PREVENȚIE. Cetățenii vor fi avertizați, în timp real, de riscul de contaminare într-o anumită zonă. Ce instituție va implementa aplicația „Coronavirus COVID-19 România”

PREVENȚIE. Cetățenii vor fi avertizați, în timp real, de riscul de contaminare într-o anumită zonă. Ce instituție va implementa aplicația „Coronavirus COVID-19 România”
Aplicația Coronavirus COVID-19 România monitorizează şi centralizează date cu privire la răspândirea virusului SARS-CoV-2 la nivel național / Sursa: Pixabay
Publicat: 12/06/2020, 12:39

Spitalul Militar Central va implementa aplicația Coronavirus COVID-19 România, după ce a câștigat un concurs de proiecte derulat de Ministerul Educației. Aceasta de adresează instituțiilor responsabile în domeniul epidemiologic, dar și cetățenilor, care, prin utilizarea aplicației mobile, pot părăsi zonele cu risc, pentru a evita contaminarea.

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Sr. Carol Davila” (SUUMC) a câștigat, cu aplicația Coronavirus COVID-19 România, concursul de proiecte inițiat recent de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Unitatea  Executivă pentru Finanțarea Învățământului  Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, a anunțat Ministerul Apărării Naționale, vineri, printr-un comuncat de presă.

Aplicația, care monitorizează şi centralizează date cu privire la răspândirea virusului SARS-CoV-2 la nivel național, a fost elaborată de SUUMC în colaborare cu CERTSIGN SA. și poate contribui la limitarea contaminărilor și a numărului de cazuri apărute în comunitate.

Competiția, în care au intrat 33 de proiecte elaborate şi susţinute de instituţii de referinţă în domeniul academic şi universitar, medical sau de profil tehnic, a fost subsumată Planului Național de cercetare-dezvoltare și inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDIII), domeniu de prioritate publică „Sănătate”, Competiția Soluții 1 – „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate”, potrivit MApN.

Finanțarea și bugetul – în valoare maximă de 500.000 lei – se vor asigura prin Unitatea  Executivă pentru Finanțarea Învățământului  Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, iar durata de realizare a Proiectului „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate” este de 12 luni.

Cum funcționează aplicația

Potrivit MapN, Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate oficial și o statistică ce arată evoluția pe zile. În plus, proiectul cuprinde informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației, dar și detalii relevante ale fiecărui caz în parte.

„Principalii beneficiari ai aplicației sunt membrii comunității epidemiologice din Direcțiile de Sănătate Publică și din spitale, experți care vor beneficia de avantajele identificării rapide a contacților celor infectați cu COVID-19, ceea ce va conduce la facilitarea realizării anchetelor epidemiologice. În consecință, acest fapt va genera operaționalizarea unui sistem de alertă medicală timpurie (avertizare și transmitere, în timp real, a informațiilor relevante pentru fiecare cetățean)”, se arată în comunicatul MApN.

În plus, MApN precizează că Serviciile de Ambulanță și SMURD, Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență, dar și consiliile județene vor putea gestiona judicios atât paturile din spitale, cât și resursele alocate acestora, fapt ce fundamentează luarea unor decizii manageriale la nivel instituțional și al autorităților publice locale și centrale, decizii adaptate realității situațiilor epidemice locale, regionale și naționale.

De asemenea, managerii de spitale reprezintă un alt grup de beneficiari ai soluțiilor propuse, prin sprijinul pe care aplicația îl oferă în managementul decizional al resurselor umane, al dotării cu echipamente de protecție și, implicit, în bugetarea activităților specifice contextului pandemic.

„Coronavirus COVID-19 România se adresează și cetățenilor care vor fi avertizați, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă. Astfel, utilizatorul aplicației mobile poate părăsi zona respectivă pentru a evita contaminarea, având în vedere faptul că infectarea nu se face instantaneu”, subliniază MApN.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
NASA a creat anvelopa indestructibilă, fără aer - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Decizie finală în România. Legea intră în vigoare din 1 iunie. Ciolacu: Așa e corect
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?