Profesor infectat cu noul COVID-19, apel către colegii săi: „Testați-vă!”

Profesor infectat cu noul COVID-19, apel către colegii săi: „Testați-vă!”
Profesor infectat cu noul COVID-19, apel către colegii săi: „Testați-vă!” / Sursă FOTO: radiotop.ro
Publicat: 18/09/2020, 16:03

Un profesor și director al unui colegiu din Suceava lansează un apel către colegii săi de meserie după ce a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus: „Testați-vă!”.

Profesorul Renato Tronciu, director al Colegiului „Mihai Eminescu” din Suceava, a contractat virusul SARS-CoV-2 iar în prezent se află internat la Spitalul Județean Suceava, pe secția de Boli Infecțioase.

Acesta este profesor de Educație Fizică la unitatea școlară pe care o conduce și unde învață peste 1.600 de elevi. În urmă cu câteva zile, directorul și alți 6 colegi de-ai săi au fost testați de coronavirus, iar primul care și-a aflat diagnosticul este Renato Tronciu. Testele celor 7 au fost făcute cu bani de la bugetul local.

Profesor infectat cu noul COVID-19, apel către colegii săi: „Testați-vă!”

„Prima persoană care a fost pozitivă am fost eu. Vreau să vă spun că a picat cerul pe mine. Când te uiţi la o statistică naţională, locală, judeţeană, vezi acolo nişte cifre… În momentul în care am primit rezultatul mi-am dat seama că şi eu fac parte din statistică… Numai că acum ştiam că intru acolo, la infectaţi. Nu ştiam cum ies, că acolo era cu însănătoşit sau decedat. Mi-am revenit repede. A fost mai greu să o anunţ pe soţie, că şi ea are. Parcă nu merita… Apoi, am stat de vorbă cu ceilalţi colegi şi am încercat să-i lămuresc. Mă pregătisem dinainte, pentru că aveam simptomele, să le spun colegilor mei ce au de făcut. I-am liniştit, le-am explicat că nu există acea poliţie medicală care să te aresteze şi să stai neapărat la spital şi că lucrurile sînt foarte clare”, a declarat directorul Colețiului Național „Mihai Eminescu” din Suceava.

Profesorul și ceilalți colegi ai săi sunt internați la SJU Suceava unde medicii i-au spus celui dintâi că risca să își piardă viața dacă nu era internat în toimp util deoarece la momentul respectiv avea deja afectați plămânii.

„Mi-a spus că am ajuns la timp pentru a putea fi salvat”

„Floricelele alea de COVID, şi cine nu crede să se uite pe un CT, apăruseră deja pe plămânii mei. Poate evolua într-o săptămână, în câteva zile, sau poate chiar şi în câteva ore pentru că virusul ăsta chiar este parşiv. Să ştiţi că după vreo două zile, când am reuşit să-mi mai revin, l-am sunat şi pe domnul primar şi i-am mulţumit pentru faptul că prin iniţiativa domniei sale am reuşit să evit un dezastru la nivelul liceului. Vă daţi seama, şapte oameni infectaţi într-o săptămână de zile ce puteau să facă acolo… Inclusiv eu, pentru că dacă nu ştiam, mă întâlneam cu un coleg, poate se apropia, îi mai semnam ceva, vrând-nevrând această distanţare fizică încerci să o păstrezi, însă nu ştiu dacă o să reuşim întotdeauna”, a mai declarat profesorul pentru radiotop.ro.

De asemenea, acesta le recomandă colegiilor profesorilor să își facă testul de coronavirus, precizând că Primăria Suceava a asigurat resursele financiare necesare pentru testarea tuturor salariaţilor şcolilor din oraş.

„Când am ajuns la spital, am făcut patru radiografii, că ceva nu era în regulă şi am fost trimis către computerul tomograf. După ce am terminat, la o anumită perioadă, după ce a fost interpretat rezultatul, medicul mi-a spus că am ajuns la timp pentru a putea fi salvat”, a mai adăugat directorul.

În județul Suceava au fost confirmate de la începutul pandemiei de coronavirus 6082 de cazuri COVID-19, 49 doar în ultimele 24 de ore.