GÂNDUL LIVE. Alexandru Rafila: „În lipsa cooperării cetățenilor, măsurile anti-Covid au un efect limitat”

Redactor:
Silviu Bănilă

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, reprezentantul României la OMS, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre cum au înțeles unii români să nu respecte măsurile în perioada epidemiei, după relaxarea din 15 iunie.

„Este o dublare a numărului de cazuri, e deja evident, de două săptămâni, coincide cu data de 1 iunie, practic, creșterea a apărut la o săptămână, se corelează mai puțin cu măsurile de relaxare, ci mai mult cu relaxarea unor cetățeni care cred că măsurile de protecție sunt facultative și acționează în consecință. Ați făcut referire la un pelerinaj, unde trebuie să avem grijă să nu ne înghesuim.

Este nevoie de o campanie mai consistentă de educare

Trebuie să purtăm masca. Sfatul meu e să avem o campanie mai consistentă de educare. În lipsa cooperării cetățenilor, măsurile au un efect limitat. Dacă insistăm în zona educativă, încercăm să găsim mesaje care să poată să fie luate în considerare de cetățeni, să demonstrăm că boala asta nu e o glumă, oamenii se vor adapta.

Și în Italia unde a fost o situație catastrofală și acum raportat la populație au de 3 ori mai puține cazuri decât România”, a declarat Alexandru Rafila la GÂNDUL LIVE.

Ce spune Alexandru Rafila despre reinfectarea cu noul coronavirus a trei sibieni: În ceea ce privește existența a două tulpini, eu sunt rezervat

În timp ce ministrul Sănătății spune că cei trei sibieni reinfectați cu noul coronavirus ar fi avut de-a face cu două tulpini diferite, profesorul Alexandru Rafila este reticent în fața aceste ipoteze. Reprezentantul României la OMS spune că este foarte posibil ca persoanele reinfectate să nu fi avut un nivel protector de anticorpi.

Deși cazul de la Sibiu e unul nou pentru România, la nivel mondial s-a mai întâmplat ca un pacient să se infecteze a doua oară, spune profesorul Rafila.

Eu nu cred că aveau anticorpii, sau anticorpii pe care îi aveau erau la un nivel foarte redus sau aveau un tip de anticorpi care nu erau anticorpii neutralizanți ai virusului.

Inchide