Trebuie să învățăm să funcționăm cu noul coronavirus! Economia nu o să reziste la o a doua perioadă de izolare

PANDEMIE. Alexandru Rafila: Trebuie să învățăm să funcționăm cu noul coronavirus! Economia nu o să reziste la o a doua perioadă de izolare
Rafila propune o simulare a începerii anului școlar: „Nu știu cum vor funcționa separatoarele de plexiglas în cazul copiilor mici”
Publicat: 29/06/2020, 14:18

Alexandru Rafila susține că trebuie să învățăm să funcționăm cu noul coronavirus și atrage atenția că economia nu va rezista unei a doua perioade de izolare, precum cea din timpul stării de urgență. 

Președintele Societății Române de Microbiologie punctează faptul că trebuie să învățăm să funcționăm cu acest virus, însă încercând să respectăm câteva măsuri, potrivit hotnews.ro.

„Nu știu cine ar trebui să reziste la a doua perioadă de izolare, în mod sigur economia nu o să reziste la o a doua perioadă de izolare. Noi trebuie să învățăm să funcționăm cu acest virus, dar încercând să respectăm câteva măsuri. Altfel, ideea asta cu izolarea, cu armonica, izolăm, deschidem, izolăm, deschidem, dacă facem de multe ori acest exercițiu, cred că după aia nu mai e cazul să punem niciun fel de întrebare”, avertizează Alexandru Rafila.

„Trebuie să facem un efort individual ca să avem un răspuns colectiv”

Pe 26 iunie, la o zi după ce România înregistra un record negativ în ceea ce privește infectările cu noul coronavirus, profesorul Rafila avertiza precizând că țara noastră se află pe locul 3 în Europa la incidența cazurilor noi de îmbolnăviri.

România este devansată doar de Suedia și Portugalia în acest clasament nedorit care evidențiază numărul de cazuri noi la 100.000 de locuitori.

„Este vorba despre un indicator care este luat în considerare la nivelul Comisiei Europene, indicator care apreciază gravitatea situației într-o țară membră a Uniunii Europene. Acest indicator se numește incidență cumulată și se referă la numărul de cazuri la 100.000 de locuitori înregistrat într-un interval de 14 zile. România se află pe locul 3, după Suedia și Portugalia. O concluzie este că trebuie să facem un efort individual ca să avem un răspuns colectiv”, a declarat profesorul Rafila.

5-6% din testele efectuate în zilele de weekend au scos la iveală noi îmbolnăviri, o proporție alarmantă care nu mai fusese înregistrată de la începutul lunii mai.

„În lipsa cooperării cetățenilor, măsurile au un efect limitat”

De asemenea, specialisul a vorbit și în cadrul ediției din 25 iunie a emisiunii GÂNDUL LIVE despre numărul tot mai crescut al infectărilor cu SARS-CoV-2 după ce pe 15 iunie au fost implementate noi măsuri de relaxare a restricțiilor, însă a precizat că acest fapt este cauzat mai degrabă de „relaxarea unor cetățeni”.

„Este o dublare a numărului de cazuri, e deja evident, de două săptămâni, coincide cu data de 1 iunie, practic, creșterea a apărut la o săptămână, se corelează mai puțin cu măsurile de relaxare, ci mai mult cu relaxarea unor cetățeni care cred că măsurile de protecție sunt facultative și acționează în consecință. Ați făcut referire la un pelerinaj, unde trebuie să avem grijă să nu ne înghesuim.

Este nevoie de o campanie mai consistentă de educare

Trebuie să purtăm masca. Sfatul meu e să avem o campanie mai consistentă de educare. În lipsa cooperării cetățenilor, măsurile au un efect limitat. Dacă insistăm în zona educativă, încercăm să găsim mesaje care să poată să fie luate în considerare de cetățeni, să demonstrăm că boala asta nu e o glumă, oamenii se vor adapta.

Și în Italia unde a fost o situație catastrofală și acum raportat la populație au de 3 ori mai puține cazuri decât România”, a declarat Alexandru Rafila la GÂNDUL LIVE.

Până astăzi, 29 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 26.582 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.912 au fost declarate vindecate și externate.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 269 noi cazuri de îmbolnăvire.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”