Peste 90.000 de persoane programate la vaccinare pentru luna ianuarie / Anunțul medicului Valeriu Gheorghiță

Peste 90.000 de persoane programate la vaccinare pentru luna ianuarie / Anunțul medicului Valeriu Gheorghiță
Peste 90.000 de persoane programate la vaccinare pentru luna ianuarie / Anunțul medicului Valeriu Gheorghiță
Publicat: 04/01/2021, 06:35
Actualizat: 04/01/2021, 06:38

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a declarat, duminică seara, că pentru luna ianuarie sunt făcute deja peste 90.000 de programări pentru vaccinare și acestea continuă.

„Pentru toată luna ianuarie, inclusiv tranşa din decembrie, vorbim de circa 750.000 de doze, deci practic acest număr de doze este suficient pentru a acoperi prima etapă”, a spus Gheorghiță, potrivit Adevărul.ro, care citează Digi24.

În cele 900 de centre de vaccinare, capacitatea ar trebui să atingă 140.000 de persoane pe zi.

Medicul a vorbit despre o „lipsă de sincronizare” a platformei de programare, care a permis programarea în număr mic a oamenilor. El își asumă acest impediment.

„A fost o situaţie extrem de neplăcută, pe care mi-o asum, însă fiecare persoană, pot să vă asigur, a fost sunată şi s-a explicat această problemă legată de sistemul de programare şi a fost reprogramată. Deci din acest punct de vedere lucrurile sunt corectate, însă activitatea ar trebui să fie normală începând de mâine şi să nu mai existe probleme de acest gen”, a subliniat medicul.

90.000 de români programați pentru luna ianuarie

Acesta a spus că fiecare centru de vaccinare solicită necesarul de vaccinuri, iar DSP realizează centralizarea și anunță centrul de stocare.

„Practic, dacă ne facem un necesar corect de vaccinuri şi avem o evaluare cât se poate de clară a persoanelor programate în sistemul de programare pe centrul la care noi facem referire, atunci nu ar trebui să existe această problemă. Au mai fost situaţii, pentru că eu am transmis cât de poate de clar ca persoanele care se adresează unui centru, chiar dacă nu sunt programate, să încercăm să asigurăm vaccinarea acestor persoane, desigur în mod deosebit, ţinând cont de persoanele care deja au o programare făcută, dar dacă vom mai avea vaccinuri ar trebui să asigurăm şi vaccinarea persoanelor care se prezintă spontan la un centru de vaccinare, respectând toate celelalte proceduri medicale, de triaj şi tot ce înseamnă reguli de bună practică medicală”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Până sâmbătă, erau deja peste 90.000 de români programați pentru ianuarie la vaccin și programările continuă.

„Pentru toată luna ianuarie, inclusiv tranşa din decembrie, vorbim de circa 750.000 de doze, deci practic acest număr de doze este suficient pentru a acoperi prima etapă, etapă care, de fapt, cuprinde un număr estimativ de circa 300.000 de persoane, atât lucrători din sistemul medical, cât şi social, dacă ne gândim la faptul că am avea o rată de acoperire, teoretic, de sută la sută, chiar şi în acest caz vom putea asigura atât doza iniţială, cât şi rapelul, şi mai avem un rest de circa 150.000 de doze care vor putea fi alocate cel puţin în prima fază pentru personalul din centrele rezidenţiale şi medico-sociale, pentru că vorbim de un număr de circa 40.000 de persoane internate în aceste centre”, a afirmat medicul.

„În martie am putea vorbi de cea de-a treia etapă de vaccinare a populației generale”

Bineînțeles că ritmul de vaccinare va depinde de câte doze avem disponibile.

Capacitatea de vaccinare în cele 900 de centre de vaccinare ar putea să atingă cel puţin 140.000 de persoane în fiecare zi. Dacă am avea atâtea vaccinuri, atunci aş putea să vă spun că în perioada lunii martie am putea deja să vorbim de cea de-a treia etapă de vaccinare a populaţiei generale”, a susţinut el.

Vaccinarea împotriva Covid-19 pentru Etapa I se extinde, de luni, în toată țara. Duminică a început distribuirea a peste 36.000 de doze de vaccin.

„Începând de mâine, 4 ianuarie 2021, activitatea de vaccinare pentru Etapa I se va extinde pe tot teritoriul României. Astfel, vor intra în activitate, la nivel naţional, peste 90% din cele 376 de centre de vaccinare care deservesc personalul medical şi personalul din centrele medico-sociale”, a transmis, duminică după-amiază, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase