SCENARIUL DE CONTAMINARE | Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: „Într-un an, un an şi jumătate circulaţia virusului ar trebui să ajungă undeva la 80% din populaţie”

SCENARIUL DE CONTAMINARE | Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: „Într-un an, un an şi jumătate circulaţia virusului ar trebui să ajungă undeva la 80% din populaţie”
Incendiu la Institutul „Matei Balș”. Adrian Streinu-Cercel: „Clădirea era din 1953, dar fusese refăcută...”
Publicat: 21/03/2020, 14:06
Actualizat: 21/03/2020, 14:45

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, susține că un prim vârf al pandemiei de coronavirus în România ar putea fi atins după Paștele catolic. De asemenea, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”a spus că unul dintre scenariile luate în calcul în România este că 80% din populația României ar putea să fie infectați cu noul coronavirus, în următorul an, iar  cea mai bună metodă de a opri sau de a diminua răspândirea coronavirusului ar fi autoizolarea la domiciliu. 

Când ar putea fi vârful epidemiei din România

„Un prim vârf va fi după Paşte. Avem două valori care vor fi foarte active. Un prim val va fi după Paştele catolic şi un al doilea val va fi după Paştele ortodox, pentru că atunci vom avea conglomerate şi atunci vom avea schimb masiv de informaţie virală între aparţinătorii unor familii, pentru că este obiceiul clasic se adună familia, fiind oameni în familie se adună la mese, deci aceste lucruri fiind cunoscute, calculele sunt uşor de făcut şi de estimat”, a declarat Adrian Streinu-Cercel pentru antena3.ro, pe 18 martie.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a prezentat una dintre cauzele care au dus la creșterea cazurilor de infectare cu coronavirus. 

„Noi am avut o intrare masivă de concetăţeni români care au venit pe relaţia Italia, şi lucrul ăsta s-a văzut. Practic ce vedem în momentul de faţă, în cazurile de contact, majoritatea pe această relaţie. Din analizele pe care le-am făcut, şi avem inclusiv evaluarea colegilor de la Facultatea de Matematică a Universităţii Bucureşti, arată cat se poate de clar că un interval de 19 zile vorbim de trei clustere diferite. Un cluster Italia, cel mai important, un alt cluster este cluster-ul israelian şi al treilea, care vine puternic din spate, este cel spaniol. Şi nici nu trebuie să fii foarte savant ca să-ţi dai seama că avem un «pool» important de concetăţeni care trăiesc în Spania şi care s-au repatriat în ultima lună de zile. Toţi aceşti concetăţeni aduc cu ei, o parte, evident nu toţi, o parte aduc virusul. Dacă ne uităm pe monitorizarea pe care am făcut-o noi pe partea de Vest a României, este evident faptul că cei care au fost în carantină şi s-a dovedit ulterior că au fost pozitivi cu acest coronavirus, au venit pe această relaţie”, a explicat acesta.

Unul dintre scenariile luate în calcul în România este că 80% din populația României ar putea să fie infectați cu noul coronavirus, în următorul an, a declarat Adrian Streinu Cercel.

Mai facem şi alte calcule care sunt statistice şi ştiţi că există un indicator care arată cam care ar fi rata de atac. În momentul de faţă se vorbeşte despre rata de atac de 2,5-3. Să spunem că nu o luăm pe aia de 3, şi o luăm pe aia de 2,5 şi dacă mai luăm în calcul faptul că circa într-un an, un an şi jumătate circulaţia virusului în populaţie ar trebui să ajungă undeva la 80% din populaţie, şi luăm în calcul 19 milioane de oameni, cât ar avea România, de-aici încolo calculele sunt simple şi nu încape niciun fel de dubiu, a explicat prof. Adrian Streinu Cercel.

Scenariul ideal: autoizolarea la domiciuliu ar trebui să dureze între opt şi zece săptămâni. Cea mai bună metodă de a opri sau de a diminua răspândirea coronavirusului ar fi „un stop joc”.

Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” a explicat că, într-un scenariu ideal, autoizolarea la domiciuliu ar trebui să dureze între opt şi zece săptămâni. „Dacă dăm un stop-joc tuturor, nu se va întâmpla absolut nimic. Toată lumea stă acasă, se blochează absolut tot, opt sau, ideal, zece săptămâni. Apoi, viaţa îşi revine, automat, la normal”, a spus Streinu- Cercel.

Profesorul Streinu-Cercel a recomandat persoanelor tinere să circule cât mai puţin şi să nu intre în contact în această perioadă cu părinţii, bunicii, pentru a nu exista posibilitatea de a le transmite COVID-19, fiindcă cei în vârstă sunt cei mai afectaţi. Streinu-Cercel susţine că „vârful” epidemiei va fi după Paşte, când românii se vor reuni în familii pentru petrecerea sărbătorii, dar că nu ar trebui să facă asta fiindcă cea mai vulnerabilă parte din societate sunt vârstnicii, în rândul cărora infecţia cu COVID 19 poate fi fatală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?