PANDEMIE. Alexandru Rafila: Trebuie să învățăm să funcționăm cu noul coronavirus! Economia nu o să reziste la o a doua perioadă de izolare

Redactor:
Alexandra Mortu
PANDEMIE. Alexandru Rafila: Trebuie să învățăm să funcționăm cu noul coronavirus! Economia nu o să reziste la o a doua perioadă de izolare
Rafila propune o simulare a începerii anului școlar: „Nu știu cum vor funcționa separatoarele de plexiglas în cazul copiilor mici”

Alexandru Rafila susține că trebuie să învățăm să funcționăm cu noul coronavirus și atrage atenția că economia nu va rezista unei a doua perioade de izolare, precum cea din timpul stării de urgență. 

Președintele Societății Române de Microbiologie punctează faptul că trebuie să învățăm să funcționăm cu acest virus, însă încercând să respectăm câteva măsuri, potrivit hotnews.ro.

„Nu știu cine ar trebui să reziste la a doua perioadă de izolare, în mod sigur economia nu o să reziste la o a doua perioadă de izolare. Noi trebuie să învățăm să funcționăm cu acest virus, dar încercând să respectăm câteva măsuri. Altfel, ideea asta cu izolarea, cu armonica, izolăm, deschidem, izolăm, deschidem, dacă facem de multe ori acest exercițiu, cred că după aia nu mai e cazul să punem niciun fel de întrebare”, avertizează Alexandru Rafila.

„Trebuie să facem un efort individual ca să avem un răspuns colectiv”

Pe 26 iunie, la o zi după ce România înregistra un record negativ în ceea ce privește infectările cu noul coronavirus, profesorul Rafila avertiza precizând că țara noastră se află pe locul 3 în Europa la incidența cazurilor noi de îmbolnăviri.

România este devansată doar de Suedia și Portugalia în acest clasament nedorit care evidențiază numărul de cazuri noi la 100.000 de locuitori.

„Este vorba despre un indicator care este luat în considerare la nivelul Comisiei Europene, indicator care apreciază gravitatea situației într-o țară membră a Uniunii Europene. Acest indicator se numește incidență cumulată și se referă la numărul de cazuri la 100.000 de locuitori înregistrat într-un interval de 14 zile. România se află pe locul 3, după Suedia și Portugalia. O concluzie este că trebuie să facem un efort individual ca să avem un răspuns colectiv”, a declarat profesorul Rafila.

5-6% din testele efectuate în zilele de weekend au scos la iveală noi îmbolnăviri, o proporție alarmantă care nu mai fusese înregistrată de la începutul lunii mai.

„În lipsa cooperării cetățenilor, măsurile au un efect limitat”

De asemenea, specialisul a vorbit și în cadrul ediției din 25 iunie a emisiunii GÂNDUL LIVE despre numărul tot mai crescut al infectărilor cu SARS-CoV-2 după ce pe 15 iunie au fost implementate noi măsuri de relaxare a restricțiilor, însă a precizat că acest fapt este cauzat mai degrabă de „relaxarea unor cetățeni”.

„Este o dublare a numărului de cazuri, e deja evident, de două săptămâni, coincide cu data de 1 iunie, practic, creșterea a apărut la o săptămână, se corelează mai puțin cu măsurile de relaxare, ci mai mult cu relaxarea unor cetățeni care cred că măsurile de protecție sunt facultative și acționează în consecință. Ați făcut referire la un pelerinaj, unde trebuie să avem grijă să nu ne înghesuim.

Este nevoie de o campanie mai consistentă de educare

Trebuie să purtăm masca. Sfatul meu e să avem o campanie mai consistentă de educare. În lipsa cooperării cetățenilor, măsurile au un efect limitat. Dacă insistăm în zona educativă, încercăm să găsim mesaje care să poată să fie luate în considerare de cetățeni, să demonstrăm că boala asta nu e o glumă, oamenii se vor adapta.

Și în Italia unde a fost o situație catastrofală și acum raportat la populație au de 3 ori mai puține cazuri decât România”, a declarat Alexandru Rafila la GÂNDUL LIVE.

Până astăzi, 29 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 26.582 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.912 au fost declarate vindecate și externate.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 269 noi cazuri de îmbolnăvire.

 

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Primul cântăreț din România care recunoaște: 'Da, sunt gay'
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Românii din Israel trăiesc în teroare: „Au început să se bată, să împuște poliția, să...
Primul cântăreț din România care recunoaște: 'Da, sunt gay'
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Veste cumplită pentru românii care stau la bloc. Cu cât se scumpesc gazele din iulie
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide