Recomandarea autorităților spaniole pentru călătorii din mijloacele de transport în comun din Barcelona pentru a limita răspândirea COVID-19

Recomandarea autorităților spaniole pentru călătorii din mijloacele de transport în comun din Barcelona pentru a limita răspândirea COVID-19
Recomandarea autorităților spaniole pentru călătorii din mijloacele de transport în comun din Barcelona pentru a limita răspândirea COVID-19 / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 22/01/2021, 16:23
Actualizat: 22/01/2021, 16:24

Experții în sănătate din Spania au făcut o recomandare neobișnuită populației pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2 în mijloacele de transport în comun – persoanelor care călătoresc li se recomandă să nu mai vorbească.

María Cruz Minguillón, cercetător la Consiliul Național de Cercetare Spaniol (CSIC), a explicat presei locale că „oamenii care strigă sau vorbesc la telefon pot emite până la cincizeci de ori mai multe particule”.

Studiile științifice europene arată că transportul public nu este o zonă de risc specială, însă măsura ar putea îmbunătăți situația sănătății publice, a declarat pentru Euronews Isidre Gavin i Valls, secretarul pentru infrastructură și mobilitate al guvernului catalan.

„Mulți oameni se temeau pentru că este dificil să păstrezi distanța sigură în transportul public, dar prin măsuri precum interzicerea mâncatului sau a băutului și tăcerea, reducem riscurile”, susține aceasta.

Este doar o recomandare și nerespectarea nu va duce la nicio sancțiune, au confirmat autoritățile.

Pe calea ferată catalană, semnele verzi în interiorul și în afara vagoanelor de tren poartă un mesaj clar: „Tăcere” sau „trenuri tăcute/silențioase”.

„Trenurile tăcute”, o nouă inițiativă a autorităților catalane de a limita răspândirea SARS-CoV-2

Această nouă inițiativă a reafirmat recomandările anterioare, cum ar fi să nu vorbești la telefon, să mănânci sau să bei în timpul călătoriilor.

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), compania care se ocupă de metrou și autobuze în capitala catalană, a creat campania „Evitați să vorbiți”. Aceștia îndeamnă călătorii să rămână tăcuți prin intermediul mesajelor de pe sistemul electronic din metrou și a mesajelor de pe ecranele autobuzurilor, precum și a afișelor.

Inițiativa „trenurile silențioase/tăcute” are avantaje, cum ar fi permiterea pasagerilor să se bucure de o călătorie mai liniștită fără distrageri sau zgomot. Unii își privesc telefoanele mobile, alții citesc sau studiază. Cei care vorbesc o fac în șoaptă. Alții se uită dezaprobator la cei care vorbesc prea tare sau vorbesc la telefon.

Compania catalană a căilor ferate a făcut apel la spirit civic și cooperare cetățenească pentru a detecta comportamentele inadecvate. Pentru unii utilizatori, recomandarea subliniază necesitatea creșterii frecvenței între trenuri, în special la orele de vârf.

„Nu ar fi mai eficient să avem mai multe trenuri decât să ne cereți să fim tăcuți? Nu există bani publici pentru asta, așa că trebuie să ne asumăm responsabilitatea” întreabă Ruben, care lucrează într-un azil de bătrâni și este conștient de ravagiile provocate de pandemie.

„Nimeni nu respectă cu adevărat această recomandare”

„Aceasta este o inițiativă stupidă. Nimeni nu respectă cu adevărat această recomandare. Chiar cred că suntem pe o cale greșită în ceea ce privește libertatea și drepturile oamenilor”, spune Javier García.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Surpriză COLOSALĂ! Cine a câştigat Chefi la cuţite 2021
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț...
Casa în care trebuie să locuiești, în funcție de venituri. Toți românii ar trebui să-și...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Șobolani în raftul de patiserie din Mega Image. Reacția companiei. FOTO
Surpriză COLOSALĂ! Cine a câştigat Chefi la cuţite 2021
În timp ce SĂPAU pe un șantier, muncitorii au dat peste ceva ULUITOR. Surpriza a...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ce să iei cu tine în Grecia. Greșeala pe care toți românii o fac
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
A primit 17 ANI DE ÎNCHISOARE! Vestea care șochează întreaga țară
Adevărul despre Tazaurul României. Nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva
De citit! Anunț șoc despre PFIZER! Efectul ascuns care apare după rapel
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este „Regele asfaltului”, unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri români, şi ce...