Probleme cu platforma de vaccinare anti-COVID?! Ce a descoperit un expert IT / Reacția STS

Redactor:
Răzvan Scarlat

Platforma de vaccinare anti-COVID nu ar fi deloc așa sigură cum susțin autoritățile. Cel puțin asta vrea să scoată în evidență un specialist IT. Potrivit acestuia, există posibilitatea ca o persoană să se poată programa pentru o doză fără să fie pe lista de așteptare. Mai exact, peste rând.

Potrivit mainews.ro, ar exista un cetățean care a reușit un lucru pe care mulți îl considerau imposibil. Totul a fost posibil după ce a sesizat că ar exista o eroare logică ce poate devoala numărul de locuri libere din cadrul fiecărui centru de vaccinare, precum şi sloturile de timp disponibile.

Expertul în IT susține că a descoperit problema în urmă cu doar câteva zile, în timp ce încerca să-și facă o programare pe clasica platformă de vaccinare. A fost momentul în care a remarcat că “există o eroare logică ce poate devoala numărul de locuri libere din cadrul fiecărui centru de vaccinare, precum şi sloturile de timp disponibile”.

Din câte se pare, prin ștergerea sitagmei disable=”true” din codul HTML încarcat în browser, butonul de rezervare ar deveni activ. Și, astfel, poți trece la pasul următor.

După ce alegi locul şi data pentru primul doză, respectiv rapel, utilizatorul ajunge în faza de confirmare a programării.

Faza de finalizare a programării:

Dacă utilizatorul apasă pe butonul “finalizează”, platforma răspunde cu o eroare.

Mai exact, cu nişte sloturi libere, care sunt vizibile, deși nu ar trebui să fie accesibile. În aceste condiții, există nişte portiţe care merg către o posibilitate de eludare a sistemului de persoane cu o pregătire ridicată în domeniul IT.

Recomandarea este ca validarea faptului ca un utilizator se poate programa să se faca la nivel de server, pe baza unui flag (semafor), nu la nivel de client (in browser) prin taguri HTML ce pot fi modificate pe parcursul navigării.

În cazul în care procesul de finalizare a programării s-ar fi făcut cu succes, impactul ar fi fost unul major, deoarece se poate evita lista de aşteptare”, a precizat specialistul IT.

În concluzie, cel care a pus în dezbatere problema susţine că este nevoie de verificări mai aspre, în principal din punct de vedere tehnic, care ar trebui aplicate celui care utilizează platforma.

Platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ este găzduită de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Pe 30 martie, numărul de persoane înscrise pe listele de aşteptare era de circa 760.000.

Reacția STS

Platforma informatică de programare la vaccinare a fost proiectată astfel încât să răspundă cerințelor stabilite de autoritățile medicale și să asigure securitatea cibernetică.

Aspectele expuse în cadrul articolului nu reprezintă ‘o omisiune a autorităților’ sau ‘o vulnerabilitate a platformei’, fiind funcționalități de vizualizare a informațiilor cu caracter public.

Prin inspectarea codului din browser pot fi afișate funcțiile de interfață ale aplicației, dar nu este posibilă modificarea parametrilor sau realizarea programărilor la vaccinare”, este punctul de vedere al STS.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Cum poate să arate Ilinca Vandici în costum de baie! A atras toate privirile...
Dieta cu care Scarlatescu a dat jos 50 de kilograme! Pare greu de crezut, dar...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
COMENTARIU Marius Oprea / Liberi şi fericiţi. Pînă cînd?
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
VIDEO. Platforma unde găsești exclusiv case de vacanță. La ce preț le poți închiria pe...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Cine a fost AMANTA pe care Adolf Hitler a ținut-o ASCUNSĂ mult timp? Foarte puțini...
Închisoarea supranumită Bastilia României, din care nu a reușit să evadeze nimeni. Ce s-a ales...
Cum îți dai seama dacă mai sunt buni sau nu cartofii. Ce apare pe coaja...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Anunţul ŞOC al zilei vine din Germania: Decizia luată de Angela Merkel cutremură Europa. Este...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Încă o companie românească a dat lovitura în toată lumea. Ce face aplicaţia lor, care...
Inchide