Plămânii persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 sunt protejați chiar dacă se îmbolnăvesc. Ce spun ultimele studii

Plămânii persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 sunt protejați chiar dacă se îmbolnăvesc. Ce spun ultimele studii
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 05/08/2021, 12:19
Actualizat: 05/08/2021, 12:57

Rezultatele unor noi cercetări din India arată că persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19, dar care se îmbolnăvesc, nu au plămânii afectați, cum se întâmplă în cazul bolnavilor nevaccinați. Și în România, câteva zeci de mii de persoane au făcut boala, deși aveau fie o doză, fie două administrate.

Oamenii de știință din India au studiat 229 de adulți, cu vârsta medie de 45 de ani, dintre care 205 (89%) au fost confirmați cu COVID-19, iar 24 erau suspecți, prezentau simptome specifice, chiar dacă testele erau negative, potrivit studiului postat pe platforma medRxiv, pe 3 august, înainte de evaluarea experților independenți.

Apoximativ o treime dintre participanți erau vaccinați complet (13%) sau parțial (17%), iar restul nu fuseseră imunizați.

„Vaccinarea completă a pacienților poate fi esențială pentru prevenirea bolii pulmonare severe”, se arată în concluzia studiului.

Vaccinarea reduce severitatea bolii COVID-19

Conform rezultatelor studiului, din scorul total maxim posibil de 25 – respectiv o notă de 5 pentru cei cinci lobi au fiecărui plâmân – „nota” medie de afectare a plămânului a fost 0 la cei complet vaccinați. Cei parțial vaccinați au avut în medie nota 4, iar cei nevaccinați, nota 11.

Dr. Jaimin Trivedi de la Universitatea Louisville din Kentucky, coautor al studiului, a spus că rezultatele subliniază „faptul că vaccinarea reduce severitatea bolii Covid-19 chiar dacă nu previne infecția la unii pacienți”, relatează Hotnews, care citeză Reuters.

Și datele Institutului Național de Sănătătate Publică (INSP), care a centralizat evoluția celor care s-au infectat cu COVID-19 după vaccinare – arată fără echivoc că cei cu schema completă sunt mult mai bine protejați.

Potrivit INSP, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, în perioada care începe la finalul lui decembrie 2020, și până pe 31 iulie anul acesta, peste 29.000 de români au făcut boala, deși erau vaccinați fie cu o doză, fie cu ambele.

De la începutul campaniei de vaccinare, 27 decembrie 2020, până miercuri, 4 august, au fost administrate 9.456.458 de doze de vaccin, potrivit informării Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 (CNCAV), iar numîrul persoanelor care au primit prima doză a trecut pragul de cinci milioane.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult